Dušené hovězí Tajine s kořením masala

recept na dušené hovězí Tajine s kořením Masala

V marocké kuchyni se snoubí vliv arabský, perský a andaluský, je záviděníhodná a unikátní. V tajine hrnci si připravíme dušený pokrm v hojně kořeněné, hedvábné omáčce. Kouzelná bude nejen lahodná chuť, ale i celý postup vaření v tradiční keramické nádobě. Tajine je znovuobjeveným konceptem pro zdravé stravování. Vynikající pro přípravu v tajine hrnci jsou téměř všechny druhy masa, my jsme pro tento recept zvolili maso hovězí.

 

Pro hovězí Tajine budeme potřebovat:

  • hovězí maso
  • větší cibuli
  • 3 mrkve
  • pórek
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovku rajčat
  • sušené ovoce (např. švestky, hrušky, brusinky,…)
  • koření tandori masala, sůl, tyčinku skořice

Koření tandori masala

Jakkoliv dnes dušíme maso v tradiční marocké nádobě Tajine, v případě koření sáhneme trochu dál, a to až do Indie a okolí. Masala je to směs charakteristická svojí načervenalou barvou s mimořádnou chutí a příjemnou vůní. Obsahuje koriandr, sůl, kmín, skořici, chilli, pepř, zázvor, cibuli, česnek, hořčici, bobkový list, muškátový oříšek, hřebíček, muškátový květ, kardamom,… Složení se liší podle krajů. Tandori Masala má svůj původ v Pákistánu, severní Indii a Afgánistánu a své jméno odvozuje podle tradiční hliněné pečící trouby tandoor. Paprika a červené chilli dodává koření červený odstín, kurkuma oranžovou barvu. Chuť je jemně pikantní.


PapiňákyNáš tip: Hrnce Tajine

Keramická nádoba s těžkou kónickou poklicí, označovaná Tajine nebo počecku Tažin pochází ze severní Afriky a její současná obliba má původ ve Francii, kde řada Maročanů provozuje svoje restaurace. Tajine dovoluje unikátní přípravu dušeného pokrmu bez jakéhokoliv dolévání vody, takže je výsledná chuť nenaředěná a intenzivní.


Sušené ovoce

Nejčastěji se používají švestky, které obohatí jídlo zajímavou sladko – slanou chutí připomínající perský původ. Ale využít můžete i další podzimní ovoce. Sušením – nejstarším způsobem konzervace - v něm zachováte maximum vitamínů a získáte mimo jiné prostředek k nastartování mozkové činnosti. V ovoci zůstane velké množství vitamínu C, B provitamínu A, stopových prvků (zinek selen, ..) i minerálních látek (vápník, hořčík, železo). Sušené plody dodají rychlou a zdravou energii.


PapiňákyNáš tip: Tlakové hrnce

Když nemáte Tajine, nemusíte zoufat. Velmi dobře podusíte rýži s masem i v papiňáku, když na věc přijde. Bude to jiný postup a chuť bude ve výsledku taky trošku odlišná, ale tlakový hrnec má zase jinou škálu výhod, třeba velmi malou spotřebu energie a rychlou přípravu díky zvýšenému tlaku.


Příprava:

Tajine hrnec postavíme na vařič, na troše oleje osmažíme cibuli a česnek, přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso, okořeníme tandoor masala kořením podle toho, jak moc pikantní pokrm chceme mít, osolíme a přimícháme zeleninu a rajčata, přilejeme trošku vody (nebránila bych se použít místo vody červené víno), přikryjeme pokličkou a 3 hodiny se můžeme věnovat úplně něčemu jinému a vynikající jídlo se nám zatím samo připravuje a vaří.

Hotové podáváme s arabským chlebem.

Tip: Hrnec Tajine díky své těžké kónické poklici zpravidla nepustí ven žádnou páru, naopak ji nechá kondenzovanou stékat zpátky do jídla. Tím se umocňuje jeho chuť a zároveň odpadá potřeba jídlo kontrolovat a vodu dolévat. Pokud s Tajine dusíte poprvé, klidně se přesvědčte na vlastní oči, abyste měli jistotu.

Tajine hrnec vám dozajista vykouzlí pokrm s vůní dálek, přenese vás do zemí vzdálených a vy si pak stejně jako v Maroku můžete dopřát oběd složený z několika chodů. Nejprve se podává chlebová placka s medem, následuje salát, grilované maso, tajine a pak sladký zákusek a ovoce. Pije se „marocká whisky“ v podobě sladkého zeleného čaje s mátou. Čaj se tradičně nalévá z výšky, což v Maroku symbolizuje proud deště, jak zalévá zem.

Maroko je brána k pochopení orientálních kombinací chutí a vůní.


litinové hrnceNáš tip: Litinové hrnce

Velice dobře můžete Tajine nahradit kvalitním litinovým hrncem. Ne že by snad fungoval na stejně unikátním způsobu, ale na těžké litinové poklici také dochází k hojné kondenzaci a vyvařená voda se tak vrací zpátky bez ztráty chuti. Takže jestli váháte, ale kromě dušených pokrmů na asijský způsob si taky chcete upéct třeba kachnu, možná bude stačit litinový hrnec.


Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.