Litinová nebo nerezová mřížka ke grilu?

mřížkyMagazínČlánky a zajímavosti

Litinovou nebo nerezovou grilovací mřížku? V čem je která lepší? Má smysl nad tím bádat, nebo prostě vezmete, co vám první přijde pod ruku?

Drobnost, která rozhoduje o vašem pohodlí, ale i o kvalitě grilování.

 

Na častou otázku, jestli se u plynových grilů vyplatí víc sáhnout po litinovém roštu, nebo zvolit nerezový, existuje jedna rychlá a jedna podrobná odpověď.

Ta rychlá je: Litina dodá masu o něco lepší chuť, ale vyžaduje pečlivou péči, aby nezačala rezavět. Nerezová ocel je naproti tomu nezničitelná.

Kvůli krátké odpovědi jste ale hádám asi nepřišli :-)

Co je lepší? Litinová grilovací mřížka, nebo mřížka z nerezové oceli?

Chut grilovaného masa z největší části vzniká v hnědých proužcích, kde se v kontaktu s mřížkou maso trochu připálí. Hořce nasládlé chuti spáleniny ale musí být jen troška, aby nepřebila šťavnatou chuť samotného masa. Litina tu odvede o něco lepší práci, ale znamená i větší námahu při čištění a údržbě. Jedním z nejdůležitějších důvodů, proč si pořizujeme plynový gril místo grilu na dřevěné uhlí je ale pohodlí. Nemusíme se krčit, nemusíme se pokaždé začernit, rozfoukávat uhlíky, ani načichnout dýmem. Pokud si zvolíme nerezovou grilovací mřížku, která se velice snadno čistí, bude to jen další krok směrem k pohodlnému grilování.

Pozor na levné pochromované napodobeniny

Určitě vás někdy napadlo, jak je možné, že jedna firma prodává plynový gril se třemi hořáky za dvacet, a druhá za čtyři tisíce. Z dálky vypadají stejně.

Aby bylo možné při stejné nebo podobné marži ušetřit třeba i tři pětiny výrobních nákladů, nahradí se všechny nerezové dily obyčejnou lakovanou ocelí. V lepším případě narazíte na smalt, který se alespoň po první zkoušce ohněm neoloupe. Grilovací mřížky, které hrdě nesou název nerezové, ale jsou vyrobené z tenkých drátů pokovených lesklou vrstvou, svoji úlohu splní párkrát dobře, ale pak se mohou začít ohýbat a ztrácet svoji nerezavějící vrstvu. Díly z nerezové oceli patří k nejdražším součástem kvalitního grilu. Nerez se špatně tvaruje a svařuje, proto cena šplhá nahoru. Na druhé straně ale máte vždycky záruku dlouhé životnosti a odolného povrchu, který se snadno čistí a dezinfikuje.


reklama

plynové grily CadacPlynové grily Broil King

Naprostá špička v kvalitě materiálů, dílenském zpracování, výkonu a vzhledu. Těžko za své peníze někde dostanete něco lepšího. I nejnižší designová řada je osazena nerezovými hořáky, nerezovými kryty a nerezovou spalovací komorou pro prodlouženou životnost a větší komfort.

 

Litinový grilovací rošt

Ocelová litina vyniká schopností akumulovat a rozvést teplo. Studené syrové maso při kontaktu s rozpálenou litinou takzvaně odskočí a nepřilepí se. Děje se tak hlavně kvůli tomu, že na dobře vodivé masivní litině pod masem nezůstanou chladnější místa.

Litinový rošt je vyrobený většinou z lamel ve tvaru V, které na ostré straně dávají výrazné grilovací stopy, na straně žlábku zase slouží jako flavorizér - zachycují část šťávy a nechají ji vypařovat těsně pod grilovaným masem pro intenzivnější chuť.

Holý litinový rošt vyžaduje o něco náročnější údržbu - zbavit zbytků šťávy a masa je ho potřeba ještě před vychladnutím (pak to jde ztuha) a po použití je potřeba ho naolejovat (na to výrobci grilů prodávají spreje s potravinářským olejem). Dobře vypečený rošt získá přirozeně nepřilnavé vlastnosti.

Prodávají se také litinové rošty se smaltovým povrchem. Ty samozřejmě nerezaví, není potřeba je tak složitě mýt a olejovat, ale je to opět trochu kompromis s jejich výkonem.

Nerezový grilovací rošt

Nerez vede a akumuluje teplo o poznání hůř, než litina. Často se proto nerezové mřížky dělají masivnější, aby se tato nevýhoda alespoň z části eliminovala.

Na druhé straně - do naprosté čistoty je vydrhnete kdykoliv se vám zlíbí, klidně i měsíc po posledním použití. A nikdy nezrezaví, nepokroutí se a ani se jinak nezničí.

Bohužel také nikdy nezískají přirozeně nepřilnavou patinu a nebudou na grilovaném mase vytvářet tak výrazné hnědé proužky, tvořící nasládle připálenou příchuť autentického grilování.


reklama

plynové grily CadacPlynové grily Cadac

Vysoce kvalitní plynové grily s dlouhou tradicí, na našem trhu poměrně neznámé. Příjemné cenové rozpětí a perfektní poměr cena / výkon.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.