SEZÓNNÍ RECEPTY

podzimní recepty Magazín Homeware > Recepty >

Některé kuchařské recepty máme napevno spojené s určitým ročním obdobím. Tedy ne že by se kapr nebo houbový Kuba nedaly dělat na jaře nebo v létě, ale tak nějak cítíme, že by to nebylo úplně ono. A protože si myslíme, že tradiční recepty spjaté s význačnými dny v roce patří k české tradici, kterou je potřeba podporovat, zařídili jsme pro ně na našem kuchařském blogu zvláštní oddělení.

 

 

jablečné pyréJablečné pyré

Jablečné pyré známe z dětství všichni jako základ pro takzvané "dětské výživy" a někteří ho ještě desítky let potom nechtějí ani vidět. Škoda. Ve skutečnosti se hodí do moučníků, ale i omáček k masu a když se dobře ochutí, můžete ho přidat do jogurtu, nebo jíst chlazené jako dezert.

 

Jak na domácí zmrzlinuRecept na domácí zmrzlinu

Někdy se říká, že zmrzlina patří k nejlepším vynálezům naší civilizace. O tom si můžeme každý myslet, co chceme, ale některou z jejích možných příchutí a variant milujeme všichni. S příchodem letních veder se určitě bude hodit vědět, jak si připravit zmrzlinu doma, ať už v mixéru, nebo s pomocí profi zmrzlinovače.

 

Španělská rajčatová polévkaŠpanělská rajčatová polévka

Tato středozemní rajčatová polévka se zahušťuje nakrájeným chlebem, jak se dosud podle tradice dělá v některých částech Španělska, a podává se s opečenou ciabatttou, bagetou, nebo rozpečeným česnekovým chlebem.

Jak si opéct bagtu nebo chléb s česnekem, aby chutnal jako ve středomořské restauraci, si povíme také.

 

čínská zelná polévkaČínská zelná polévka pak choy

Orientální a zejména potom čínská kuchařka je nevyčerpatelnou studnicí inspirce pro naše chuťové pohárky.

Dneska se podíváme na tradiční čínskou zelnou polévku, kterou najdete také pod názvy pak choy, pak čoi a spoustou dalších fonetických přepisů. Pak choy je brukev čínská, kterou v supermarketu najdete nejspíš pod názvem čínské nebo pekingské zelí.

 

Kuřecí polévka s těstovinamiKuřecí polévka s těstovinami

Sytá polévka vhodná jako pokrm k obědu či k večeři, do které můžete dát zeleninu podle vlastní chuti.

Dětem se budou líbit drobné těstoviny různých tvarů. My ostatní uvítáme možnost zpracovat do polévky i vlastní zeleninu ze zahrádky nebo z truhlíků za oknem a cítit se tak alespoň na chvíli jako soběstačný zemědělec...

 

Smažený lilek se sedmi druhy kořeníSmažený lilek se sedmi druhy koření

Jednoduchý recept perfektní právě pro konec léta, kdy na zahrádkách sklízíme lilek baklažán, ale s chutí si ho můžete díky dostupnosti lilku v supermarketech dopřát kdykoliv během roku.

Sedm druhů koření, které se v receptu zmiňují, je orientální směs, jejíž složení se může mírně lišit, podle toho, koho sezeptáte. My vycházíme z varianty nové koření, černý pepř, skořice, hřebíček, zázvor, muškátový oříšek a višeň mahalebka.

 

Paštika z uzené makrely a bramborPaštika z uzené makrely a brambor

Výborná paštika z uzené markely smíchané s vařeným bramborem, angreštem a kapary. Velice rychlý recept, pokud máte správné suroviny.

Recept díky čerstvému angreštu oceníme hlavně začátkem července, pokud ale čerstvý nahradíme konzervovaným, můžeme si paštiku připravit také kdykoliv během roku.

 

špenátová roládaŠpenátová roláda

Vynikající a lahodná špenátová roláda nadívaná mozzarellou a brokolicí, která se hodí jako hlavní chod i jako předkrm. Na stole skvěle vypadá a každý vám ji pochválí.

V čase zimního vykrmování je navíc vítaným zpestřením bez masa, kterému ale nic nechybí ve výrazné chuti ani vůni.

Dopřejte si chuťovku s cizokrajným šmrncem!

 

kuřecí polévka s mandlemiKuřecí polévka s mandlemi

Vynikající vývarová polévka ozvláštněná tenkými plátky mandlí. Pokud se vám zachce naladit chuť do zvěřiny, použít můžete bažantí prsa místo kuřecích a jako základ použít vývar ze zvěřinových zbytků.

Jednoduchý recept, který může při nápaditém provedení nadchnout i hodně zkušené strávníky.

Dobrou chuť!

 

recept na kynuté koláčeKynuté koláče s marmeládou

Pořádné kynuté koláče - kdo si nevzpomene na dětství, ten žádné neměl. Jak se dělají, aby byly jako od babičky? Jak si na ně udělat čas v dnešní uspěchané době, někde mezi prací, úkoly s dětmi a spánkem?

To první vás naučíme, to druhé asi zůstane na vás.

Mňam, vždycky jsem nejvíc miloval tu drobenku navrhu.

 

vajíčková pomazánka recept velikonoceTři tipy na vajíčkovou pomazánku

Je tomu tak každý rok, zejména pokud máte doma kluky. Lednice plná vajec natvrdo, které už nikdo jen tak s chlebem a solí nechce.

Přesně to je moment, kdy se skvěle hodí naše tři netradiční recepty na vaječnou pomazánku s neobvyklou přísadou: jedna s olivami, další s červenou řepou a poslední s avokádem.

 

velikonoční čokoládový beránek receptRecept na velikonočního beránka

K Velikonocům patří beránek už od pohanských časů a na božíhodovém stole se ve formě sladké dobroty objevil bezpečně už ve středověku. Ať už kvůli tradici, nebo na poškádlení chuťových buněk - vyzkoušejte si náš recept.

Na Velikonoční pondělí!

 

recept na špenátovou polévkuŠpenátová polévka

S tím, jak s nám blíží Zelený čtvrtek, je potřeba přemýšlet, podle našich zvykostí, o nějakém zeleném pokrmu. Pokud si odmyslíme obarvené pivo nebo mrzkou kořalku, můžeme zkusit třeba špenátovou polévku. Že vám ve školce nechutnala? A nebylo to spíš tou školkou, než samotným špenátem?

Připravte se na Zelený čtvrtek!

 

recept na chlupaté knedlíkyChlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky jsou poněkud pozapomenutým receptem, který kdysi přitom patřil k české domácí klasice. Tím, že znovu udeřily mrazy a trochu vydatnější jídlo neuškodí před prací ani před nedělním odpočinkem, podíváme se na to, jak si chlupaté knedlíky udělat a jak si je pořádně vychutnat.

Takže s chutí do toho :-)

Ochutnejte českou klasiku!

 

přepuštěné máslo receptPřepuštěné máslo

Přepuštěné máslo jako tuk na smažení zažívá svoji renesanci. Je zdravé, nepřekonatelně dobře chutná a vyrobit si ho můžete kdykoliv doma z běžného másla z obchodu.

Znala ho už Magdalena Dobromila Rettigová, ale nové popularity se dočkalo při moderní inspiraci indickou kuchyní, takže mu někdy říkáme také Ghí.

Pusťte se do toho sami doma!

 

recept vánoční kapr na černoKapr na černo

Jednou z nejtradičnějších úprav kapřího masa na Vánoce je recept kapr na černo. Na toto kdysi lidové jídlo dnes bohužel narazíte jen ve vybraných kulinářských institutech, což je myslím škoda.

Pokud tedy fandíte tradičním metodám zpracování tradičních českých domácích surovin, pojďte si kapra na černo vyzkoušet. Jedná se o dietní pokrm s překvapivou chutí, který bude určitě chutnat i odpůrcům ryb a dětem.

Zkuste tradiční český recept!

 

recept houbový vánoční kubaHoubový Kuba

Houbový kuba je součástí tradičního vánočního menu, především v jižních Čechách. Měl by si ale zasloužit více pozornosti, protože je to jednoduchý, rychlý, chutný a zdravý pokrm.

Dříve houby, hlavně v chudých rodinách, nahrazovaly maso, dnes jsou nedílnou součástí téměř každé kuchyně. Možná na to má vliv i to, že jsou Češi nejvášnivější houbaři na světě.

Připravte se na tradiční Vánoce!

 

dýňová polévkaDýňová polévka

Ať už americký Haloween slavíme nebo ne, pokud máme děti, dlabání dýní se stejně nevyhneme. No a když už jsme u toho, z přebytečné dužiny lze uvařit velmi chutnou dýňovou polévku. Samozřejmě že můžeme taky dýni koupit přímo na jídlo, nabízí se jich několik druhů - a nemusíme čekat ani na Haloween.

Pochutnejte si!

 

krkovička s lečem na chlebuPečená krkovice s lečem na chlebu

Kousek pečené krkovičky na chlebu je pochoutka k podzimním plýskanicím jako dělaná. Pokud bílý chleba ogrilujete jako bruschettu a pod krkovičku položíte vrstvu teplého leča, máte ve své jednoduchosti gastronomický skvost. Vůně pečeného masa je podpořená rozmarýnem, šťavnaté lečo z čerstvé zeleniny potom přidá i výrazné zeleninové aroma.

Zahřejte se!

 

tajine s cuketou a lilkemTajine a jablko bláznů

Pokud bojujete celé jaro proti únavě, je možné, že nemáte dost provitamínu A. Než se vypravíte s igelitkou do lékárny, zkuste na to jít spíš přes jídlo. Ušetříte a pochutnáte si. Dneska se podíváme na Tajine z lilku, kterému tradiční orientální příchuť dodá zázvor a římský kmín.

Vyzkoušejte!

 

fraisier, jahodový dortFraisier, jahodový dort

S tím, jak se na pultech v obchodech začínají objevovat kýčovitě dokonalé velké jahody, je na čase oprášit recept na klasický jahodový dort, známý spíš pod názvem Fraisier.

Není úplně jednoduchý a Láďa Hruška by ho asi odmítl, ale když se povede, je ozdobou každé sváteční tabule.

Dobrou jahodovou chuť!

 

zeleninový tajine marockýZeleninový Tajine

Zeleninový tajine se zázvorem, římským kmínem, skočicí a cayennským pepřem pro milovníky orientální kuchyně a exotických pikantnějších chutí. Neodradí vegetariány, ale zároveň díky bohaté chuti potěší i zapřísáhlé masožrouty.

Ano, jarní očista může chutnat i takto lahodně. Dobrou chuť!

 

medvědí česnekPoznejte medvědí česnek!

Medvědí česnek je z mnoha důvodů hitem jarních recetpů. Kdo ví, kde ho hledat, vaří s ním celý březen a duben, kdo neví, usilovně hledá a ptá se známých. Čím nám tak učaroval? Pojďme se podívat na pár zajímavostí o jeho výskytu, sběru, receptech a dalším využití. Už jsou ho v lese celé lány a jakmile začne v květnu kvést, bude brzy po něm.. Více...

 

dýňová polévkaPolévka z máslové dýně

Podzimní recept (díky domácí úrodě dýní), který ovšem vzhledem k dostupnosti surovin v obchodech můžeme s velkou chutí vyzkoušet i během zimy. Provoní celý byt, rozproudí krev v těle a dodá chybějící vitamíny a minerální látky. Dýňovou polévku na orientální způsob můžeme připravit z dužiny většího počtu odrůd dýně, nejvhodnější je k tomu ale dýně máslová. Více...

 

plněný zelný listPlněný zelný list v pomalém hrnci

Jedním z nejchutnějších zimních receptů, které jsme podědili po prarodičích, je zelný list plněný mletým masem. Velmi dobře chutná, pokud je připravován pomalu, v takzvaném pomalém hrnci. Jak si připravit suroviny, jak se pustit do díla a na co nezapomenout, to se dozvíte v našem receptu.

Jedná se také o recept, který má desítky obvyklýchpodob, ale o tom třeba příště.. Více...

 

bramborový salátŠtědrovečerní bramborový salát

Kolik kuchařek, tolik receptů na bramborový salát. Obvyklé suroviny, jejich vzájemný poměr i závěrečné dochucení se liší kraj od kraje a snad i dům od domu a je to tak dobře. Jeden z méně obvyklých receptů přinášíme i my a zkusíme se tak zavděčit všem, co je bramborový salát "jak ho dělala máma" třeba už omrzel. V našem receptu doporučíme i další alternativní suroviny, kterými si můžete salát přizpůsobit vlastnímu vkusu. Více...

 

recept na domácí pečený čajDomácí pečený čaj

Když se podíváte do okolních zemí, zjistíte, že domácí pečený čaj je českou specialitou, pochoutkou, kterou se cizinci s podobnými chutěmi teprve učí. Receptů najdete na internetu kvanta, ale v řadě případů v nich chybí praktický poznatek, konkrétní rada a osobní zkušenost. Domácí pečený čaj řadíme k našim sezónním receptům. Upéct ho můžeme kdykoliv v průběhu roku, ale pijeme ho převážně v mlsném období - v zimě.. Více...

 

recept na svatomartinskou husuSvatomartinská pečená husa se zelím a bramborovým knedlíkem

Tak jako každý rok tak i letos se blíží to magické datum 11. listopadu, kdy prý přijíždí svatý Martin na bílém koni. Uvidíme, jestli letos k tomuto datu i zasněží, ale určitě by Vás mohl potěšit jednoduchý recept našich babiček na Svatomartinskou husu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem. Více...

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.