Nejkrásnější období v roce, kdy je rodina pospolu, děti září štěstím a dospělí vzpomínají na všechny, které mají rádi. Na kuchyňském stole se objeví jídla, které děláme jednou ročně a na řadu z nich se pak celý rok zase těšíme.
Pojďme se tady podívat na výběr receptů - největší klasiky, napůl zapomenuté poklady po babičkách a méně obvyklé zimní recepty z jiných zemí.
Co je nového?
Linecké cukroví myslím patří k tomu základnímu, které se objeví na každém vánočním stole od Aše až po Jablunkov. Na to, jak jednoduchý má těsto recept, je to taková lahůdka, že většina normálních lidí neodolá a různými verzemi lineckého cukroví se dokrmuje ke kávě během celého roku. Čím jednodušší těsto, tím větší umění při pečení. Jako jeden z druhů, který se ničím necukruje a nepolévá, barva upečeného těsta prozradí...
Houbový Kuba je součástí tradičního vánočního menu, především v jižních Čechách. Měl by si ale zasloužit více pozornosti, protože je to jednoduchý, rychlý, chutný a zdravý pokrm.
Dříve houby, hlavně v chudých rodinách, nahrazovaly maso, dnes jsou nedílnou součástí téměř každé kuchyně. Možná na to má vliv i to, že jsou Češi nejvášnivější houbaři na světě.
Rybí polévka patří k vánočním jídlům s nejdelší tradicí. Zatímco smažený kapr se salátem, nebo dokonce řízek, patří výhradně k novodobé sváteční kuchařce, zahuštěná rybí polévka se jedla i v době, kdy na štědrovečerním stole nebylo skoro nic z toho, co si pod pojmem Vánoce představujeme dneska. Vzhledem k tomu, že se vaří ze zbytků ze zpracování ryb, ale přesto je velmi chutná, určitě si ji zkuste na Vánoce uvařit.
Dnes se podíváme na klasickou majonézu a tatarku jejich obvyklém složení. Sami pak můžete vymyslet, jestli by vám chutnaly nějak vylepšené.
Marokánky jsou výborným vánočním cukrovím, které ani není na našem území původní, ani se ve své vlasti nejí na Vánoce, ani se nejedná o zcela správný název. Vadí to něčemu? Asi sotva.
Vanilkové rohlíčky patří jako cukroví k naprosté klasice a pravděpodobně nenajdete nikoho, kdo by je neměl rád, nebo alespoň neochutnal, když má možnost.
Vynecháme teď všechny vtipy na téma jaké cukroví mají chlapi nejradši a proč, a sebekriticky si připustíme, že v zápavě sladkostí kolem Vánoc jsme rádi za všechny příchutě, které nám nesplynou s ostatními.
Medové perníčky mají mezi cukrovím zvláštní postavení. Tém, že nejsou příliš sladké, se prakticky nikdy nepřejí. Tím, že se z něj dají vykrojit libovolné tvary, je možné je nazdobit na Vánoce a na jaře využít jiné tvary a mít plnohodnotné velikonoční cukroví.
Nestává se to příliš často, ale občas dojde k tomu, že pokrm, nebo nápoj, který dobře známe, se docela podstatně liší od své původní receptury. Na internetu najdete spoustu receptů na Bombardino a vskutku budou odpovídat tomu, co dostanete na italských horách do promrzlých rukou.
Když dnes pomyslíme na Vánoce a zejména na trojici svátečních dní kolem Štědrého večera, neodmyslitelně se nám vybaví kalorické pecky ve formě sladkostí, smaženého a pečeného masa a všechno v takovch porcích, kolik jen každý zvládne sníst...
Jednou z nejtradičnějších úprav kapřího masa na Vánoce je recept kapr na černo. Na toto kdysi lidové jídlo dnes bohužel narazíte jen ve vybraných kulinářských institutech, což je myslím škoda. Pokud tedy fandíte tradičním metodám zpracování tradičních českých domácích surovin, pojďte si kapra na černo vyzkoušet..
Jakkoliv je kapr neoddiskutovatelně nejoblíbenější vánoční rybou, ve variantě na modro ho pohříchu zdaleka neochutnal každý. A je to škoda, protože se jedná o jídlo velmi chutné a přitom maximálně dietní. Strouhanku, mouku a vajíčka tentokrát necháme stranou, protože budeme rybu vařit.
Když se podíváte do okolních zemí, zjistíte, že domácí pečený čaj je českou specialitou, pochoutkou, kterou se cizinci s podobnými chutěmi teprve učí. Receptů najdete na internetu kvanta, ale v řadě případů v nich chybí praktický poznatek, konkrétní rada a osobní zkušenost.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.