Kuře Vindaloo

recept na kuře vindalooPro ty, co pravidelně obědvají v blízké indické restauraci to není nic nového, ale ty ostatní - vindaloo je jídlo indické provenience, skládající se z masa v husté omáčce, jejíž jenvýraznějším znakem je devastující pálivost. Obvykle se podává s rýží nebo chlebovou plackou a při správných ingrediencích to není nic těžkého na domácí přípravu.

Suroviny na vindaloo:

  • kuřecí prsa nebo ekvivalentní množství králičího masa
  • 4 zralá rajčata
  • 5 cm kousek oloupaného zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 chilli papričky
  • půl litru hovězího vývaru
  • 4 lžíce přepuštěného másla (ghí)
  • 3 velké cibule
  • třtinový cukr
  • jablečný ocet
  • 2 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička koriandru
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička garam masaal
  • 1 lžička černého hořčičného semínka

Už na první pohled je jasné, že s kořením se šetřit nebude. Jakkoliv složité se to zdá být, všechny ingredience pořídíte při jedné návštěvě specializovaného obchodu, takže žádný problém. Volba správného druhu chilli papriček a samozřejmě jejich množství potom rozhodnou, jak moc bude pokrm pálit.

Jak na to?

Nakrájejte maso na kostky cca 2 cm velké a naložte ho na noc do směsi hřebíčku, kardamomu, pepře, římského kmínu, garam masaly a skořice. Druhý den nechte chvíli stát při pokojové teplotě.

Na větší pánvi na přepuštěném másle orestujte nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte hořčičné semínko, zprudka osmažte a přidejte marinované maso. Promíchejte s kurkumou a nasekaným česnekem, přidejte zázvor nakrájený na plátky nebo na kostičky a na závěr spařená a slupek zbavená rajčata. Citlivě dochucujte chilli papričkami.


hluboké pánveNáš tip: hluboké pánve

Pražit, smažit a poté zalít a dusit, to je přesně to, k čemu nejlépe poslouží hluboká pánev s poklicí. Už nějakou máte? Pokud ne, u nás si vyberete opravdu dobré.


Opečte zprudka a poté zalijet hovězím vývarem. Přidejte podle chuti trochu cukru a jablečného octa. Pokud konzistence vychází příliš hustá, lehce dořeďte vodou. Duste v přikryté pánvi jednu hodinu.

Před dokončením je možné dochutit vindaloo octem nebo cukrem. Podávejte s plackou naan nebo s rýží, ozdobit je možné lístky koriandru.

Odkud pochází vindaloo?

Zní to jako špatný vtip, ale do Indie, kde by podle chuti člověk hledal původ tohoto jídla, se vindaloo dostalo z Portugalska s důležitou zastávkou v Americe. Vindaloo někdy psané taky jako vindalho je přímo odvozené od portugalské dobroty carne de vinha d'alhos, což je maso marinované ve vinném octě (vinha) a česneku (alho). Takto portugalští mořeplavci konzervovali vepřové na dlouhých plavbách a přivezli ho až do indické provincie Goa. Místním se chuťová kombinace zalíbila, ale nebyla by to země zaslíbená koření, kdyby si místní nezačali do pokrmu po hrstech přidávat všechno, co je napadlo. No a chilli papričky jako bonus nahoru pocházejí z Ameriky a do Indie je také dovezli Portugalci.

Obrázek: Wikimedia commons

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.