Štítky: Recepty na grilování, Dietní kuchařka
Když o něčem řekneme, že je to "jako med", máme na mysli, že je to skvělé, lahodné a ani to paradoxně nemusí být sladké. Z palety nejrůznějších řemesel a činností známe "medovou barvu" a v některých regionech používáme úsloví "medový život". Přesto medu nejíme zdaleka tolik, kolik bychom měli nebo mohli.
Dneska se podíváme na medové dresingy a marinády.
Med je vlastně tím, co moderně označujeme za superpotravinu. Obsahuje plejádu zdraví prospěšných látek a v tom nejzákladnějším - jako sladidlo - je zdravější, než rafinovaný cukr. Přesto se jedná o superpotravinu trochu zapomenutou. Možná je to cenou nebo obecnou nedostupností kvalitního medu, ale to je nad rámec našeho dnešního programu.
Od sekání bylinek, česneku a ořechů, přes šlehání oleje, octa a medu, všude využijete nějakého pomocníka z řady kuchyňských spotřebičů, spíš, než vlastní sílu a ruční nástroje. Ruční tyčový mixér s výbavou zahrnující sekáček na bylinky (to je ta miska) a šlehací metlu zvládne všechny potřebné činnosti bez námahy a následků.
Rozšleháme olej s hořčicí, potom vmícháme ocet a postupně přidáváme pepř a sójovku, za stálého ochutnávání. Na závěr přidáme med a znovu pořádně rozmícháme. Tento dresing je vhodný do salátů, jako dip ke grilovanému masu, nebo přímo jako marináda - tady je ovšem potřeba do něj nedávat súl.
Proč vlastně extra panenský olivový olej? Oproti běžnému názoru nejsou za tepla lisované olivové oleje žádným podvodem nebo trikem na zákazníky, jen nabízejí jiné vlastnosti, než potřebujeme do salátu. Za studena lisovaný olej je chuťově výrazný (to potřebujeme), za tepla lisovaný je stálejší při tepelných úpravách (téma na jindy).
Na salátech je nejdůležitější čerstvost. Na zálivce nebo dresingu aroma a chuť, na mase, které se pomalu marinuje v lednici, hlavně aby se nerozlilo. Kvalitní miska s pevně přiléhajícím víkem, kterou je možné bez obav i otočit vzhůru nohama, se doma vždycky hodí. Ať už na čerstvou zeleninu, aby vydržela v dobrém stavu, než přijde návštěva, nebo na hotový dresing či marinování.
Opět vezmeme olej a do něj zašleháme citronovou šťávu, na konec přidáme med, česnek a ořechy. U tohoto receptu se nemluví o kvalitě oleje, takže je to na vás, co vyzkoušíte. Je dost možné, že výrazný olivový olej by se mohl přebíjet s ořechy, ale je to na vyzkoušení. Doporučuje se také přidat nasekanou petrželku.
Opět variace na kombinaci medu, balsamicového octa a olivového oleje, tentokrát v řidší podobě na prolití čerstvých salátů. Hodí se spíš k výraznějším chutím, jakou má bílá a červená čekanka, rukola nebo dubáček.
Postup je opět jednoduchý - prostě smícháme suroviny v misce a vyšleháme metličkou, podle potřeby můžeme dochutit solí a pepřem.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.