Smoothie z ovesných vloček se skořicí

recept na smoothie z ovesných vloček, banánu a skořice

Dnes si uděláme syté smoothie se základem v ovesných vločkách, které bude svojí chuťovou kombinací připomínat vánoční svátky, ale to samozřejmě neznamená, že bychom si nepochutnali i na jaře, nebo kdykoliv v průběhu roku.

Skořice, která v receptu také figuruje, je zdraví velmi prospěšná, takže s chutí do toho :-)

Skořice se na evropský kontinent dostala poprvé během éry Alexandra Makedonského a od té doby tu zůstala oblíbená pro svoji aromatickou a nasládlou chuť i vůni. Nesporné jsou i její pozitivní účinky na lidské zdraví. Pomáhá krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu, zlepšuje trávení a má dezinfekční a antibiotické účinky.

Nikdo rozumný se samozřejmě nespolehne na smoothie, když by potřeboval spíš lékaře, ale vždycky je dobré vědět, že mlsáme tak nějak zdravě, že.


stolní mixér KitchenAid 5KSB1325

Náš tip: Stolní mixér KitchenAid 5KB1325

Šikovný stolní mixér s profi výkonem a 1,4l plastovou nádobkou. Dost výkonný na drcení ledu, dost univerzální na všestranné kuchyňské využití, ale stále dost flexibilní na ranní smloothie nebo čerstvé příkrmy pro vaše děti.
 


U ovesných vloček není myslím příliš potřeba jejich význam rozebírat, jsou základem celé řady dietních receptů a obecně zdravé výživy. Vedle sacharidů obsahují přes 14 % bílkovin a nenasycené tuky, vitamíny B1, B6, E, železo a vápník. Pokud si pohlídáme denní kalorickou hodnotu a nemáme zrovna alergii na gluten, můžeme ovesné vločky považovat za zdravou a dietní stravu.

Na smoothie si připravíme:

  • 1 šálek mléka
  • 1/2 šálku vody
  • 1 banán - pokud chceme smoothie studené, může být mražený, ale pak musí být na kolečka, aby ho mixér zvládl
  • 2 lžíce rozinek
  • špetka skořice
  • špetka vanilkového extraktu - volitelně

Následný postup je jednoduchý - všechny suroviny rozmixujeme v nádobě stolního mixéru. Častou otázkou je, jestli na výrobu smoothie nestačí ponorný, tedy tyčový mixér. A je to asi takto:

Tyčovým mixérem smoothie vyrobíte, ale nadřete se

Tyčový mixér je schopný obsah pracovní nádobky zpracovat do hebkého pyré (smoothie) taky, ale rozdíl ve výkonu je vždycky markantní. Zejména pokud chcete smoothie studené, které zároveň zažene žízeň, čeká vás s ručním mixérem třeba i několik minut práce a opravdu jemnou strukturu dosáhnete až po dlouhé době. Tyčové mixéry nejsou pro výrobu smoothies primárně určené a mnohem lépe pomohou třeba s vařenou zeleninou v polévce.


Stolní mixér Zwilling ENFINIGY

Náš tip: Stolní mixér Zwilling ENFINIGY

Německá síla, super ostrý nůž vyvinutý v Solingenu, 12 rychlostí a 5 automatických funkcí včetně smoothie. Velký pracant do kuchyně, co dokáže výrazně ulehčit každodenní vaření, nebo pomoci se zdravým jídelníčekm doslova stiskem jednoho tlačítka.
 


fotografie v úvodu: pixabay.com
zdroj informací o výživných hodnotách:https://cs.wikipedia.org/wiki/Skořice, https://cs.wikipedia.org/wiki/Ovesné_vločky

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.