Recept na Bombardino

bombardino receptNestává se to příliš často, ale občas dojde k tomu, že pokrm, nebo nápoj, který dobře známe, se docela podstatně liší od své původní receptury. Na internetu najdete spoustu receptů na Bombardino a vskutku budou odpovídat tomu, co dostanete na italských horách do promrzlých rukou. Slušelo by se ale zapátrat hlouběji, říct si, odkud nápoj pochází a pozastavit se nad tím, proč ho vlastně nepijeme v jeho původním složení.

Asi vás napadne, že když se Bombardino prodává v láhvi, recept spočívá ve dvou krocích - koupit, ohřát. Věru, taky možnost. Zkušenější degustátoři poznamenají, že pod italským názvem vystupuje směs vaječného likéru a whisky a že kromě ohřátí je potřeba pořádná čepice ze šlehačky. To už zní jako recept. Ale my půjdeme ještě dál.

Původ sladké alkoholové bomby se klade na počátek sedmdesátých let do italského lyžařského střediska Livigno na hranicích se Švýcarskem, kde mladý barista buď vymyslel, nebo dostal za úkol namíchat nápoj, který by nakopl vymrzlé instruktory a dodal jim energii. Vzal tedy tradiční kávu espresso (!) a do ní našlehal vaječný likér Zabaione (Zabaglione) v páře. Závěrem na posilněnou přišla troška brandy a nahoru šlehačka, aby prý se ohřátý alkohol tak rychle neodpařoval. Šlehačková závěj se zdobila kakaem.

Že vypadá tento drink chutně, ale s Bombardinem, které si dáváte každoročně v horském baru, nemá moc společného?

Nápoj velmi rychle zlidověl, ale přesný poměr ingrediencí byl na každém podle chuti. Zpravidla odpovídal dvěma třetinám kávy a zbytek přišel na směs vaječného likéru a brandy. Výsledných 30% alkoholu byla opravdu solidní facka a můžeme jen hádat, po kolika hrnečcích by se našinec na baru uvedl do horizontální polohy.

Dnes Bombardino dostanete v obchodech v lahvích a podle cenové hladiny obsahuje větší nebo menší množství náhražek a dochucovadel (včetně kávové příchutě) a spolu s tím menší množství alkoholu - zhruba 17 %. Ve velké části bufetů na sjezdovce se s mícháním ingrediencí nikdo extra nepáře a ohřívají roztok rovnou z velkých gastro balení.


pákové kávovaryNáš tip - kvalitní pákový kávovar na espresso

Tisíc lidí tisíc chutí. Přesto vás snažně prosíme, nekažte si Bombardino instantní kávou a už vůbec nepřemýšlejte o tom, že si dáte vaječňák do turka. Kdyžtak někde v soukromí. Pokud zkutečně chcete vyzkoušet, jak původní receptura chutnala, zkuste si to naplánovat někam, kde můžete napěněný likér přelít pravým espressem. Když si náš recept donesete na mobilu do kavárny, určitě vám vyhoví. Pro tuzemskou variantu nicméně kávu potřebovat nebudete.


Varianty Bombardina

Kvůli zmíněné vysoké voltáži alkoholu se okamžitě objevily slabší varianty, pravděpodobně pro ty, kteří nechtěli v bufetu strávit celou noc. Takzvané "Calimero" obsahovalo kávu, vaječný likér, smetanu místo brandy a kakao.

O hodně zajímavěji zní varianta "Pirata", která je založená, ano, název napovídá, na karibském rumu místo kávy a brandy. Hlavní složka - vaječný likér Zabaione zůstává.

Receptura, která nám může přijít povědomá, se nazývá "Bombardino Scozzese" a místo brandy obsahuje whisky.

Původ varianty vaječný likér - whisky - šlehačka - kakao je tak trochu nejasný. Absence kávy má blízko k light verzi Calimero a whisky místo brandy zase k variantě Scozzese.

Recept ma tuzemské Bombardino

To, co dostanete dnes na horách a na co jste pravděpodobně zvyklí, připravíte následovně:

  • 8 cl vaječného likéru
  • 4 cl whisky
  • 4 cl mléka
  • pravá šlehačka
  • kakao na posypání

Smíchejte vaječňák, whisky a mléko a zahřejte na 80 °C, tedy aby byl nápoj horký, ale nezačal bublat. Poté doplňte hrníček šlehačkou a posypte kakaem.


sklenice na kávuNáš tip - kávové sklenice s dvojitou stěnou

Jednou z nejmazanějších pomůcek pro pití jednoduchého espressa, ale také prodloužených variant s mlékem, šlehačkou, skořicí, likéry všeho druhu a nakonec pro všechny horké nápoje - jsou sklenice s dvojitou stěnou ze série Zwilling Sorrento. I na Bombardino se pamatovalo a tak si určitě vyberete, čím si domácí pohodu ještě vylepšit.


Zkuste původní chuť Bombardina a říkejte jí třeba Bombardino káva

  • 4 cl vaječného likéru
  • dvojité espresso
  • pravá šlehačka
  • kakao na posypání

Vaječňák neohřívejte na plotýnce, ale parní tryskou kávovaru. Tím se napění a nápoj dostane hodně z originální textury, kterou zavály sněhy italských Alp. Do napěněného likéru nechte kávovar připravit dvojité espresso. Proteče pěnou na dno hrníčku, ale částečně se smíchá. Přidejte šlehačku a kakao.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.