Jak vybrat nádobí podle materiálu

Jak vybrat nádobíMagazínČlánky a zajímavosti

Moderní kuchyňské nádobí se dnes vyrábí z několika materiálů - z nerezu, litiny, hliníku, mědi, keramiky, varného skla a něco málo i ze silikonu. Jestli si nejste jistí všemi výhodami a slabinami všech materiálů a máte tak těžkou volbu před nákupem, přečtěte si tento nezaujatý článek.


 

Žádné nádobí na světě není "nejlepší", protože jsme každý jiný a máme jiné požadavky. Bez ohledu na to, na jaké značce máme jakou marži poctivě vysvětlíme, jaké výhody a nevýhody mají jednotlivé materiály, jakým metodám tepelné přípravy nejlépe vyhovují a přidáme i komentář o ekologickém aspektu věci. Je na vás, co si z toho vezmete, takže příjemné počtení.

výhody nerezového nádobíVýhody a nevýhody nerezového nádobí

Nejčastěji narazíte v českých kuchyních na nerez. Tento nejuniverzálnější materiál používaný v gastronomii po celém světě se odvděčí nízkými požadavky na údržbu, dobrou životností a slušným vzhledem, ale vaření v nerezu není úplně ekonomické. Chcete vědět víc?

 

výhody litinového nádobíProč dát někdy přednost litině?

Litinové nádobí patří k dražším a pokud není smaltované, má i celkem náročnou údržbu. Z litiny se dělají taky závaží a litinové nádobí je taková malá domácí posilovna. Přesto mu dávají někteří lidé přednost při zdravém a ekologickém vaření. Přečtěte si, proč to dělají. 

 

výhody hliníkového nádobíHliník v kuchyni byl, je a bude

Ještě než vás napadne, že se přece odstěhoval do Humpolce, si zkuste představit, jaké výhody má nádobí, které pro dosažení stejné teploty vnitřního povrchu potřebuje méně energie, než nerez. Holý surový hliník z českých kuchyní nadobro zmizel, aby se vrátil ukrytý pod nepřilnavými povrchy. A je to tak dobře.

 

výhody měděného nádobíMěď jako nejluxusnější, ale i nejvodivější kov

Asi nikdo si měděné nádobí nekoupí čistě jen proto, že nejlépe ze všech kovů hospodaří s teplem. Krásnou typicky načervenalou barvu mědi nic v kuchyni nepřekoná a estetická hodnota měděného nádobí je opravdu vysoká. Měď ovšem najdeme i v jádru profesionálního nádobí s nerezovým povrchem, přečtěte si, proč to tak je.

 

výhody keramického nádobíZapékáme v kamenině nebo ve skle

Přírodní minerální materiály, tedy sklo a keramika se perfektně osvědčí v troubě při pečení masa, zapékání brambor nebo těstovin i ve sladké kuchyni. 

 

výhody silikonových foremPřekvapivě dobré silikonové pečící formy

Silikon najdeme v kuchyni na hodně místech, nejčastěji jako těsnění. Někoho chytrého ale napadlo začít z něj dělat pečící formy. V tomto omezeném prostoru bábovek, cukroví, dortů a dezertů ale máme nového šampiona. Přečtěte si, proč dát při pečení silikonu přednost třeba před plechem nebo keramikou.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.