Štítky: Vánoční recepty, Podpálavská kuchařka
Houbový Kuba je součástí tradičního vánočního menu, především v jižních Čechách. Měl by si ale zasloužit více pozornosti, protože je to jednoduchý, rychlý, chutný a zdravý pokrm.
Dříve houby, hlavně v chudých rodinách, nahrazovaly maso, dnes jsou nedílnou součástí téměř každé kuchyně.
Možná na to má vliv i to, že jsou Češi nejvášnivější houbaři na světě.
Už u starých Slovanů býval les v převeliké úctě, a právě houby, coby jeho plody, byly považovány za něco posvátného, hodného uctívání. Na houbách si pochutnávali i Římané, zatímco ve středověku se jich lidé báli. Jejich výskyt přičítali nadpřirozeným silám. Jednu z prvních nepřímých zmínek o konzumaci hub najdeme v legendě Utrpení sv. Vojtěcha z 11. století. Česká tradiční záliba v houbaření se rozšiřuje v 2. polovině 19. století. Začátkem 20. století se pořádaly už i besedy, výstavy, zakládaly houbařské spolky, vydávaly se knihy a časopisy.
Určitě se ptáte, jak vznikl název pro tento tradiční houbový recept. Jedna z pověstí vypráví o keltském vegetariánovi Jakubovi, který se se svou přípravou jídla z hub a krup zapsal do historie.
Ve skutečnosti je to podle lidového názvu houby, která se původně do pokrmu přidávala. Jmenuje se stroček trubcovitý, lidově se mu říká „Kuba“, „Kubíček“. Jde o houbu tmavého zabarvení, nálevkovitého tvaru se zahnutými okraji. Roste od srpna do listopadu, nejvíc se mu daří v listnatých lesích pod buky.
Zajímavý je jeho německý název, a to Totentrompete, což znamená trubka mrtvých. Dnes tuto chutnou, ale málo známou a sbíranou houbu nahrazují známější houby jako třeba hřiby.
Jedlá a lahodná houba Stroček trubcovitý (Craterellus cornucopioides), kterou dnes pravděpodobně nikdo nesbírá a nejí. V receptu na vánočního Kubu ho nahrazují většinou sušené hříbky, což mu na chuti nijak neubírá. Fotografie: Wikimedia Commons
Další důležitou součástí tradičního receptu na houbového Kubu jsou kroupy z ječmene.
Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny - vyskytuje se již v čínské a indické mytologii. Je také čtvrtou nejrozšířenější plodinou na světě, která je bohatým zdrojem minerálních látek a dodává tělu energii, sílu a odolnost. Ne nadarmo býval ječmen každodenní složkou jídelníčku antických gladiátorů.
Kroupy opláchneme a přes noc namočíme, stejně tak i sušené houby. Kroupy potom uvaříme ve slané vodě do měkka asi 20 minut, scedíme a necháme okapat. Houby také scedíme a vymačkáme. Na sádle osmahneme do zlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kmín, houby a krátce podusíme. Přimícháme česnek utřený se solí a čerstvě nadrcený pepř. Dochutíme solí a majoránkou. Nakonec vše smícháme, vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a v troubě pečeme 20 minut.
Připravili jsme si tradičního staročeského kubu, který prý pochází z jižních Čech. Ve východních Čechách navíc přidávali škvarky. A kdybyste chtěli ještě jinou variantu, můžete si udělat kubu s rýží nebo bramborami.
Nezapomeňte tedy při svých toulkách lesem nasbírat dostatečné množství hub!
Kro jednou na litině zkoušel péct nebo smažit, ví, že se jí nic nevyrovná. V porovnání s ostatními materiály úplně jinak vyzařuje teplo a pokrmy jsou tak mnohem lépe a do hloubky připravené.
To stejné jako pro pánve, platí i pro litinové hrnce. Materiál, který vyžaduje určitou péči, ale který se odvděčí lahodnějšími pokrmy a skvělým vzhledem. Litinové nádobí je v poslední době stále populárnější.
Autorkou receptu je bloggerka Lucka, navštivte její Podpálavskou virtuální kavárnu
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.