Štítky: Vánoční recepty, Podpálavská kuchařka
Existují přinejmenším dva důvody pro to, vyzkoušet si doma vyrobit potraviny, které běžně kupujeme v obchodě. tím prvním jsou čerstvé ingredience, nad kterými máte plnou kontrolu, druhým potom možnost přidat někde špetku vlastního koření nebo jiné přísady a dostat unikátní pochoutku, kterou v obchodě nekoupíte.
Dnes se podíváme na klasickou majonézu a tatarku jejich obvyklém složení. Sami pak můžete vymyslet, jestli by vám chutnaly nějak vylepšené.
K přípravě majonézy s výhodou využijeme tyčový mixér s úzkou vysokou pracovní nádobou. Stejně tak lze využít ruční šlehač s metlou nebo kuchyňský robot, pokud zvládne pracovat s menšími dávkami surovin. Tyčový mixér je tak univerzální a na skladování nenáročný pomocník, že by ho snad měl mít doma každý.
Do vhodné nádoby nalijeme olej, přidáme žloutky, hořčici, špetku soli a pepře a ocet. Pak už jen šleháme do výsledné konzistence. Víte, že některé typy tyčových mixérů umožňují výměnu sekacího nože za šlehací disk a taková majonéza je s nimi o hodně jednodušší práce?
V prvním kroku potřebujeme okurek a cibuli nakrájené na velmi jemno. To se dá zvládnout nožem, nebo to můžete nechat na práci některému z kuchyňských spotřebičů. Využít můžeme buď tyčový mixér se sekacím nožem, nebo ještě lépe elektrický sekáček nebo food processor, které mají na domácí tatarku veškeré potřebné vybavení.
Dobrý tyčový mixér je univerzálním pomocníkem pro řadu prací v kuchyni. Od sekání zeleniny v polévkách přes ledovou tříšť a burákové máslo až po výrobu marinád, dipů a dresingů. Velmi záleží na tom, co nabízí v základní sestavě za příslušenství. Profi modely mají jen jeden nůž, protože je kuchaři používají jen na mixování v hrncích na plotně. My ostatní oceníme příslušenství jako sekáček nebo šlehací metlu.
Najemno nakrájenou okurku a cibuli smícháme se solí, pepřem, octem a hořčicí. Nakonec přidáme vajíčko a zalijeme olejem. Nyní opět šleháme do potřebné konzistence.
Do majonézy i do tatarky se dají přidávat nejrůznější bylinky a koření. Vyzkoušené jsou: petrželová nať, koriandr, sušený česnek, estragon. Majonézu samotnou lze vylepšit přidáním pár kapek olivového oleje. Po smíchání s kečupem a jednou lžící whisky z majonézy získáte takzvanou americkou omáčku.
Existuje také řada receptů, jak smíchat majonézu a tatarku s jogurtem a dosáhnout tak zdravějších výživových hodnot. Podle nás se ale dělení potravin na zdravé a nezdravé přeceňuje - zdravé a nezdravé je teprve všechno, co v součtu sníme za jeden den. Když znáte míru a nepřejídáte se, můžete si vychutnat majonézu nebo tatarku poctivou bez náhražek.
U domácí majonézy a tatarky nesmíme zapomenout, že neobsahuje konzervanty, a tak vydrží v lednici maximálně 3 dny!
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.