Kynuté koláče s marmeládou

Kynuté koláče recept

Pořádné kynuté koláče - kdo si nevzpomene na dětství, ten žádné neměl. Jak se dělají, aby byly jako od babičky? Jak si na ně udělat čas v dnešní uspěchané době, někde mezi prací, úkoly s dětmi a spánkem?

To první vás naučíme, to druhé asi zůstane na vás.

Mňam, vždycky jsem nejvíc miloval tu drobenku navrchu.

 

Pravé kynuté koláče s marmeládou, povidlem nebo tvarohem. Kdy jste je měli naposledy? Ne, nemyslím koupené na zastávce po cestě do práce, ale ty domácí, co provoní celý byt, jakmile je na plechu vyndáte z trouby. Že to bylo před dvaceli tety u babičky na venkově? No právě. Zapomenout tradiční recept na postní, ale vlastně celoroční dobrotu, to by byla škoda.

Připravte si:

  • 500 g mouky (půl hladké, půl polohrubé)
  • 200 ml mléka
  • 1 celé vejce
  • malá sklenička oleje (cca 150 ml)
  • 30 g droždí
  • 1/4 lžičky soli
  • dvě vrchovaté lžíce cukru

kuchyňský robot artisan miniNáš tip: Kuchyňský robot KitchenAid Artisan Mini

Nejmenší model kuchyňského robota z dílny amerického výrobce KitchenAid, který pracuje standardně s třílitrovou pracovní nádobou. Vychází vstříc novodobým menším domácnostem s nedostatkem místa.

 

Na prvním místě si připravíme kvásek - nebojte se, není to ten náročný kvásek, který je potřeba doma udržovat na stinném místě, přikrmovat a pokud možno před ním nemluvit sprostě, ale běžný kvásek z droždí, teplého mléka, cukru a soli. Jen ať mléko není příliš horké, to by nám kvásek nefungoval.

Nyní do kvásku zamícháme mouku, olej a vejce a vypracujeme vláčné těsto. Pokud máte kuchyňský robot, vůbec neváhejte a ušetřete si práci. Těsto necháme na teplém místě vykynout, přikrýt mísu utěrkou se vyplatí.

Z vykynutého těsta poté vykrajujeme bochánky a tvarujeme koláčky podle libosti. K náplni poslouží jakákoliv tužší ovocná marmeláda, povidlí nebo tvaroh, nezapomeneme na drobenku. Tu připravíme z rozpuštěného másla, cukru a polohrubé mouky, mícháme tak dlouho, dokud se v rendlíku nevytvoří typické žmolky.

Vysázíme koláče na pečící plech a před pečením ještě potřeme okraje vajíčkem, aby po upečení pěkně leskly. Pečeme na 170 °C pěkně dozlatova, hlavně nespálit.


kuchyňské nože ZwillingNáš tip: Kuchyňské nože Zwilling

Ať už se s námi nakonec do kynutých koláčů pustíte nebo ne, sadu kvalitních kuchyňských nožů se zárukou jakosti využijete každopádně. Zvlášť když se pod tento výrobek podepíše i Zdeněk Pohlreich - ten si na kvalitu potrpí a s ničí jiným než špičkou spokojený není.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.