Pro ty, co pravidelně obědvají v blízké indické restauraci to není nic nového, ale ty ostatní - vindaloo je jídlo indické provenience, skládající se z masa v husté omáčce, jejíž jenvýraznějším znakem je devastující pálivost. Obvykle se podává s rýží nebo chlebovou plackou a při správných ingrediencích to není nic těžkého na domácí přípravu.
Už na první pohled je jasné, že s kořením se šetřit nebude. Jakkoliv složité se to zdá být, všechny ingredience pořídíte při jedné návštěvě specializovaného obchodu, takže žádný problém. Volba správného druhu chilli papriček a samozřejmě jejich množství potom rozhodnou, jak moc bude pokrm pálit.
Nakrájejte maso na kostky cca 2 cm velké a naložte ho na noc do směsi hřebíčku, kardamomu, pepře, římského kmínu, garam masaly a skořice. Druhý den nechte chvíli stát při pokojové teplotě.
Na větší pánvi na přepuštěném másle orestujte nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte hořčičné semínko, zprudka osmažte a přidejte marinované maso. Promíchejte s kurkumou a nasekaným česnekem, přidejte zázvor nakrájený na plátky nebo na kostičky a na závěr spařená a slupek zbavená rajčata. Citlivě dochucujte chilli papričkami.
Pražit, smažit a poté zalít a dusit, to je přesně to, k čemu nejlépe poslouží hluboká pánev s poklicí. Už nějakou máte? Pokud ne, u nás si vyberete opravdu dobré.
Opečte zprudka a poté zalijet hovězím vývarem. Přidejte podle chuti trochu cukru a jablečného octa. Pokud konzistence vychází příliš hustá, lehce dořeďte vodou. Duste v přikryté pánvi jednu hodinu.
Před dokončením je možné dochutit vindaloo octem nebo cukrem. Podávejte s plackou naan nebo s rýží, ozdobit je možné lístky koriandru.
Zní to jako špatný vtip, ale do Indie, kde by podle chuti člověk hledal původ tohoto jídla, se vindaloo dostalo z Portugalska s důležitou zastávkou v Americe. Vindaloo někdy psané taky jako vindalho je přímo odvozené od portugalské dobroty carne de vinha d'alhos, což je maso marinované ve vinném octě (vinha) a česneku (alho). Takto portugalští mořeplavci konzervovali vepřové na dlouhých plavbách a přivezli ho až do indické provincie Goa. Místním se chuťová kombinace zalíbila, ale nebyla by to země zaslíbená koření, kdyby si místní nezačali do pokrmu po hrstech přidávat všechno, co je napadlo. No a chilli papričky jako bonus nahoru pocházejí z Ameriky a do Indie je také dovezli Portugalci.
Obrázek: Wikimedia commons
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.