Jak správně grilovat kuře

recept na grilované kuře

V následujícím článku se podíváme na to, jak upéct kuře na grilu. Grilování celého kuřete totiž není úplně jednoduchou záležitostí a my chceme hned na první pokus dosáhnout co nejlepšího výsledku.

Řekneme si tedy, jak celé kuře na gril připravíme, jak postupujeme během gilování, a na závěr několik dost zásadních tipů pro optimální výsledek.

Na toto téma se napsalo už nespočet článků a nejspíš platí, že co kuchař to vlastní recept a triky na přípravu. Jelikož se u nás nejčastěji griluje kuře, budeme se v tomto článku zabývat tím, jak co nejlépe připravit a ugrilovat celé kuře. Veškerý níže popsaný postup se dá použít na celé kuře, tak i na jeho jednotlivé části - křídla nebo steaky.

Příprava celého kuřete před grilováním

Pokud chceme grilovat kuře celé, tak je třeba si určitě vybrat jedno ze středních velikostí, nebo raději volíme dvě menší než jedno velké. Větší kuře se musí déle grilovat a hůře se s ním manipuluje.

Jako první je třeba odstranit drobky z dutiny. Pak kuře dobře omyjeme z vnějšku i zevnitř studenou vodou. Po umytí doporučujeme kuře ihned zpracovat, jelikož voda pomáhá množení bakterií, které se na syrovém mase mohou přirozeně vyskytovat. Nyní je ten správný čas na to, abychom naše kuře osolili a okořenili, nebo použili směs na grilování. Já osobně mám nejraději a rovněž doporučuji namísto koření na grilování použít bylinky, které máme na zahrádce nebo koupíme dnes už ve všech obchodech. Ať už se rozhodneme pro kteroukoli z možností, použijte stejné koření na všechny části (i zevnitř) a v průběhu přípravy již dalším kořením nekomplikujte výslednou chuť.

grilované kuře - recepty

Důležitá vsuvka: než položíme maso na gril, je potřeba vyčistit a naolejovat rošt. Nechceme totiž, aby se maso na roštu připálilo, nebo aby se na něj přenesly sežehlé zbytky jídel z minulého grilování. Ocelovou mřížku grilu očistíme kovovým kartáčem, ideálně v okamžiku, kdy je nad grilem rozehřátá. Grilovací mřížky kryté teflonem naopak čistíme za studena, a to chemickými prostředky a měkkými nástroji.Při rozehřívání grilu mřížku potřeme olejem, což je zrovna bod, na který se nejčastěji zapomíná.

Grilování celého kuřete

Aby kuře vstřebalo aroma a chuť z kořenící směsi, je potřeba ho nechat podle velikosti a vlastního uvážení cca 4 až 12 hodin zaležet v lednici. Bezprostředně potom můžeme začít grilovat. Využijeme metodu tak zvaného nepřímého grilování, kdy maso na grilu leží mimo hlavní zdroj tepla.

Rozpálené brikety nebo uhlí nahrňte opatrně lopatkou na jednu stranu grilu. Na tu druhou položte na rošt kuře prsy směrem dolů, přikryjte gril a začněte grilovat. V případě, že používáte plynový gril, tak hřejte na maximální teplotu jednu polovinu grilu a kuře položte na tu druhou. Přikryté kuře grilujte něco přes 30 minut, pak gril otevřete, kuře otočte prsy směrem nahoru, gril zavřete a opět nepřímo grilujte po dobu dalších 30 minut.

Jak dlouho kuře péct?

Grilované kuře bude hotové, když:

  • Po zaříznutí, nebo píchnutí do nejtvrdší části masa, jako je stehno vyteče čistá šťáva. Pokud je šťáva růžová, tak kuře zatím hotové ještě docela není.
  • Zapíchnete teploměr do nejtvrdší části masa a naměříte teplotu mezi 75 až 80 ° C.
  • Když bude naše kuře správně ugrilované, tak ho dejte pryč z grilu, ale nechte vychladnout přibližně 10 minut před samotným krájením.

     

Tipy jak grilovat kuře:

  • Na otáčení kuřete používejte zásadně grilovací kleště, abychom neztratili pícháním příliš moc šťávy a kuře nám nevyschlo.
  • Pokud používáte marinádu nebo barbecue omáčku, tak jí kuře natírejte až posledních pár minut za častého otáčení. Buďte opatrní, protože cukr a olej v omáčce může způsobit vznícení plamenů, které je při grilování nežádoucí.
  • V případě, že používáte teploměr na zjišťování ugrilování, tak nezapomeňte díru po v pichu vždy přetřít olivovým olejem a pomoci tak udržet kuře šťavnaté.
  • Ať už grilujete kuře celé, nebo po částech, nezapomeňte ho po ugrilování nechat pár minut odstát.

Další tipy na domácí grilování:

 

plynové grilyPlynové grily

Pro každého, kdo griluje často a romantiku kolem rozfoukávání uhlíků příliš neprožívá. Přijdete, pustíte plyn a zmáčknete tlačítko zapalování. Profesionální plynové grily několika světových značek nabízejí řadu individuálních vychytávek - a to v modelech pro malou rodinu i pro velkou restauraci.

 

gril na dřevěné uhlíGrily na dřevěné uhlí

Kotlové grily na dřevěné uhlí jsou klasika pro každou zahradu a terasu, pokud dáváte přednost uhlí před elektřinou nebo plynem. Dřevěné uhlí sice nedává tak rovnoměrný výkon, ale zase jsou tu jen minimální vstupní náklady.

 

grilovací nářadíGrilovací nářadí

Jednoduché sady v měkkém obalu i kufříky pro pravého šéfkuchaře, co se jen zlíbí. Tak širokou nabídku jen tak někde neuvidíte. Grilovací sada obsahuje vždy určité povinné standardní díly, ale podle typu v ní najdete i řadu dalšího vybavení, které může být užitečné.

 

 

Nevynechte naše další recepty, jako třeba:

kuře barbecueKuře v marinádě Barbecue

Omáčka Barbecue charakterizuje jednu z nejoblíbenějších metod přípravy masa na grilu - pomalé grilování nad doutnajícími uhlíky a vydatné dochucení některou z mnoha grilovacích omáček.

My se podíváme na recept na kuře v marinádě Barbecue, lahůdku hodnou mistrů domácího grilování.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.