Domácí jahodový džem

jahodový džem receptNaše babičky každé léto zavařovaly desítky sklenic jahodové marmelády. Jahod ze zahrádky byla spousta, času taky, s penězi se šetřilo. Dožili jsme se doby, kdy některé staré věci dávají nový smysl - možná na balkonech a ve vyvýšených záhonech nevypěstujeme dost jahod na džem, ale znovu nás láká si vyrobit něco vlastního, třeba i kvůli tomu, že to bude bez chemických konzervantů.

Jahody v sezóně nakoupíte na každém rohu, ale zkuste si vyhlédnout spíš možnost samosběru, ať máte záruku, že jsou jahody skutečně domácí a nezaskočí vás skleníkově mdlou chutí. Na džem potřebujeme krásné červené a zcela zralé jahody bez světlých fleků, promáčklin nebo hniloby.

Připravíme si:

  • 1,5 kg jahod
  • 500 g cukru (zkuste třtinový!)
  • 20 g pektinu
  • 10 g kyseliny citronové
  • 1 vanilkový lusk nebo lžíci mleté vanilky

Jak na to?

Jahody opláchněte, zbavte stopek a nechte okapat. Pokrájejte na kousky a nasypte do většího hrnce. Přidejte 400 g cukru a mletou vanilku, nebo zvlášť semínka a celý prázdný lusk, pokud máte. Samozřejmě je tu možnost použití vanilkového cukru, ale dneska zkoušíme použít co nejvíc autentických surovin, takže to s přírodní vanilkou alespoň zkuste. Smíchané v hrnci nechte jahody tak 2 hodiny odstát.


hrnceNáš tip: Šikovný hrnec na džem?

Může se stát, že ve své sadě nádobí nemáte zrovna nejlepší hrnec na skoro dvě kila jahod, nebo na jakékoliv jiné zavařování. Určitě je tu možnost přikoupit jeden hrnec navíc a původní sadu rozšířit, spíš než ji vyhodit a shánět novou.


 


Rozehřejte troubu na 160 °C a připravte si zavařovací sklenice spolu s víčky. Oboje omyjte jarem, opláchněte vodou a strčte na 20 minut do trouby uschnout a vydezinfikovat. Sníží se tím pravděpodobnost, že se džem ve špajzu zkazí.

Hrnec s jahodami začněte pomalu ohřívat a za stálého míchání přiveďtě do varu. Zbylých 100 g cukru smíchejte s pektinem a kyselinou citrónovou. Přisypávejte do hrnce za stálého míchání ode dna. Snižte teplotu tak, aby směs sotva probublávala a nechte cca 20 minut. Kontrolujte hustotu a zkoušejte promíchat ode dna, abyste zabránili přichycení. Pokud vám džem přijde příliš hustý, nebo kdyby hrozilo připálení, přidejte trochu vody.

Nyní můžete džem zpracovat tyčovým mixérem na požadovanou jemnost. Určitě je lepší, když v něm zůstanou kousky ovoce, takže to nepřežeňte.


tyčový mixérNáš tip: Tyčový mixér

Ponorný neboli tyčový mixér při práci na plotně ničím nenahradíte. Pokud nechcete přijít o ideální teplotu a zároveň chcete mít perfektní kontrolu nad výslednou konzistencí, ani nepřemýšlejte o přelévání džemu do stolního mixéru a zpátky. Tyčový mixér s vybavením navíc nahradí doma i některé rozměrnější spotřebiče.

 


Pokud jde o hustotu a okamžik, kdy přestat s vařením, za horka se to těžko pozná, pokud nemáte praxi. Horký džem je vždycky tekutější než studený, takže můžete třeba vychladit talíř v lednici, dát na něj lžičku džemu a posoudit, jak tekutý bude vychlazený.

Horký džem se správnou tekutostí přelejte do připravených sklenic, zavřete a otočte vzhůru nohama. Je velmi důležité, aby se během chladnutí nedostal do sklenice vzduch z venčí, pak by se džem pokazil.

Takto připravená zavařenina vydrží na temném místě při pokojové teplotě zhruba rok. Po otevření je potřeba ji přechovávat v lednici a spotřebovat do několika týdnů.

Pektin? Co je to za chemii?

Pokud vám nesedí naše volání po přírodních surovinách bez konzervantů a zmínka o pektinu, pak vězte, že se jedná o přírodní želírovací látku, která je obsažena v každém ovoci. V jahodách ale pektinu moc není a tak je potřeba přidat ve formě prášku.

Džem nebo marmeláda?

Babičky rozdělovaly zavařeniny podle svého, třeba že džemy jsou tekutější a s většími kousky, marmelády tužší a jemně rozmixované. Ve skutečnosti se slovem marmeláda ve světě označují džemy z citrusů a Evropská unie se snaží do pojmenování tradičních potravin zavést jednotný pořádek. Pokud budou naše džemy chutnat stejně dobře, jako babiččina marmeláda, nějak to přežijeme.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.