Výhody a nevýhody nerezového nádobí

nerezové nádobí výhodyMagazínČlánky a zajímavosti

Nejčastěji narazíte v českých kuchyních na nerez. Tento nejuniverzálnější materiál používaný v gastronomii po celém světě se odvděčí nízkými požadavky na údržbu, dobrou životností a slušným vzhledem, ale vaření v nerezu není úplně ekonomické.

Nejkvalitnější nerezové nádobí ale některé nevýhody odbourává sendvičovou stavbou s vnitřními vrstvami hliníku a mědi.

 

Nerezové nádobí je nejuniverzálnější a v českých kuchyních nejrozšířenější. Nerez je v gastronomii vůbec nejpoužívanějším materiálem, a to nejen na výrobu nádobí, ale i na pracovní plochy, spotřebiče a nábytek. Spojuje v sobě totiž několik zásadních výhod - obstojnou tvrdost (tím i odolnost proti poškození), odolnost proti korozi (tím i snadnou údržbu a hygienu), snadné průmyslové tvarování a přijatelnou cenu.

tlakové hrnce

Tlakové hrnce se dnes vyrábějí z nerezu a není pravděpodobné, že by se na tom něco měnilo. Tvarová stálost a bezpečnost při vysokém tlaku, snadná údržba a hygienická nezávadnost jsou zaručené. Neváhejte navštívit naše oddělení tlakových hrnců.

Sada nerezových hrnců se tak například oprávněně stala standardním vybavením české domácnosti. Před větším rozšířením indukčních varných desek se ovšem prodávalo nerezové nádobí, které není na indukci vhodné, a rovněž se také řadě lidí stalo, že naletěli na lákavou cenu a koupili si nerezové nádobí, které nerozvádí rovnoměrně teplo do všech stran, nebo takové, co na indukci píská.

Všechno nerezové nádobí se vyrábí vytlačováním z plechu ve formách. Výsledkem jsou relativně tenké stěny a o akumulaci tepla se tak stará sendvičové dno.

Hlavní výhody nerezového nádobí

Nerezové nádobí dobře vypadá, má téměř neomezenou životnost a jeho údržba není ničím komplikovaná, snese i myčku nádobí. Ani náhodný pád na zem by neměl nerezové nádobí nijak poškodit a pokud se vám podaří vnitřní povrch pánve nebo hrnce poškrábat, neztratí nádobí nic ze svých vlastností. Pokud nemá nějaké zvláštní rukojeti, bez potíží snese vysokou teplotu v troubě. Ani kvalitní sada nerezového nádobí nepřijde draho a někteří výrobci dodávají na trh i velmi pěkné designové kousky. Pokud výrobce neuvede jinak, je nerezové nádobí vhodné pro indukční desky.

sada nerezových hrnců

Sady nerezových hrnců jsou především ekonomickou volbou. Celou sadu často koupíte za cenu, za kterou se dá koupit jeden profesionální kuchyňský nůž nebo lepší nepřilnavou pánev. Nízká cena na nerezovém nádobí není křiklavě vidět a může sloužit dlouhé roky bez závad.

Hlavní nevýhody

Nerezový povrch má tendenci připalovat víc, než keramika, sklo, smalt, o nepřilnavých površích ani nemluvě. I když nereaguje s většinou chemikálií v kuchyni, při skladování kyselých nebo zásaditých potravin nebo při mytí v myčce časem vzniknou matné skvrny.

Nerezové pánve (na rozdíl od hrnců) využívají téměř výhradně jen zkušení nebo dokonce profesionální kuchaři. Vyžadují totiž vysokou teplotu a velmi dobrý cit, neodpouští chvilku nepozornosti. Proto také v obyčejné domácnosti najdete sice sadu nerezového nádobí, ale pánev nejčastěji hliníkovou, nepřilnavou.

Největší nevýhodou u nerezového nádobí je ovšem suverénně nejnižší tepelná vodivost ze všech v gastronomii používaných kovů. Dlouhodobé používání nerezového nádobí na plotně se tak prodražuje, protože k dosažené stejné teploty na povrchu pánvičky nebo dna hrnce je potřeba v porovnání s ostatními kovy relativně nejvíce energie.

Vrstvené nádobí s nerezovým povrchem

Pokud se podíváte do nejvyšší cenové kategorie nerezového nádobí, najdete tam záhadné zkratky jako 3ply, 5ply nebo 7ply. Jedná se o nádobí, které je lisováno z většího počtu vrstev z různých kovů a právě kvůli lepší tepelné vodivosti v jádru materiálu obsahuje hliník, nebo kombinaci hliníku a mědi. Takové nádobí je na provoz úspornější a dává profesionální výsledky a tak ho také zpravidla uvidíte v rukou profesionálů.

Pohlereich selection

Naprostou špičku v nerezovém nádobí představují výrobky ze tří, pěti nebo sedmi vrstev kovu, které disponují odolným nerezovým povrchem, ale v jádru obsahují vrstvy hliníku a mědi kvůli zajištění lepšího rozvodu tepla. Pod takové nádobí se s chutí podepíše i Zdeněk Pohlreich. Letošní kolekci Pohlreich Selection najdete zde.

Naše doporučení k nákupu:

 

nerezové hrnceJednotlivé nerezové hrnce

Výhoda nerezových hrnců je, že v řadě případů můžete přikoupit jeden kus ke své starší sadě a nebude to bít do očí, ani když se bude jednat o odlišné výrobce. Pokud vám jeden hrnec schází, najdete ho někde tady. Podívejte se do oddělení.

 

Nerezové pánve

Ve slušném cenovém rozpětí máme jednoduché nerezové pánve i pánve z několika vrstev kovu, s hladkým nerezovým povrchem, nebo s nepřílnavou vrstvou. Porovnejte si ceny a užitnou hodnotu, možná najdete přesně tu správnou pánev pro sebe. Podívejte se do oddělení.

 

sady nádobíKompletní sady nádobí

Za dva, nebo klidně i za dvacet tisíc se dá pořídit sada nerezového nádobí. Prodáváme několik předních světových značek a výběr je slušný. Nádobí má standardní velikosti napříč celým trhem a není problém dokoupit náhradní, třeba skleněné poklice. Podívejte se do oddělení.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.