Etiopská Injera - recept

etiopská injera receptInjera je pro Etiopany tím, čím je pro nás chleba z pšenično žitné mouky. Vlastně ještě mnohem víc, jak si později řekneme. Má formu jakýchsi palačinek, ale rozhodně se nejedná o dezert a sladkou tečku za hostinou, jako spíš o základ tamnější kuchyně, ale i náhradu za nádobí a příbory.

Připravuje se z obilných zrn místní plodiny tef (nebo teff), kterou známe pod botanickým názvem milička Ergagrostis. Tato tráva dozrává v Etiopii už se symbiotickými kvasinkami na povrchu, takže na vykvašení těsta není potřeba žádné přidávat. To může být problém, pokud se do Injery pustíte doma a spolehnete se na něco, čemu tef říkají v obchodě s exotickým kořením. Kuchaři doporučují, když už, spolehnout se na mouku z tefu, kterou seženete v etiopských restauracích.

Recept pokud máte pravý tef

  • 3/4 šálku jemné mouky z tefu
  • 3 a 1/2 šálku vody
  • sůl
  • slunečnicový nebo jiný rostlinný olej

Smíchejte mouku s vodou a nechte v misce zakryté utěrkou stát při pokojové teplotě, dokud se v těstu neobjeví bublinky od kvašení. To může trvat klidně i tři dny, takže žádnou paniku. Zkvašené těsto by mělo konzistencí připomínat těsto na palačinky, ale to by vám mělo z původních surovin při dodržení dávkování vyjít automaticky.


ruční šlehačNáš tip: Ruční šlehače

Aby bylo lívancové těsto (nebo v tomto případě těsto na eitopskou Injeru) správně promísené a napěněné, používáme metličku do ruky, nebo nějaký ruční šlehač, případně tyčový mixér, ke kterým jsou metličky jako příslušenství. Kvašené těsto na Injeru tolik šlehání nepotřebuje, protože se napění samo kvašením. Ale běžné palačinky tím vylepšíte k dokonalosti.


Nyní si připravte dobrou pánev. Ideální jsou samozřejmě pánve přímo určené na omelety a palačinky, protože mají velmi nízké okraje, umožňují tak lepší přístup obracečkou bez rizika potrhání. Pokud jste šikovní, poslouží jakákoliv jiná univerzální pánev, ale u chlebové placky Injera také chceme dosáhnout co největšího průměru. Neměla by být tenká jako fancouzké palačinky, ale ani tak tlustá, jako nakynuté lívance. Pánev potřete olejem, nepolévejte, Injera by neměla plavat.

Injera je hotová v momentě, kdy se okraje zvednou od pánve.

Recept bez pravého tefu

  • 3 šálky samokvasící mouky
  • 1/2 šálku celozrnné mouky
  • 1/2 šálku kukuřičné mouky nebo masa harina
  • 1 lžíce aktivních sušených kvasnic
  • 3 a 1/2 šálku teplé vody

Těsto smícháme a necháme v míse kvasit hodinu nebo déle, dokud nezačne nabývat. Klidně to může trvat až 3 - 6 hodin, takže se neukvapte. Cílové konzistence můžete dosánout opatrným ředěním a šleháním pomocí metličky nebo ručního šlehače. Opět použijte co největší pánev a pouze lehce ji potřete olejem.

Jak se Injera servíruje?

V místě původu slouží jako jedlá podložka pro všechna místní jídla a z velké části se její svinuté kousky používají místo lžíce. To můžete zkusit napodobit, jinak ale doporučujeme dušené maso, fazole, kari, čili něco pikantního a exotického. Vůbec neuděláte chybu, když zabrousíte do nějakých Tajine receptů.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.