Magazín > Články a zajímavosti
Měď je mimořádně dobrým vodičem tepla. Asi nikdo si ale měděné nádobí nekoupí čistě kvůli vodivosti - je to především neopakovatelně krásná barva, která v nás probouzí vášně. Vodivost a ekonomičtější provoz jsou pak vítaným bonusem, kterým si ospravedlníme vyšší cenovku měděného nádobí.
Měděné nádobí je velkou investicí do začátku a závazkem dlouhodobé pečlivé údržby, ale potěšující je, že šetří energii tak, jako žádné jiné.
Měděné nádobí je tím nejluxusnějším a ve většině aspektů i tím nejlepším, co můžete mít doma v kuchyni. Není divu, že je o něj zájem i navzdory poměrně vysoké ceně. Měď je v kuchyni tím nejušlechtilejším kovem - měděné nádobí skvěle vypadá a nejlépe vede teplo.
Také vám ušlechtilá barva mědi uhranula? Chcete si nádobí pověsit v kuchyni tak, aby ho každý viděl? Nabízíme několik předních značek měděného nádobí, dokonce i varianty vhodné na indukci.
Měď ale není vhodná pro přímý styk s potravinami a proto se vnitřní povrch vyrábí z nerezi, cínu, nebo je vybaven nepřilnavým nástřikem. U hodně značek také najdete v měděném nádobí skrytý hliníkový korpus. Nejedná se o podvod (najdete to napsané na krabici) - hliníkové jádro pomáhá lépe akumulovat teplo, protože měď je v akumulaci tepla špatná. Zajímavé potom je, že měděnou vrstvu naopak najdete v jádru některých luxusních nerezových typů nádobí jako vodivou vložku.
Podobně jako u hliníkového nádobí je možnost používat měděné nádobí v troubě daná nebo omezená materiálem vnitřního povrchu a úchytů.
Měděné nádobí v exkluzivní kráse nic nepřekoná.
Měď je nádherný kov, pravděpodobně nejkrásnější hned po zlatě. Koneckonců - na východě oblíbené červné zlato se vyrábí právě přidáváním mědi.
Měděné nádobí perfektně vypadá a to stačí devíti lidem z deseti. Kromě toho má samozřejmě měď i své praktičtější stránky - je to nejlepší vodič tepla ze všech kovů používaných v gastronomii. Výborná vodivost znamená rychlou odezvu na změnu výkonu vařiče, což je u nádobí prakticky tou nejdůležitější vlastností, pokud chcete vařit na špičkové úrovni.
I v měděném nádobí jsou levnější a dražší značky nebo designové řady. Největší rozdíl u nich bývá v tloušťce měděné vrstvy a přítomnosti (nebo na tomto obrázku nepřítomnosti) hliníkového jádra.
Měď je drahá. Nejen jako samotný kov, ale i v rámci procesu výroby nádobí, kdy se kombinuje s hliníkovým jádrem a dalším materiálem pro vnitřní povrch.
Měď samotná je také velmi náchylná k chemickým reakcím, a to se vzduchem, vodou i s potravinami. Pro mytí měděného nádobí se hodí pouze speciální přípravky a nelze ho mýt v myčce. Čistit a leštit budete i v případě, kdy nádobí nebudete používat.
Měď se dobře kombinuje s nerezovou ocelí na madlech, ale i na vnitřním povrchu nádobí.
Nejčastěji se u měděného nádobí, které nemůže bohužel zůstat bez vnitřní úpravy, setkáte s nepřilnavým nebo s nerezovým povrchem, u luxusnějšího nádobí ale třeba i s čistým cínem.
V případě nepřilnavých povrchů, ať už na bázi látek podobných teflonu, nebo syntetických pryskyřic, získáte mimořádně efektivního pomocníka pro úsporné vaření, pečení a smažení. Počítat můžete s minimální spotřebou tuku a energie.
U nerezových vnitřních povrchů zase dostanete nádobí, které bude mít větší životnost a bude umožňovat rozpálení na vyšší teplotu bez rizika poškození nepřilnavé vrstvy. Na smažení bez tuku ale budete muset zapomenout.
Některé druhy nádobí mají i nerezové dno, jiné mají dno kryté mědí a sendvičová skladba zajišťující fungování na indukci se skrývá uvnitř.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.