Výhody a nevýhody silikonových pečících forem

silikonové pečící formy výhody a nevýhodyMagazínČlánky a zajímavosti

Silikon najdeme v kuchyni na hodně místech, nejčastěji jako těsnění. Někoho chytrého ale napadlo začít z něj dělat pečící formy. V tomto omezeném prostoru bábovek, cukroví, dortů a dezertů ale máme nového šampiona. Přečtěte si, proč dát při pečení silikonu přednost třeba před plechem nebo keramikou.

 

Ze silikonu si dnes do kuchyně můžete koupit nejrůznější pečící formy, pečící podložky, ale třeba i vál na těsto. Silikon jako jediný měkký plast, který je netečný k vodě, jídlu nebo k chemikáliím, odolává i vysokým teplotám a mrazu, takže ho najdete i na vnějším povrchu některých typů hliníkového nádobí.

Jeho zdravotní nezávadnost je celkem spolehlivě vyzkoušena armádou žen, které nosí silikon na svém těle.

Hlavní výhody silikonových forem:

Silikonové pečící formy představují za pár korun tolik nečekaného komfortu a výhod! Přirozeně nepřilnavý povrch, materiál který je dostatečně pevný, aby udržel při pečení tvar, ale zároveň poddajný, takže není nikdy problém vyklepnout muffiny nebo bábovku, velmi nízká hmotnost, omyvatelnost, odolnost proti jakémukoliv poškození, proti vysokým i nízkým teplotám a k tomu ještě vizuálně hezké zpracování v mnohdy pěkných barvách. Silikonovou formu není potřeba vymazat tukem a pokud to uděláme, tak jen kvůli výsledné chuti. Silikon nevede a neakumuluje teplo, takže po vyjmutí z trouby se jím nikdy nespálíte. A samozřejmě je tu ještě špetka ekologie - žádná energie v troubě není spotřebována na rozpálení formy, všechna jen na přípravu jídla.

silikonová pečící forma čtverecsilikonová pečící forma kruh

Silikonové formy jednoduchého tvaru na moučníky a dorty...

Díky své nepřilnavosti a elastické pružnosti umožňuje silikonová forma vyklepnout i složitější tvary upečeného těsta bez rizika roztržení. A kdo z nás nikdy neroztrhl bábovku nebo srnčí hřbet v plechové formě?

silikonová pečící forma pacičkysilikonová pečící forma srdíčka

Ale i na cukroví, perníčky nebo muffiny máme skvělé formy

Nevýhoda:

Manipulace s těstem v silikonových formách vyžaduje určitou opatrnost, špatně uchopená forma se může ohnout a vyklopit. Proto si silikonové pečící formy asi nikdy nekoupí profesionálové, kteří pečou bábovky, muffiny nebo dorty na desítky a stovky kusů a musí s nimi manipulovat hlavně rychle. Koho ale nějaká minutka navíc nemrzí, ocení spíš všechny výše uvedené výhody.

Naše doporučení:

 

silikonová forma na pečení

Silikonové formy na pečení

Silikon si v kuchyni neklade za cíl zcela vytlačit ostatní materiály, ale řekněme že v některých oblastech, zejména ve sladkém pečení, nabízí výhody, které lze jen těžko ignorovat. Pokud se vám už léta nedaří pěkně vyklepnout bábovku a zkoušeli jste nejrůznější triky, možná byste měli zkusit silikonovou formu. Není drahá a k ničemu se nepřilepí.

V oddlění silikonových forem máme tvary nanejrůznější sladké dobroty. Jestli přesto dáváte přednost keramice, máme i tu.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.