Medové kuře s celerem

kuře na celeru s medem

Je pro vás kuřecí maso fádní a rozhodně není tím, které vás v jídelním lístku zaujme? Jste ho přejedení a myslíte si, že vás už ničím nepřekvapí? Medové kuře s celerem si zamilujete natolik, že ho budete často zařazovat do vlastního jídelníčku.

Kromě nezvyklé a veskrze lahodné chuti určitě budete rádi, že med i celer patří ke zdravým potravinám, které neškodí přidat do jídelníčku.

 

Žádná televizní kuchařšká celbrita vám kuřecí neukáže, protože se obecně považuje za nudné a bez chuti. Dobrá tedy, dnes nebudeme zkoušet získat Michelinskou hvězdu - kuřecí se prostě kupuje a jí a není na něm nic špatného. Naopak - dneska si ukážeme, jak ho připravit opravdu lahodně.

Suroviny koupíte v každém obchodě:

  • 4 kuřecí řízky
  • 300 g celeru
  • 200 g pórku
  • 100 g loupaných mandlí (můžou být i loupané a solené, k dostání jsou častěji)
  • 4 lžičky medu
  • olej, mletá skořice, mletý pepř a sůl.

Výraznější chuť jídlu dodá celer

Pochází z dávnověku. O celeru se ve svých básních zmiňuje i Homér. Znali ho již staří Egypťané, pro Řeky a Římany byl ovšem symbolem smutku. Nevadí, z toho si příklad brát nemusíme. V Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce. V kuchyni je velmi známou a používanou zeleninou, avšak jeho léčivé účinky mnohonásobně přesahují běžné užití. To, že celer zvyšuje potenci, věděli už egyptští faraoni a nať působí jako silné afrodiziakum. Má plno blahodárných účinků na zdraví, zlepšuje metabolismus, snižuje krevní tlak, příznivě působí na žlučové cesty, na celkovou obranyschopnost organismu a pomáhá psychice bojovat proti stresu. Ženy ocení, že je dobrý na hubnutí.

Zajímavou a originální chuť dodá med

Další ingredience s léčivými účinky, které velebil už Hippokrates, otec medicíny. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkují, potom také na lokalitě a sezóně. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový, později řepný cukr, hlavním sladidlem byl med.

Kořenitou chuť dodá skořice

V kombinaci právě s medem je dle rad, které se tradují po generace, zaručeným receptem, jak porazit angínu nebo chřipku. Samotná vůně skořice zvyšuje mozkovou aktivitu, měla by se vám zlepšit paměť a pozornost při práci. Výčet příznivých účinků je snad nekonečný, má například neuvěřitelnou schopnost zahřát organismus nebo potlačuje projevy celulitidy, opět účinek, který ocení ženy.

Jedinečnou chuť dodá kuchař

Jak jinak. Sebelepší suroviny nedají jídlu šmrnc zdaleka tolik, jako zručný kuchař. V tomto kroku budete kromě šikovných rukou potřebovat už jen hlubokou pánev.

Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na v hluboké pánvi. Přidáme na malé kostičky nakrájený celer, nasekané mandle a na mírném ohni dusíme, dokud nejsou maso a celer měkké. Na kolečka nakrájený pórek přidáme až později, aby neztratil barvu a svěží chuť. Nakonec přidáme med, trochu skořice, lehce promícháme a necháme chvilku prohřát, aby vůně skořice a medu prolnuly s ostatními ingrediencemi. Vynikající je s rýží.

Z našeho obchodu doporučujeme toto související zboží:

 

hluboká pánev

Hluboká pánev s poklicí

Nejšikovnější pomůcka, pokud jde o dušení, kterému předchází rychlé restování masa. Hluboká pánev je dostatečně prostorná pro obracečku nebo vařečku, vysoké okraje usnadní míchání. A poklice na závěr je podmínkou pro správné dušení.

 

pánev wok

Pánev wok s poklicí

Někdo je zvyklý všechno dělat na pánvi typu wok. No prosím, proč ne. Jde to, a vůbec ne špatně. Zejména pokud pracujete na plynu a použijete litinový wok, povede se vám ho rozpálit a maso přehazujete tak, že se přismahne jen tak akorát. Některé pánve wok prodáváme se skleněnou poklicí, právě kvůli následnému dušení.

 

krájecí prkénko

Krájecí prkénko

Zní to jako prkotina, ale vemte si, na čem doma krájíte. Éra silikonu je doufám dávno pryč, bylo to pěkně nechutné. Kupte si voňavé dřevěné prkno, potřete ho olejem, aby nesálo vodu, a až se třeba za pár let okouká, kupte si nové. Za těch pár kaček je to radost krájet na přírodním dřevěném podkladu.

 

sada nožů

Pořádná sada nožů

Jestli mají české kuchařky něco společného, je to často zásuvka plná tupých a nevyhovujících nožů. Pak má jídlo na něco vypadat, když ani samotné krájení masa není žádná zábava. Prosím, jsou tady sady v ceně letenky na Maledivy, ale třeba taky naprosto dostačující komplety základních nožů v cenách pro každého. A do ruky padnou jako máloco na světě.

 

 

Fotografie v úvodu: Luca Nebuloni

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.