Brynzové halušky

recept na brynzové halušky

Vzpomínám na tu zvláštní vůni, která se jednou za čas linula z kuchyně mojí babičky. S vůní brynzy se mi vybaví babiččino vyprávění, válečná léta, časy tvrdých a nelítostných bojů ve slovenských horách. Během dlouhých zimních večerů nám babička povídala o svém dobrodružném a náročném životě na Slovensku, kde se mimo jiné jako partyzánka za války v horách ukrývala. Ze Slovenska měla nejen spoustu zážitků, ale také velmi chutných receptů tamější kuchyně. Mezi nimi byly i brynzové halušky.

 

Brynzové halušky jsou slovenské národní jídlo, jehož tradice pravděpodobně souvisí se způsobem života slovenských obyvatel, chovem ovcí a výrobků z ovčího mléka.

Suroviny na brynzové halušky

K přípravě není zapotřebí mnoho surovin a hlavně zjistíte, že dané množství je jen orientační. Za nějaký čas budete jednotlivé ingredience přidávat od oka. Chce to jen cvik. Pro 4 osoby si nachystejte

  • 600 kg brambor (pro jednu osobu je třeba 1 středně velký brambor)
  • 300 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 – 2 vejce
  • sůl
  • 250 g čerstvé brynzy
  • 150 g slaniny nebo domácího špeku.

Brynza přímo ze salaše

Vyrábí se z nepasterizovaného ovčího mléka a zachovává si všechny původní biologicky aktivní složky. Pokud takovou brynzu seženete, můžete si pogratulovat a vaše halušky budou jedinečné. Ale přiznejme si, málokomu se to podaří. Velmi spokojen by měl být i ten, kdo koupí brynzu váženou. Když bude nejhůře, nepohrdneme ani balenou brynzovou pomazánkou prodávanou v běžných obchodních řetězcích.

Brynza pochází stejně jako její název z Rumunska a vyrábí se v karpatských zemích na Slovensku, v Polsku, Rumunsku a na Ukrajině. Zdraví je velmi prospěšná. Obsahuje mnohonásobně více mléčných bakterií než jogurty, snižuje cholesterol, je zdrojem vápníku, podporuje imunitní systém a dokonce je dobrá jako prevence sklerózy.


litinová pánev skeppshult

Náš tip: švédská litinová pánev Skeppshult

Struhadlo má doma asi každý, ale co takové, co se dobře drží? Co neujíždí na hladkém povrchu a nabízí velmi ostré zuby? A co takové, co přímo doporučuje Zdeněk Pohlreich? Udělejte si radost a zpříjemněte si vyření halušek s novým struhadlem!


V babiččině kuchyni

Může se stát, že poprvé nebudete tolik úspěšní a halušky rozvaříte nebo budou tvrdší, ale nezalekněte se toho. Zkušenostmi se člověk učí a také vaše halušky budou jednou těmi nejobdivovanějšími.

Začneme tím, že si na pánvičce vyškvaříte na kostičky nakrájený špek. Pokud jste ještě nezkusili práci s litinovou pánví, zkuste, protože ta je na to nejlepší. Brambory nastrouhejte na sdtruhadle na jemno a slijte z nich všechnu přebytečnou vodu. Nevyplatí se chystat těsto dopředu, brambory pustí moc vody a zhnědnou. Vmíchejte vejce, trochu soli a postupně přidávejte mouku, aby byla směs polotuhá a dobře se propasírovala přes haluškové síto. Halušky můžete do vroucí osolené vody vykrajovat lžičkou nebo trhat nožem. Povaříme v hrnci s nepřilnavým dnem alespoň 10 minut, než všechny vyplavou na hladinu. Vodu scedíme a vmícháme brynzu.

Pokud vám babička nezanechala dědictví v podobě zachovalého starého hrnce, můžete halušky vařit i servírovat v moderním litinovém nádobí, které je od těch, co vlastnily naše babičky, k nerozeznání.

Jak vidíte, za vynikajícím a jednoduchým pokrmem nemusíme cestovat k našim sousedům. Z dálky slyším doznívat babiččino vyprávění i válečné výstřely…

 


kuchyňské struhadlo pohlreich

Náš tip: čtyřhranné struhadlo Microplane

Struhadlo má doma asi každý, ale co takové, co se dobře drží? Co neujíždí na hladkém povrchu a nabízí velmi ostré zuby? A co takové, co přímo doporučuje Zdeněk Pohlreich? Udělejte si radost a zpříjemněte si vyření halušek s novým struhadlem!


Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.