Poznejte medvědí česnek!

Medvědí česnek

Medvědí česnek je z mnoha důvodů hitem jarních recetpů. Kdo ví, kde ho hledat, vaří s ním celý březen a duben, kdo neví, usilovně hledá a ptá se známých. Čím nám tak učaroval?

Pojďme se podívat na pár zajímavostí o jeho výskytu, sběru, receptech a dalším využití. Už jsou ho v lese celé lány a jakmile začne v květnu kvést, bude brzy po něm.

 

Cítíte se po zimním období unavení a bez energie? Zkuste načerpat sílu z česneku medvědího, jednoho z nejvýznamnějších životabudičů rostoucího právě na sklonku zimy a začátku jara. Pro jeho čisticí účinky ho vyhledávají i lační medvědi probouzející se ze zimního spánku. Medvědům vděčí za svůj název, pojmenovali ho tak už staří Germáni, kteří věřili, že jim dodá medvědí sílu.

Výskyt medvědího česneku je i dědictvím prvních Slovanů

Česnek medvědí patří mezi tzv. jarní efemeroidy, vytrvalé rostliny, které vyrůstají časně na jaře a využijí tak dostatek světla ještě před olistěním stromů. Nenajdete ho ale kdekoli, jeho výskyt je značně nerovnoměrný. Už i archeologové si všimli, že roste hlavně v místech původního osídlení Slovanů. Je to prý proto, že již staří Slované znali jeho léčivé účinky, a proto jej pěstovali. Nejčastěji na něj narazíte na Moravě a severovýchodní části Čech, a to v lužních a listnatých lesích, kolem potoků, na úpatí svahů, na vlhkých a na živiny bohatých půdách. Pěstovat ho můžete i doma na zahrádce, kde je vlhko a stín. A nemusíte se obávat, je to jednoduché a bezproblémové.


forma na pečení chlebaNáš tip: Forma na pečení chleba

Keramická forma na domácí pečení chleba s geniálně navrženou poklicí, která díky vnitřnímu povrchu bez glazury v průběhu celého pečení jemně reguluje vlhkost. Lesklá, křupavá a zlatavá kůrka chleba bez potírání štětcem nebo přidávání misky z vodou do trouby!

 


Léčivé účinky

Medvědí česnek má díky tomu, že se sbírá ve volné přírodě, velké léčivé schopnosti a obsahuje mnoho cenných látek: vitamín C, hořčiny, které podporují trávení, snižují křeče a ničí střevní parazity. Je výborným antibiotikem, obsahuje velké množství jódu, snižuje krevní tlak a napomáhá detoxikaci, má antimykotické účinky, působí projímavě a močopudně. Je také životabudičem – jeho povzbuzující účinky oceňovali už naši předkové, když jej používali jako tonikum na nervy a oslabený nervový systém. Pomáhá při nespavosti a závratích. Zkrátka, dokud je jeho sezóna, využijte toho a dávejte si ho každý den.

Konvalinka nebo česnek?

Listy medvědího česneku, které se sbírají, jsou velmi podobné listům jedovaté konvalinky vonné. Ale nemějte strach, nespletete se, typická vůně česneku vám napoví. Se sběrem však neotálejte, když ke konci května česnek začíná kvést, životadárná síla se z něj pomalu vytrácí.

konvalinka vonná

Medvědí česnek je bohužel velmi podobný jedovaté konvalince vonné (na obrázku). Na rozdíl od ní ale opravdu výrazně voní po česneku a samozřejmě jinak kvete. Takže s rýmou do lesa na česnek nechoďte :-) fotografie: upload.wikimedia.org

Využití v kuchyni

Využívá se v teplé i studené kuchyni, nejlepší a nejzdravější je ale čerstvý. Můžete ho přidat všude tam, kde byste použili česnek, cibulovou nať nebo pažitku. Chutné jsou i jeho cibulky. Dále ho můžete zpracovat jako pesto, odšťavnit, použít do polévek a salátů. Jeho nektar chutná lesním včelám a tak med z medvědího česneku můžete dostat u včelařů, kteří parkují své úly u lesa. Takový med sice slabě voní po česneku, ale toto nežádoucí aroma se vytrácí s delším skladováním.

Využití medvědího česneku mimo kuchyni

Šťáva z listů se používá jako hmyzí repelent a v minulosti se využívala i k dezinfikaci v domácnostech. Sami vidíte, že je to bylina opravdu s velkou škálou využití. Pokud si na jeho vitamínech a živinách chcete pochutnat i po nějaké době, nejlépe se uchová ve formě pesta. Nezničíte cenné vitamíny a dlouho vám vydrží.

Pesto z medvědího česneku:

  • 120 g medvědího česneku
  • 15 g soli
  • 100 ml kvalitního rostlinného oleje

Lístky česneku omyjte, osušte, natrhejte na kousky a rozmixujte nebo nasekejte nožem nadrobno. Přidejte sůl, olej a zamíchejte. Dejte do skleničky, uzavřete a uchovávejte v lednici. Do takto připraveného jednoduchého pesta můžete přimíchat nastrouhaný parmezán a piniové nebo kešu oříšky. Hotové pesto je vynikající s těstovinami, ale i s topinkou nebo jen s chlebem s máslem.

Medvědí česnek není cítit z úst

Pokud se bojíte, že vám jarní detox medvědím česnekem zhorší na pár dní dech, bát se nemusíte. Při konzumaci medvědího česneku se neobjevuje.

Ke zpracování plné tašky medvědího česneku využijete:

 

odšťavňovačeOdšťavňovače

Pokud chcete z medvědího česneku všechny živiny a zdravé látky, ale nemáte chuť chroupat jeho listy, je tu vždycky při ruce výkonný odšťavňovač. Moment, vy ho ještě nemáte?

 

dózy na potravinyDózy na potraviny

Pokud chcete medvědí česnek uchovat chvíli v ledničce čerstvý, je vzduchotěsná skleněná dóza jednou z nejužitečnějších pomůcek v kuchyni. Pokud vám to přijde málo, máme i skleněné dózy vakuové s pumpičkou.

 

sekáčky

Elektrický sekáček

Při sekání bylinek, míchání s olejem, sekání oříšků a vůbec při výrobě pesta, marinády nebo dipů je nejúčinnější pomůckou elektrický sekáček. Pokud o něm neuvažujete, stejná nádobka s rotujícím nožem bývá jednou z komponent ručních šlehačů a tyčových mixérů.

 

Fotografie v úvodu článku: pixabay.com

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.