PALAČINKY STOKRÁT JINAK

palačinky recepty Magazín Homeware > Recepty >

Jakkoliv jsou u nás palačinky obvyklým a zdomácnělým jídlem, jejich přepestrá rozmanitost, chuti a vůně jsou spíš doménou jiných národů a kultur. Pojďme se spolu podívat na řadu receptů na palačinky, které vám s z tohoto na pohled fádního jídla udělají nejen skvostnou pochoutku, ale třeba i sladkou tečku po svátečním obědě, za kterou vás bude každý obdivovat.

Jak už to tak bývá, recepty vůbec nemusejí být složité. Takže s chutí do toho...

 

Co je nového?

bengálská patishaptaBengálská Patishapta

Když se řekne Bengálsko, vybavím si z dětství bengálský oheň čili "bengál", spíš, než kuchařské recepty.

Patishapta je původně bengálský recept na palačinku silně připomínající tu naši, která s bengálským ohněm nemá nic společného. Ani chuťově, ani jinak. Na to, že se v regionu mezi Indií a Bangladéšem podává Patishapta při slavnostních příležitostech, se nejedná o nijak složitý recept, ostatně stejně jako naše palačinky.

 

okonomiyaki receptJaponská okonomiyaki se zelím

Japonská omeleta okonomiyaki patří k tradičním receptům napříč světem, které mají tvar lívance nebo placky, a odrážejí místní chuťové preference, dostupné místní suroviny a něco z všeobecné národní kultury.

Pikantní placka z japonských ostrovů může na našem stole tak trochu zastoupit tradiční bramborák, pokud zvolíme variantu okonomiyaki se zelím.

 

Eitopská InjeraEtiopská Injera

Injera je pro Etiopany tím, čím je pro nás chleba z pšenično žitné mouky. Vlastně ještě mnohem víc, jak si později řekneme. Má formu jakýchsi palačinek, ale rozhodně se nejedná o dezert a sladkou tečku za hostinou, jako spíš o základ tamnější kuchyně, ale i náhradu za nádobí a příbory.

 Připravuje se z obilných zrn místní plodiny tef (nebo teff), kterou známe pod botanickým názvem milička Ergagrostis.

 

Palačinky - jedno z nejstarších jídel na světěPalačinky - jedno z nejstarších jídel na světě

Palačinky se jedí od pradávna, doma jsou na všech kontinentech (kromě Antarktidy) a přirozeně tak mají nekonečné množství receptů a podob. Můžeme je považovat za jídlo chudých a historie nám dá za pravdu.

 

čokoládové palačinky s vanilkovým pudinkemČokoládové palačinky s vanilkovým pudinkem

Palačinky v jakékoliv podobě jsou hříšné potěšení, jakby ne. Pokud je naplníte vanilkovým pudinkem, můžete se vsadit, že se budete olizovat až za ušima. Ale když nadto přidáte do těsta čokoládu, je jasné, že objevíte něco, co vás nenechá spát.

 

pohankové palačinky s kaviáremPohankové lívance na ruský způsob

Pokud vám v Rusku nabídnou Blinchiki, určitě si dejte. Jedná se o velice jednoduchý recept, který ale vyžaduje dobrý ruský kaviár. Šampaňské otevřené jedním švihem carské důstojnické šavle je v tomto případě nepovinné.

 

lívance s kefírem receptLívance s kefírem

Jeden z nejhezčích budíčků do nového dne je vůně čerstvých lívanců. Člověk vzpomene na dětství, mámy a babičky a pak si řekne - proč nemít lívance častěji? Inu, to je každého věc. My se dnes podíváme na to, jak si udělat voňavé lívance se zamíchaným kefírem, který je příjemně odlehčí a dodá i nějakou tu bílkovinu.

 

ovesné palačinky s treskou a krevetamiOvesné palačinky s náplní z mořských plodů

Palačinky z těsta s ovesnými vločkami nejsou zdaleka tak obvyklým receptem, jak by domácí suroviny napovídaly. Přidáním náplně "na slano" s kousky tresky a krevet potom udělá z tohoto jídla sváteční lahůdku. Připravte tento svěží a zajímavý pokrm nic netušící rodině, budou se olizovat až za ušima.

 

pohankové palačinky s lososemPohankové palačinky s krémovou náplní s kousky uzeného lososa

Nezvyklý recept, který ovšem není vůbec složitý na výrobu. Palačinky z pohankové mouky jsou skvělým základem pro slané variace a krémová náplň s kousky uzeného lososa dokončí mistrovskou variaci chutí naprosto přesvědčivě

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.