Linecké cukroví

recept na linecké cukrovíLinecké cukroví myslím patří k tomu základnímu, které se objeví na každém vánočním stole od Aše až po Jablunkov. Na to, jak jednoduchý má těsto recept, je to taková lahůdka, že většina normálních lidí neodolá a různými verzemi lineckého cukroví se dokrmuje ke kávě během celého roku. Čím jednodušší těsto, tím větší umění při pečení. Jako jeden z druhů, který se ničím necukruje a nepolévá, barva upečeného těsta prozradí, co jste dělali místo hlídání u trouby.

Připravíme si:

  • 210 g hladké mouky
  • 170 g másla. Někdo tady dává rostlinný tuk na pečení, ale máslo je máslo.
  • 70 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • citronovou kůru nebo šťávu z jednoho citronu

Jak na to:

Máslo jako obvykle necháme na teple změknout, aby se vůbec dalo zamíchat. Mouku i cukr přesijeme přes jemné sítko a cokoliv zůstane uvnitř vyhodíme.

kuchyňský robot kitchenaid artisan 5ksm185

Při pečení cukroví dostanou zápěstí a předloktí pěkně zabrat. Zamíchat mouku s cukrem do tuhého másla je docela dřina vařečkou a rukama se do toho pouštět není nic super příjemného. Samozřejmě že se to dá překonat, ale taky můžeme všechnu těžkou práci nechat na kovové svaly kuchyňského robota.

Do mísy dáme najednou oba druhy cukru, mouku, máslo, žloudky a citronovou šťávu (nebo kůru). Množství kyselé přísady je tak nějak na vás, každý to má rád jinak. Nyní buď zapracujeme rukama, vařečkou, nebo si dáme nohy na stůl a necháme těsto vypracovat kuchyňský robot. Hotové těsto musí mít hladkou konzistenci, ale nemělo by lepit na vál. Vyrobíme váleček, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici nejméně jednu hodinu.

keramická mísa ke kuchyňskému robotu kitchenaid

Zejména na Vánoce oceníme, když kromě jedné základní pracovní nádoby můžeme použít jednu, dvě nebo tři další s tím, že je podle potřeb přemisťujeme mezi lednicí a pracovním stolem podle toho, jestli krém potřebuje ztuhnout, těsto povolit nebo nakynout. Nabízíme rozmanité keramické, skleněné a nerezové pracovní mísy, které fungují s kuchyňskými roboty KitchenAid Artisan.

Před válením rozdělíme těsto na několik kusů, čistě z praktického důvodu, aby se nám během zpracování vešlo na vál. Ještě studené těsto rovnoměrně rozválíme a vykrajujeme. Podsypeme nikoliv moukou, ale dalším cukrem. Tím se v těstě nijak dramaticky nemění poměr sušiny a kousky vyrobené ve třetí čtvrté várce ze zbytků nebudou výrazně sušší. Pečlivě kompletujeme plná kolečka s kolečky s dírkou a hlídáme děti, aby neujídaly, protože na závěr hodně záleží na tom, aby byly obě půlky cukroví přesně do páru.

Vykrájená kolečka pečeme na 180 °C asi deset minut a bedlivě hlídáme. Jak u některých kousků zhnědnou okraje, už se nehodí na sváteční tabuli.

digitální kuchyňská váha zwillin enfinigy

To vlevo na fotografii není zvláštně tvarovaný tablet, ani hodně velký chytrý telefon. Takhle decentně a nenápadně může vypadat digitální kuchyňská váha, když vyjde z dílen německého výrobce Zwilling J. A. Henckels a z pera milánských designérů.

Hotová kolečka promázneme rybízovou marmeládou a lepíme k sobě. Nevzhledné keksy buď s chutí sníme ke kávě, nebo zpracujeme do některého nepečeného cukroví později.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.