Klasická bublanina s ovocem

bublanina receptNavzdory tomu, co by naznačovaly regály v supermarketech, ovoce dozrává jednou ročně, všechno naráz, a co se během několika málo dní nezpracuje nebo nesní, se rychle zkazí. Ano, jedná se o období bublanin, kdy se v nadýchaném těstě nalitém do plechu vyjímají napůl potopené jahody, třešně, borůvky, ostružiny a v zásadě cokoliv dalšího. Bublaninu zvládne i ten, kdo si na jiné typy sladkého pečení netroufá. Takže jak na to?

Připravíme si

  • 4 vajíčka
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g cukru moučka
  • 2 dcl vody
  • 2 dcl oleje
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Postup

Úplně na začátek je potřeba si říct, že naše babičky a možná i naše mámy šlehaly lité těsto ručně a do dneška se asi doslechnete, jak je mladá generace zpovykaná. Nikdo už ale neprozradí, jak hrozně je tehdy bolely ruce a že se možná těsto nepovedlo pokaždé úplně dokonale. My máme ruční šlehače nebo dokonce kuchyňský robot, kdo nemá, tak alespoň tyčový mixér a pěkně homogenního našlehaného těsta dosáhneme bez nemocných karpálů a bezesných nocí na ibalginech.


kuchyňské roboty artisanNáš tip: Kuchyňský robot KitchenAid Artisan

Univerzální pomocník na všechny namáhavé práce do kuchyně. Žádná hračka pro občasného kuchaře, ale stroj, který je připravený ráno na chleba, v poledne na zmrzlinu po obědě a večer třeba na plný plech bublaniny. Desítkami let vyladěná technogie, celokovová stavba a náhradní díly, které budou k dostání ještě za dvacet, třicet let provozu.

 


Ovoce vcelku nebo nakrájené na menší kousky opravdu lehce zaprášíme moukou a trochu promícháme. Zbytek mouky pěkně smícháme se zbytkem surovin, vejce vyklepneme celá. Při procesu míchání z těsta našleháme pěkně provzdušněnou směs. Čím lépe bude těsto napěněné, než přijde nalít do plechu, tím nadýchanější bude bublanina.

Ovoce poklademe na povrch nalitého těsta a dáme péct na 180 °C. Důležité je, aby kousky ovoce nepropadly těstem až na plech, pak by to nebylo ani hezké, ani chutné.


pekáčeNáš tip: Pekáče a plechy na pečení

Jakmile letní teploty najednou spadnou pod dvacet stupňů, naše chuť na sladkou ovocnou buchtu se probudí z letního spánku. Pokud doužíte po chvilce klidu u kávičky, křížovek a voňavé bublaniny, možná zjišťujete, že by to chtělo lepší, hezčí a praktičtější plech nebo pekáč.

 


Stejně jako u dalších "národních" pochoutek i bublanina má bezpočet variant, může obsahovat mléko, tvaroh nebo šlehačku a existuje v oblíbené hrníčkové podobě. My ji máme rádi proto, že je rychlá, a umožňuje zpracovat ovoce, které by jinak možná přišlo nazmar.

fotografie v úvodu: pixabay

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.