Zeleninový boršč

recept na zeleninový borščAť už je to bezprostředně po svátcích žravosti, které v našich podmínkách nastávají minimálně dvakrát ročně - na Vánoce a na Velikonoce - nebo po prohýřeném víkendu s grilovačkou - čas od času si řekneme, že by to chtělo zvolnit a jeden den tělo tak trochu dát do pořádku. Jeden den sníženého kalorického příjmu, kdy zásobíme tělo vlákninou a vitamíny, čas od času prospěje. Jak to ale udělat, aby nám večer nelezly hladem oči z důlků a před spaním jsme neměli chuť dietu porušit pořádným pytlem chipsů?

Odpověď je poměrně jednoduchá - připravit si během dne jídla, která jsou sice dietní, ale natolik chutná a chuťově výrazná, že nebudeme mít pocit, že jsme se nějak ošidili. A to je pro zvládání dietních dní nejdůležitější.

Na pravý zeleninový boršč si připravíme:

  • 500 g syrových brambor
  • 160 g celeru
  • 200 g cibule
  • 1250 ml hovězího vývaru
  • 160 g mrkve
  • 12 ml řepkového oleje
  • 180 g rajčat
  • 600 g syrové červené řepy (může být taky předvařená)
  • 300 g bílého hlávkového zelí
  • špetka soli, bobkový list, nové koření, celá černý pepř, čerstvý kopr (libovolně na dochucení)

Jak na to:

Řepu je potřeba předem buď uvařit, nebo opéct. Cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme v hrnci na řepkovém oleji. Do ní potom přidáme na kostky nakrájenou mrkev a celer.


litinový hrnec ve tvaru dýněNáš tip: Litinový hrnec ve tvaru dýně

Máte už všechno? Možná ano, ale možná vám ještě chybí litinový hrnec, který je vytvarovaný do podoby dýně, a přitom vyrobený ve Francii jako kvalitní kus nádobí, tedy ne jen bezduchá ozdoba. Zkoušíte si představit, že v něm návštěvě přinesete polévku až na stůl? Ti budou koukat.
 


Potom přidáme podle chuti koření a restujeme. Zalijeme vývarem, přidáme nakrájené brambory a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut.

Poté přidáme nakrájená rajčata - mohou být se slupkou, nebo je předem spaříme a oloupeme, když nám slupky v polévce nedělají dobře. Přidáme taky řepu nakrájenou na kostky a pokrájené zelí. Vaříme cca 10 minut a orientujeme se podle tvrdosti / měkkosti brambor. 

Kdo nechce mít z boršče vysloveně hladové jídlo, zde může přidat trochu zakysané smetany, jogurtu, nebo pár kousků vařeného libového masa.

Toto jídlo má na 100 g 200 kJ energie a když vám chutná, tělo vám jednodenní půst odpustí.

Boršč patří k jídlům, které snesou díky specifické chuti i zapřísáhlí masožrouti a díky tomu pomůže překonat vlčí hlad, který jinak provází jednodenní očistu po hříšném hodování. I když si do něj dáte na závěr pár kousků libového masa, pořád se jedná o dietní jídlo plné vlákniny a dát si dva talíře místo jednoho není problém, který by brzdil vaše úsilí o očistu a nějaké to ztracené deko.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.