Špenátové těsto na těstoviny

špenátové těsto na domácí těstovinyPřidáním špenátu do těsta na klasickou domácí pastu získáte nebývale živou barvu na talíři, jemnou chuť a nejedno ocenění vlastního kuchařského umu. Svěží zelená barva na talíři vypadá skvěle v každém ročním období, v zimě ale obzvlášť.

Nechte se inspirovat a připravte svým blízkým nečekaně nápaditou dobrotu!

Špenát je oblíbeným domácím jídlem i navzdory pokusům ho Čechům znechutit ve filmech, nebo celosvětové špenátové konspiraci, která celou jednu generaci balamutila nepravdivým obsahem železa. Pokud špenát přimícháte do těsta na domácí těstoviny, získáte nečekaně svěže vypadající pokrm.

Pro přípravu 4 porcí budeme potřebovat:

  • 175-200g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 3 lžíce rozmrazeného špenátového protlaku (asi 150 g)
  • nebo 250g čerstvého špenátu, omytého a očištěného spařeného 1 minutu v horké vodě
  • 1 vejce. 1 vaječný bílek
  • 1 lžíce slunečnicového oleje

Příprava těsta v kuchyňském robotu:

Špenát mixujeme s vejcem, vaječným bílkem a olejem 5 sekund. Přidáme 175g mouky a mixujeme ještě dalších 30 sekund. Pokud se těsto ihned zformuje do "knedlíku" a je na dotek mokré, přisypáváme mouku po lžičkách dokud nebude měkké a nebude se lepit. Pokud těsto nevytvoří "knedlík" zformujeme je ručně. Je-Ii stále příliš suché pro další zpracování, přidáváme po lžičkách vodu tak dlouho, dokud nebude tvárné. V těstovinovém strojku bude těsto ihned zpracované a rozválené.

Příprava těsta ručně:

Do mísy vsypeme 175g mouky a v jejím středu vytvoříme důlek. Do důlku pak přidáme špenát, vejce, bílek a olej a postupně je smícháme s moukou. Těsto pak několik minut hněteme na válu poprášeném moukou. Pokud je těsto příliš mokré a lepí se k podložce, přidáme mouku po lžicích, aby se nelepilo. Je-Ii příliš suché a drobivé, přidáme vodu po lžičkách, aby bylo poddajné. Hněteme ještě asi 10 minut, dokud těsto nebude jemné a elastické, případně těsto zpracujeme v těstovinovém strojku.
Pokud tento strojek nepoužijeme, zabalíme těsto do voskovaného papíru nebo potravinové fólie a před rozválením je necháme 15 minut odležet. 

Doporučení pomocníci z našeho sortimentu:

 

strojek na těstovinyStrojek na těstoviny

Souměrné a pravidelné nudle vyrobíte nejlépe na strojku na těstoviny. Zařízení, které pamětníkům může připomenout ruční mandl, vyvaluje mezi válečky těsto s milimetrovou přesností a velice rychle. Italské hospodyně znají a používají, protože umět si vyrobit domácí těstoviny nejrůznějších tvarů a chutí je tam otázkou kuchařské prestiže.

 

kuchyňský robotKuchyňský robot s hnětacím hákem

Nejen na výrobu těsta na domácí těstoviny je kuchyňský robot nedocenitelným pomocníkem. V dnešní rychlé době připraví všechna těsta, stejně jako náplně, ale třeba i ušlehá bílky nebo šlehačku, snadněji a rychleji, než nejšikovnější ruce.

 

ruční šlehačeRuční šlehač s hnětacími háky

Alternativou k použití většího a výkonnějšího kuchyňského robota je šikovnější a skladnější ruční šlehač. Rovněž v základním vybavení obsahuje hnětací háky na těsto a práce s ním jde lépe, než když se těsto hněte ručně.

 
 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.