Domácí majonéza a tatarka

majonézaExistují přinejmenším dva důvody pro to, vyzkoušet si doma vyrobit potraviny, které běžně kupujeme v obchodě. tím prvním jsou čerstvé ingredience, nad kterými máte plnou kontrolu, druhým potom možnost přidat někde špetku vlastního koření nebo jiné přísady a dostat unikátní pochoutku, kterou v obchodě nekoupíte.

Dnes se podíváme na klasickou majonézu a tatarku jejich obvyklém složení. Sami pak můžete vymyslet, jestli by vám chutnaly nějak vylepšené.

Domácí majonéza:

  • 2 žloutky
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • 1 čajová lžička octa
  • sůl, pepř

K přípravě majonézy s výhodou využijeme tyčový mixér s úzkou vysokou pracovní nádobou. Stejně tak lze využít ruční šlehač s metlou nebo kuchyňský robot, pokud zvládne pracovat s menšími dávkami surovin. Tyčový mixér je tak univerzální a na skladování nenáročný pomocník, že by ho snad měl mít doma každý.

Do vhodné nádoby nalijeme olej, přidáme žloutky, hořčici, špetku soli a pepře a ocet. Pak už jen šleháme do výsledné konzistence. Víte, že některé typy tyčových mixérů umožňují výměnu sekacího nože za šlehací disk a taková majonéza je s nimi o hodně jednodušší práce?

Domácí tatarská omáčka:

  • 1 vejce
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  • 1 sterilovaná okurka
  • 1 menší cibule
  • 1 čajová lžička octa
  • sůl, pepř

V prvním kroku potřebujeme okurek a cibuli nakrájené na velmi jemno. To se dá zvládnout nožem, nebo to můžete nechat na práci některému z kuchyňských spotřebičů. Využít můžeme buď tyčový mixér se sekacím nožem, nebo ještě lépe elektrický sekáček nebo food processor, které mají na domácí tatarku veškeré potřebné vybavení.


tyčový mixérNáš tip: tyčový mixér

Dobrý tyčový mixér je univerzálním pomocníkem pro řadu prací v kuchyni. Od sekání zeleniny v polévkách přes ledovou tříšť a burákové máslo až po výrobu marinád, dipů a dresingů. Velmi záleží na tom, co nabízí v základní sestavě za příslušenství. Profi modely mají jen jeden nůž, protože je kuchaři používají jen na mixování v hrncích na plotně. My ostatní oceníme příslušenství jako sekáček nebo šlehací metlu.

 


Najemno nakrájenou okurku a cibuli smícháme se solí, pepřem, octem a hořčicí. Nakonec přidáme vajíčko a zalijeme olejem. Nyní opět šleháme do potřebné konzistence.

Jak si doma majonézu nebo tatarku vylepšovat?

Do majonézy i do tatarky se dají přidávat nejrůznější bylinky a koření. Vyzkoušené jsou: petrželová nať, koriandr, sušený česnek, estragon. Majonézu samotnou lze vylepšit přidáním pár kapek olivového oleje. Po smíchání s kečupem a jednou lžící whisky z majonézy získáte takzvanou americkou omáčku.

Existuje také řada receptů, jak smíchat majonézu a tatarku s jogurtem a dosáhnout tak zdravějších výživových hodnot. Podle nás se ale dělení potravin na zdravé a nezdravé přeceňuje - zdravé a nezdravé je teprve všechno, co v součtu sníme za jeden den. Když znáte míru a nepřejídáte se, můžete si vychutnat majonézu nebo tatarku poctivou bez náhražek.

U domácí majonézy a tatarky nesmíme zapomenout, že neobsahuje konzervanty, a tak vydrží v lednici maximálně 3 dny!

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.