Lívance s kefírem

kefírové lívance receptJeden z nejhezčích budíčků do nového dne je vůně čerstvých lívanců. Člověk vzpomene na dětství, mámy a babičky a pak si řekne - proč nemít lívance častěji? Inu, to je každého věc. My se dnes podíváme na to, jak si udělat voňavé lívance se zamíchaným kefírem, který je příjemně odlehčí a dodá i nějakou tu bílkovinu.

A kdo chce, může si zaexperimentovat. Velmi zajímavě chutnají lívance s trochou máku, svěžest jim také může dodat nastrouhaná citrónová kůra a kdo chce překvapit děti, může přidat třeba špetnu rozmixovaného špenátu a dostat lívance zbarvené dozelena.

Nejlepším dochucením lívanců je samozřejmě čerstvé ovoce, ale to nebývá po ruce každý den, pokud chceme spoléhat jen na vlastní produkci. Kdo si třeba zamrazil borůvky a maliny v době, kdy jich byl plný les, má vyhráno. Přeliv vyrobíme ze smetanové šlehačky, tvarohu nebo jogurtu.

na 24 lívaců si připravíme:

  • 500 ml kefíru
  • 1 vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 25 g moučkového cukru
  • 150 g pohankové mouky
  • 150 g pšeničné hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 lžičku jedlé sody (rovnou, ne vrchovatou)
  • čerstvé ovoce (třeba ostružiny, jahody, nektarinky)
  • kokosový olej na smažení
  • zakysanou smetanu
  • kokosové lupínky
  • nesolené pistácie
  • javorový sirup

Jak na to:

Ve větší míse smíchejte kefír s vejci a vanilkovým extraktem. Důkladně rozmíchejte. Přidejte moučkový cukr. Ve druhé míse smíchejte obě mouky, špetku soli a jedlou sodu. Tuto směr přisypávejte do kefíru a pečlivě promíchejte. Těsto nechte chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Využít zde můžete ruční šlehač nebo kuchyňský robot, ale kdo je zvyklý, zvládne přípravu i pomocí ručních nástrojů.


pánev na lívanceNáš tip: Pánev na lívance

Pokud děláte lívance často a jejich pravidelná velikost a tvar jsou pro vás důležité, pak je lívanečník, neboli pánev na lívance, dost možná to, co přesně potřebujete. Pokud zvolíte litinu, můžete se těšit na opravdu naskočené a lehké těsto, protože litina se nalitím těsta neochladí a těsto se na oleji odlepí a nepřilne.


Umyjte ovoce, kterým budete lívance na závěr zdobit. Větší kousky podle uvážení nakrájejte.

Pánev na palačinky nebo případně na lívance (ano, to jsou dvě různé pánve) rozehřejte a pomažte kokosovým olejem. Naběračkou nalejte trochu našlehaného těsta, ale myslete na to, že se samovolně rozlije do stran a nabyde na výšku. Jakmile se na povrchu objeví bublinky a okraj se zpevní tak, že se bude dát podebrat obracečkou, otočte lívance na druhou stranu.


pánev na palačinkyNáš tip: Pánev na palačinky

Jestli pravidelně střídáte lívance, palačinky a třeba omelety z vajec a je vám jedno, jestli lívanečky nejsou přesně jeden jak druhý, vůbec neuděláte chybu s touto palačinkovou pánví. Nepatrné okraje usnadní přístup obračečkou, litina jako materiál je pak na pečení lívanců nejlepší.


Během přípravy nezapomeňte občas přidat trochu oleje, ať nesmažíte nasucho. Ne že by to nešlo, ale olej je důležitý i pro výslednou chuť. Hotové lívance pak můžete na talíři prokládat ubrouskem, pokud vám přijdou moc mastné.

Zakysanou smetanou a čerstvým ovocem ozdobte před podáváním, aby se vlivem tepla smetana neroztekla všude okolo. Pro další ochucení zkuste s mírou kokosové lupínky, nasekané pistácie a javorový sirup.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.