5 jídel, která vám pomohou zhubnout

jídla, která vám pomohou zhubnout 02Chutná a plnohodnotná jídla, která pomáhají s hubnutím? To zní až příliš dobře na to, aby to byla pravda, že? Pořád platí, že je hubnutí o jednoduché matematice: na to, aby člověk ztratil na váze, musí sníst méně kalorií, než kolik vydá.

"Některá jídla vám pomohou shodit nadbytečná kila čistě tím, že vás nasytí na delší dobu a předcházejí chuti se během dne dojídat" říká Heather Mangieri, mluvčí Academy of Nutrition and Dietetics.

Některé z nich dokonce popohánějí váš metabolismus. Takže tady je seznam, který si příště vezměte s sebou na nákup:

První část článku | Druhá část článku

1. Fazole

Nestojí moc peněz, zasytí a v zásadě všem chutnají, zatímco dodávají tělu slušnou porci bílkovin. Obsahují také hodně vlákniny a tělu trvá docela dlouho, než je vytráví. Díky tomu poskytnou pocit příjemné sytosti na delší část dne a vy toho ve finále sníte méně.

2 Polévky

V některých dietních rádcích se dočtete, že středoevropská tvrdohlavost, podle které polévka předchází hlavnímu jídlu, může za naši obezitu. Prý se polévky jedly v době, kdy bylo druhého jídla málo a dnes v době hojnosti tak vlastně obědváme zbytečně dvě jídla místo jednoho. Jak se to vezme.

Pokud si pod polévkou představujete smetanou a máslem zahuštěnou dobrotu, ve které stojí lžíce, vězte, že zmíněné dietní kuchařky nejlhaly, toto je prakticky plnohodnotný hlavní chod. My jsme měli na mysli vývar s hodnotou mezi 100 a 150 kaloriemi na osobu. Ten skutečně pomůže sníst v rámci hlavního chodu menší porci a necítit se ošizený.


Tyčový mixérNáš tip: Tyčový mixér

K homogenizaci omáček nebo nasekání vařené zeleniny v polévce na jemno, a to přímo v hrni na plotně bez nutnosti přelévání a rizika vychladnutí - na to je nejlepší tyčový mixér. A nebojte se, umí toho ještě mnohem víc.
 


3. Tmavá čokoláda

Kakaovník je rostlina, takže čokoláda je vlastně salát, říká jedna anekdota. Nad tím se můžeme chvilku usmívat, ale teď vážně - pokud patříte k milovníkům čokolády, ani vztyčený prst vašeho lékaře vám ji z jídelníčku nevyžene. Vězte tedy, že přeučit se z mléčné na tmavou je krok správným směrem - méně cukru a více chuťově zajímavých a aromatických látek, které ukojí chuťové buňky rychle. Ale s mírou! Ani zdravá čokoláda není žádný zázrak, když jí na posezení sníte celou tabulku.

4. Zeleninové pyré

Jestli s hrůzou vzpomínáte na zeleninové příkrmy, které jste vařili dětem, a které jste po chvíli nemohli ani cítit, tak zadržte. Je vědecky ověřeno a prokázáno, že jako příloha nebo náhražka menší části pokrmů může obalamutit třeba květákové nebo cuketové pyré vaše smysly dostatečně na to, abyste snědli o 200 nebo i 350 kalorií méně a cítili se stejně skvěle. Nenuťte se do plného talíře nasekané brokolice, pokud vám nechutná. Zkuste si na talíř naložit dvě lžíce mezi šťavnatý steak a pečené brambory. Když to propašujete do úst spolu s chutnějším soustem, tělo vám poděkuje.

5. Vejce a uzeniny

Tak to už přestává všechno, říkáte si. Čokoláda? Možná. Ale vajíčko a uzeniny, dva smrtelné hříchy gastronomie? No právě, čtěte dál.

Takzvaná anglická snídaně, která obsahuje párek, fazole, vajíčko a vůbec tučné a na bílkoviny bohaté potraviny, má jeden neuvěřitelný efekt - angličané nemají problém se na oběd odbýt sendvičem. Rozhodě se tady nesnažíme tvrdit, že byste měli přeskakovat oběd, ale je poměrně dobře dokázáno, že snídaně s množstvím sacharidů způsobují nástup vlčího hladu ještě dlouho před polednem a to řadu lídí vede ke svačinkám, brzkému obědu, u kterého se rádi přejí, a to pak znovu vede k dlouhému odstupu do večeře a pocitu hladu před spaním, kdy má člověk jenom krůček ke skříňce plné slaných dobrot.

I když to samozřejmě neplatí pro všechny případy a všechny lidi na světě, kdo si zvykne na syté a poctivé snídaně bohaté na bílkoviny a zdravější formy tuku, zpravidla zvládne zbytek dne o lehčích jídlech a menších porcích.

První část článku | Druhá část článku

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.