Navzdory tomu, co by naznačovaly regály v supermarketech, ovoce dozrává jednou ročně, všechno naráz, a co se během několika málo dní nezpracuje nebo nesní, se rychle zkazí. Ano, jedná se o období bublanin, kdy se v nadýchaném těstě nalitém do plechu vyjímají napůl potopené jahody, třešně, borůvky, ostružiny a v zásadě cokoliv dalšího. Bublaninu zvládne i ten, kdo si na jiné typy sladkého pečení netroufá. Takže jak na to?
Úplně na začátek je potřeba si říct, že naše babičky a možná i naše mámy šlehaly lité těsto ručně a do dneška se asi doslechnete, jak je mladá generace zpovykaná. Nikdo už ale neprozradí, jak hrozně je tehdy bolely ruce a že se možná těsto nepovedlo pokaždé úplně dokonale. My máme ruční šlehače nebo dokonce kuchyňský robot, kdo nemá, tak alespoň tyčový mixér a pěkně homogenního našlehaného těsta dosáhneme bez nemocných karpálů a bezesných nocí na ibalginech.
Univerzální pomocník na všechny namáhavé práce do kuchyně. Žádná hračka pro občasného kuchaře, ale stroj, který je připravený ráno na chleba, v poledne na zmrzlinu po obědě a večer třeba na plný plech bublaniny. Desítkami let vyladěná technogie, celokovová stavba a náhradní díly, které budou k dostání ještě za dvacet, třicet let provozu.
Ovoce vcelku nebo nakrájené na menší kousky opravdu lehce zaprášíme moukou a trochu promícháme. Zbytek mouky pěkně smícháme se zbytkem surovin, vejce vyklepneme celá. Při procesu míchání z těsta našleháme pěkně provzdušněnou směs. Čím lépe bude těsto napěněné, než přijde nalít do plechu, tím nadýchanější bude bublanina.
Ovoce poklademe na povrch nalitého těsta a dáme péct na 180 °C. Důležité je, aby kousky ovoce nepropadly těstem až na plech, pak by to nebylo ani hezké, ani chutné.
Jakmile letní teploty najednou spadnou pod dvacet stupňů, naše chuť na sladkou ovocnou buchtu se probudí z letního spánku. Pokud doužíte po chvilce klidu u kávičky, křížovek a voňavé bublaniny, možná zjišťujete, že by to chtělo lepší, hezčí a praktičtější plech nebo pekáč.
Stejně jako u dalších "národních" pochoutek i bublanina má bezpočet variant, může obsahovat mléko, tvaroh nebo šlehačku a existuje v oblíbené hrníčkové podobě. My ji máme rádi proto, že je rychlá, a umožňuje zpracovat ovoce, které by jinak možná přišlo nazmar.
fotografie v úvodu: pixabay
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.