Výhody a nevýhody litinového nádobí

výhody a nevýhody litinového nádobíMagazínČlánky a zajímavosti > Nádobí podle materiálu

Obliba litinového nádobí po letech v zapomnění opět rychle roste. Fotí se s ní kuchařské celebrity, používají ji malé firmy podnikající v gastronomii, kdekdo ji má doma. Z části je to díky módní vlně návratu k přírodním materiálům, ale lidé hlavně znovu objevují její opravdové výhody.

Pojďme se podívat na různé typy litiny a její přednosti na plotně i v troubě.

 

Co je to litina?

Litina je čisté železo s obsahem uhlíku, který je typicky vyšší proti ostatním typům ocelí (2,14 % a víc). Vyrábí se odléváním do forem (z toho její název) a není možné ji kovat nebo válcovat. Proto má litinové nádobí vždy masivní stěny a dno.

Litinové nádobí může být přírodní (bez povrchové úpravy), nebo smaltované (potažené čistě minerální glazurou, podobně jako klasické vany, umyvadla, nebo oblíbené nádobí našich rodičů.

přírodní litinové nádobí

Pánev z přírodní litiny, Skeppshult. Patrný je drsnější vnitřní povrch, který je potřeba pravidelným používáním takzvaně vypéct.

Který typ litiny je lepší?

Oba typy litinového nádobí (smaltovaná a přírodní) mají část výhod společnou a částečně míří na jiný typ kuchařů. Rozhodně se nedá říci, že by jeden typ byl lepší nebo zdravější, záleží na osobních preferencích a stylu vaření. O tom si ještě řekneme.

smaltované litinové nádobí

Grilovací pánev ze smaltované litiny, Staub. Hrubé kovové jádro je pokryté vrstvou smaltu, která je barevná a prakticky nezničitelná. Všimněte si vyššího lesku uvnitř i venku, smalt je hladší, než původní litinový odlitek.

Akumulace, vodivost a sálání - nejdůležitější výhody litiny

Různé materiály různě akumulují teplo. Není divu, že se kamna vyrábí z keramiky a litiny - stejné materiály jsou pak nejlepší na pekáče a hrnce do trouby.

Nejdůležitější výhodou litiny je rovnoměrnost a předvídatelnost zahřívání. Žádná studená a horká místa, žádné napůl spálené a napůl syrové maso. Litina se na všech zdrojích rovnoměrně rozehřeje a svoji teplotu si udrží i pod kusem studeného masa z ledničky. V troubě pak krásně opéká ze všech stran, jedno jak nerovnoměrně vám trouba peče.

Litinové pánve se skvěle hodí pro přípravu masa naprudko, protože se dají rozpálit i bez tuku na vysokou teplotu. Litinové hrnce naproti tomu skvěle a rovnoměrně propečou maso v troubě a jsou skvělé pro pomalé pečení při nižší teplotě.

litinový hrnec, pekáč do trouby

Poctivý a masivní litinový hrnec do trouby, Skeppshult. V něm bude kachna pěkně do křupava na povrchu, přitom šťavnatá uvnitř.

Použití na indukci a v troubě

Litina je jako čisté železo vhodná na všechny typy sporáků - na plyn, elektřinu, staré sklokeramické desky, indukční desky. Pokud není vybavena dřevěnými madly, lze ji používat bez omezení v troubě.

Vnější dno litinových pánví, hrnců a pekáčů je zabroušené do hladka, takže bez problémů přiléhá i na rovné sklokeramické desky. Jen pozor při manipulaci - těžké nádobí by vám nemělo padat z rukou, zejména ne nad sklokeramickou deskou.

Hlavní rozdíl mezi přírodní a smaltovanou litinou

Povrch přírodní litiny (kromě zmíněného zabroušeného dna) je přirozeně hrubý a pórovitý. Litina se odlévá do pískových forem, takže podle toho vypadá. Litinové nádobí je potřeba udržovat stále trochu mastné a mastnotu na něm takzvaně vypéct, aby se zuhelnatělá vrstvička spojila s železným povrchem. Tím se stává litina hladší a získává nepřilnavé vlastnosti.

Přírodní litinu není vhodné drhnout od mastnoty, nebo mýt v myčce. Může začít povrchově rezivět.

Povrch smaltované litiny je hladký jako keramický talíř. Není nutné ho udržovat mastný, ani se o něj zvláštním způsobem starat. Smaltované nádobí je možné mýt v myčce (pozor na velkou hmotnost). Smaltovaná litina může být libovolně barevná (přírodní litina je černá).


Náš tip: prohlédněte si sortiment našeho litinového nádobí:

 

litinové nádobí SkeppshultLitinové nádobí Skeppshult

Zástupce přírodní, povrchově neupravené litiny. Výrobce ze Švédska je v ČR velmi populární a s příznivým poměrem ceny a kvality se jedná o velmi oblíbené nádobí.

 

Litinové nádobí StaubLitinové nádobí Staub

Vysoce kvalitní a celosvětově uznávané nádobí ze smaltované litiny, vyráběné ve Francii. Nezaměnitelný design, který se řada dalších výrobců snaží napodobit, a kvalita, která dovolí jednou toto nádobí odkázat vnoučatům. Tradiční výrobní postupy se zde také spojují s nejmodernějšími poznatky o fyzice páry a kapalin, takže očekávejte spoustu drobných vylepšení a dokonalé výsledky.

 

litinové nádobí BergHoffLitinové nádobí BergHOFF

Belgický výrobce nabízí výborný poměr ceny a kvality a neokoukaný design s řadou zajímavých vylepšení. Smaltovaná litina.

 

litinové nádobí KitchenAidLitinové nádobí KitchenAid

Americký výrobce, který na českém (ale hlavně celosvětovém) trhu proslul hlavně výrobou legendárních kuchyňských robotů. Nabízí smaltované litinové hrnce a pánve na panini jako doplňkový prodej.

 

Je litinové nádobí nepřilnavé?

Je i není. Litina nikdy nebude stejně nepřilnavá, jako z brusu nová teflonová pánev. Taky ale nikdy nebude připalovat stejně ochotně, jako nerezová pánev s nedostatečnou vrstvou tuku. Smalt je přirozeně částečně nepřilnavý, ale samozřejmě se na něm počítá s použitím tuku. Přírodní litina si po čase vytvoří vlastní nepřilnavý povrch, ale i tak vyžaduje tuk, zejména pod maso.

Proces zapékání přírodní litiny a pečlivá péče o její povrch je pak přesně tím, co si v moderní době užívá největší množství vášnivých kuchařů, foodies a hledačů zážitků v gastronomii. Nejlepší litinová pánvička je vždycky ta po babičce, léty vyladěná k dokonalosti.

Na co se litinové nádobí hodí a komu je určené?

Přírodní litina bude nejvíc vyhovovat zmíněným foodies, lidem, pro které je vaření víc, než jen cesta k zahnání hladu, lidem, kteří mají přípravu lahodných pokrmů svázanou s intenzivními prožitky. Nepřítomnost jakékoliv cizorodé "chemické" látky v nádobí uživatele ubezpečuje, že budou jeho jídla vždy tak zdravá, jak zdravé budou čerstvé suroviny.

Smaltovaná litina je praktičtější a může o hodně lépe vypadat díky barevným glazurám. Smalt je chemicky netečný a jeho nezávadnost je vyzkoušená doslova desítkami generací (už ve starověku se barevné smalty nanášely na šperky). Vyhovovat bude všem, kteří stojí hlavně o vysoce kvalitní nádobí s dokonalými výsledky při prudkém nebo naopak pomalém pečení, ale nechtějí si přidělávat starosti s údržbou povrchu.

Nevýhody litinového nádobí

Samozřejmě existují, proto také na trhu vidíte i ostatní materiály.

Litina je těžká díky masivním stěnám, po úraze rukou, pro staršího člověka nebo křehkou ženu může být manipulace s plným hrncem nebo naloženou pánví problematická.

Litina je křehká, tedy svým způsobem. Pokud plný hrnec pustíte z linky na dlažbu, je možné, že to nepřežije hrnec, ale každopádně to nepřežije dlažba.

Přírodní litina je citlivá na vlhkost, kyseliny a pečlivé skladování. Není proto možné v ní uchovávat potraviny v lednici, mýt litinu v myčce, sklízet litinu vlhkou. Velice rychle může začít rezavět. Rez ovšem vždycky můžete odstranit a nádobí dál používat.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.