Bramborové lokše

bramborové lokše receptPlacky z bramborového těsta, pečené na sucho nebo na sádle, patří k tomu nejjednoduššímu, co mohla hospodyně doma udělat k jídlu, samozřejmě dokud byl plný sklep brambor. Ať už tomu říkáte placky nebo staročesky lokše, ať už jste zvyklí si je připravit k pečínce, svatormartinské huse nebo na sladko s povidlím, Určitě rádi uznáte, že je to hodně muziky za málo peněz.

Připravíme si:

  • 400 kg brambor vařených ve slupce
  • 130 g hladké mouky
  • sůl
  • mouku na podsypání na válu
  • sádlo na ochucení nebo na pečení

Postup:

Brambory uvařené ve slupce nastrouhejte na jemno, přisypte mouku a trochu soli

Vypracujte ručně těsto. Správnou konzistenci potřebujete tak trochu dostat do oka. Když je těsto moc lepivé, přisypte trochu mouky, ale ať drží pohromadě a nezačne se na druhou stranu rozpadat.


litinová pánev na palačinkyNáš tip: Litinová pánev na palačinky

Nejlépe se placky samozřejmě dělají na litinové nebo na ocelové pánvi, to kvůli tomu, že poctivý kus železa opatrným rozehřátím na vysokou teplotu nemáte jak zničit. Lokše by se měly péct nasucho a sádlo by se mělo přidávat až na hotové.


Z těsta podle receptu vyválejte šest placek na velikost pánvičky, ideálně tak 25 cm. Správně by se měly placky péct nasucho, ale to nedoporučujeme, pokud máte doma pouze nepřilnavou pánev. Ta by se pečením nasucho mohla zničit a je jedno, jak byla kvalitní. Lokše budou hotové, pokud se začnou nadouvat a zbarvovat do zlata.

Pokud jste nevymázli pánev sádlem, pomažte suché lokše, získají tak na chuti. Poskládejte je na sebe, ať drží teplo a sádlo na nich nezačne tuhnout.

K masu můžete lokše servírovat přeložené do trojúhelníků, svinuté jako palačinky, nebo kdo to tak má rád, na druhém talíři.

Vyzkoušejte také lokše plněné špenátem, tvarohem se špenátem, povidlím nebo masovou směsí.

Kam dál?


recept na svatomartinskou husuSvatomartinská husa

Tak jako každý rok tak i letos se blíží to magické datum 11. listopadu, kdy prý přijíždí svatý Martin na bílém koni. Uvidíme, jestli letos k tomuto datu i zasněží, ale určitě by Vás mohl potěšit jednoduchý recept našich babiček na Svatomartinskou husu s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

 

dušené červené zelíDušené červené zelí

Dušené červené zelí je ozdobou a korunou každé pečínky a zejména ke svatomartinské huse se hodí lépe, než jakákoliv jiná příloha.

Použít můžeme čerstvé krouhané, ale recept počítá i se sterilovaným.

 

 


 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.