Polévka z máslové dýně

dýňová polévka

Podzimní recept (díky domácí úrodě dýní), který ovšem vzhledem k dostupnosti surovin v obchodech můžeme s velkou chutí vyzkoušet i během zimy. Provoní celý byt, rozproudí krev v těle a dodá chybějící vitamíny a minerální látky.

Dýňovou polévku na orientální způsob můžeme připravit z dužiny většího počtu odrůd dýně, nejvhodnější je k tomu ale dýně máslová.

 

V podzimních měsících se nabízí díky úrodě a chladnému počasí k přípravě pikantní indická polévka z máslové dýně, která zasytí, zahřeje a dokáže vylepšit náladu. Je to dietní pokrm s nízkým obsahem kalorií a velkým podílem vlákniny. Přidáním typického indického koření proměníme obyčejnou polévku v jedinečný gurmánský zážitek.

Dobře uskladněná dýně nicméně vydrží klidně i několik měsíců poživatelná - docílíme toho tak, že dýně umístíme do polic na slámu, nebo zavěsíme do sítěk (tak, aby se vzájemně nedotýkaly) a uchováváme v dobře větrané místnosti při 10 - 18 °C. Díky tomu se dýňovou polévkou zahřejeme i kdykoliv během zimy.

Základem indické kuchyně je promyšlené používání koření, bylin a chuťových přísad, jež odhalují skryté chutě a vůně jídel, a to jí dává výjimečný charakter. Je to kuchyně různých etnik a náboženských skupin, žijících na území Indie.

Koření, které nám navodí chuť orientu, je zázvor, římský kmín, kurkuma, koriandr a masala.

Co je to máslová dýně?

Jedná se o jednou z menších variant dýně muškátové. Je typická hruškovitým tvarem a světle oranžovou tuhou slupkou. Chuť a vůně je nasládlá, mírně aromatická a jemně chutná po másle. Labužník by jistě neváhal a mezi ostatními dýněmi volil právě máslovou dýni pro její intenzivnější i sladší chuť. Pochází údajně ze Střední nebo Jižní Ameriky a konzumovali ji již staří Inkové. Je dobrým zdrojem vlákniny, vitamínu A a C, hořčíku, vápníku a draslíku. Díky dobré stravitelnosti dužiny a absenci alergenů je vhodná jako jeden z prvních zeleninových příkrmů pro kojence. Konzumovat lze i velké žluté květy, které bývají originální ozdobou zeleninových mís.

máslová dýně

Máslová dýně se svým charakteristickým hruškovitým tvarem a množstvím jemné dužiny, fotografie: upload.wikimedia.org

Připravte si:

  • jednu větší dýni (asi 1,5 - 2 kg)
  • jednu cibuli
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • ½ l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • lžička mletého zázvoru
  • lžička mletého římského kmínu, kurkumy, koriandru a masaly
  • 1 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany.

Postup:

Dýni škrabkou oloupeme, rozpůlíme, lžící vydlabeme semínka, nakrájíme na plátky asi 1,5 cm široké. Na pečící papír dáme trochu olivového oleje, poklademe plátky dýně, osolíme, opepříme, pokapeme olejem i na povrchu a na 200 °C pečeme 20 – 30 minut.

Mezitím nakrájíme cibuli a česnek na kostičky, osmahneme. Přidáme upečenou dýni, chvilku smažíme, zalijeme vývarem a 10 minut povaříme. V tomto momentě je potřeba polévku rozmixovat, a to uděláme nejlépe tyčovým mixérem přímo v hrnci na plotně. Samozřejmě že můžeme polévku opatrně přelít do pracovní nádoby klasického stolního mixéru, ale není to tak praktické.

Dochutíme solí, římským kmínem, kurkumou, koriandrem a masalou. Záleží zcela na vaší chuti, kolik kterého koření do polévky přidáte, podle množství bude více či méně pikantní. Při podávání ji ozdobte bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou a osvěžte vzhled i chuť čerstvou pažitkou nebo petrželkou. V Indii by určitě použili čerstvý koriandr, ale ten může hodně strávníků odradit svou specifickou chutí, která při troše fantazie připomíná saponát.

Hlavní předností máslové dýně je její sametová dužina, která dodá polévce tu správnou hustotu. Polévka vás vydatně zasytí a v sychravých měsících roku také příjemně zahřeje. Dýně vydrží několik týdnů čerstvá i při pokojové teplotě, v chladné spíži klidně až do konce zimy. Proto si tento gurmánský zážitek můžete dopřávat až do jara, jen musíte počítat s tím, že po dlouhém skladování půjde hůře odstranit slupka.

Tak neváhejte a přeneste se do zemi plné barev, chutí i vůní…

K přípravě tohoto jídla s výhodou využijete:

 

tyčový mixér

Tyčový mixér

Obrovskou výhodou tohoto jednoduchého pomocníka je rychlost, s jakou můžete rozmixovat polévku během vaření přímo na plotně, tedy bez nutnosti přelévání a nežádoucích změn teploty. S rozličnými nástavci potom tyčový mixér zastane celou řadu dalších funkcí v kuchyni..

Fotografie v úvodu: upload.wikimedia.org

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.