Šumajstr

šumajstr receptBývalo to jídlo chudých díky svým levným a dostupným surovinám. Když ale zapojíte fantazii, nic vám nebude bránit v tom, vymyslet si příběh svůj. Tak třeba v němčině stejně znějící slovo Schuhmeister znamená švec. A už se začíná rozvíjet vyprávění o chudé dívce, která si chtěla nechat ušít nové boty. Neměla dost peněz, ale protože se ševci líbila, svolil a ze zbytků kůží jí ušil prosté střevíčky. Dívka mu z vděčnosti připravila vynikající pokrm podobný dnešnímu šumajstru ze Slovácka. Tak co, už se rodí i příběh váš?

Na šumajstr budete potřebovat:

  • 400 g krup
  • 200 g fazolí
  • 1 menší cibuli
  • 2 lžíce sádla
  • 200 g vepřových škvarků
  • bobkový list, nové koření, majoránku, česnek, pepř a sůl

Postup:

Předem namočené kroupy (stačí 5 hodin) a fazole (12 hodin) uvařte samostatně v osolené vodě. K fazolím přidejte bobkový list, nové koření a k rychlé přípravě můžete použít tlakový hrnec. Nic se nestane, použijete-li fazole z konzervy.

Na sádle osmahneme na drobno nakrájenou cibulku, přisypeme škvarky, utřený česnek a prohřejeme.

Uvařené kroupy a fazole smícháme s cibulkou a škvarky. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

Podáváme s chlebem a nakládanými okurky zvanými kvašáky.

Poslední dobou se kroupy často nahrazují rýží, která je lépe stravitelnější a rychleji se uvaří. V Kobylí se také používají vařené brambory a škvarky nahrazují kousky vepřového masa. Obdobou šumajstru je v jiném kraji šoulet nebo svarba z hrachu.

Kvašáky nebo rychlokvašky

kvašákyJsou to zpravidla větší okurky kysané v solném nálevu. Oblíbená letní pochoutka, v horku osvěží a podporuje látkovou výměnu.

Rozlišujeme dva základní druhy. Podívejte se na náš recept.

Rychlokvašky – zalévají se teplým nálevem, skladují se při pokojové teplotě a jsou hotové za pár dní.

Další jsou kvašáky – zalévají se vychlazeným nálevem, kvůli konzervaci se do nich dává hodně křenu, takže vydrží ve studeném sklepě až do jara.

Šumajstr jako vydatné, laciné a tradiční jídlo všedního dne obohatí váš jídelníček, především pokud ho budete servírovat ve stylovém kameninovém nádobí, takovém, jaké používaly naše babičky. Napínavé příběhy a doteky dob dávných jsou jen doplňkem výborné chuti šumajstru ze Slovácka.

K přípravě tohoto jídla s výhodou využijete:

Tlakový hrnec Korkmaz

Tlakový hrnec

Neboli lidově papiňák. K vaření fazolí nebo krup, ale i zmíněné rýže nebo brambor lze využít Papinův hrnec, pokud chcete ušetřit trochu času a peněz za energii a ještě při tom dostat voňavější a šťavnatější výsledek.

Tlakové hrnce díky tlaku páry a vyšší teplotě varu vody připravují jídlo výrazně rychleji a tak nestihne ztratit tolik ze své barvy, chuti a vitamínů.

 

hluboká pánev BergHoff

Hlubokou pánev

Pokud nefandíte dušení v tlakovém hrnci, pravděpodobně dáváte přednost rendlíkům nebo hlubokým pánvím s poklicí. Jejich výhodou je široké dno a dostatečná, i když ne přehnaná výška stěn. Přes skleněnou pokličku snadno zkontrolujete, jestli se něco nepřipaluje, široký pracovní prostor s vysokými stěnami ulehčuje časté míchání.

 

Kameninová mísa BergHoff

Kameninovou zapékací mísu

Pokud chcete šumajstr na závěr zapéct v troubě a na stůl servírovat v pohledné míse, která dobře udrží teplotu a vzhledem potěší oko, máme tu celý sortiment zapékacího keramického nádobí od belgické firmy BergHoff. V keramice pekly už naše babičky a její obliba nyní po letech opět roste.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.