Italská společnost Imperia vznikla oficiálně 03.02.1932, rozvojem z malé řemeslnické dílny a začala okamžitě distribuovat strojky na těstoviny po celém světě. Hlavním trhem vývozu se staly Spojené státy americké a jeho četné italské emigrantské rodiny, ktere díky použití strojků na těstoviny zažívali jakési sentimentální vazby a vzpomínky na jejich dalekou vlast. Nyní společnost Imperia výváží do 77 zemí po celém světě. Díky expanzi společnosti se značka Imperia stala synonymem trvanlivých výrobků pro domácnost se silnou identitou značky. Současná nabídka zahrnuje více než 25 položek, z nichž každá je vytvořena speciálně pro zajištění nezaměnitelné kvality čerstvých těstovin. Mimo hlavní linie strojků na těstoviny přibyla celá řada drobných kuchyňských spotřebičů (struhadla, odšťavňovače rajčat a mlýnky na maso). Výroba je prováděna v Italském závodě v Sant'Ambrogio, Turín a jsou hrdí na to, že je možné říci, že každý výrobek je 100 % Italské výroby, k němuž došlo s tuzemskými pracovníky a s použitím národních surovin.
Strojky na těstoviny od společnosti Imperia se zdájí být více módní hračka pro milovníky různých gadgetů a strojků, než pro běžné používání, ale není to tak. Strojky na těstoviny jsou v Itálii naprosto běžnou pomůckou do kuchyně a precizní soudobé zpracování kovových dílů se v nich snoubí s tradicí sahající hluboko do minulého století. V čem je tedy geniální myšlenka strojků na těstoviny?
Domácí těstoviny - především tradice a skvělá chuť!
- Bývá zvykem, že nejtradičnější národní jídlo si drtivá většina lidí dělá doma sama a z vlastnoručně vybraných surovin. Cizinci se u nás často pozastavují nad tím, že si nepečeme vlastní chléb, když ho sníme několik metráků za rok, ale tato tradice se sem prostě vrací pomalu a až v poslední době. To v Itálii se tradiční kuchyně udržela v mnohem intenzivnější formě a zejména těstoviny se tam vlastnoručně vyrábí stále a ve velké míře. Strojek na těstoviny, jakkoliv se to zdá být zvláštní, má doma kde kdo. A je pro to perfektní důvod!
Strojek na těstoviny je přesný na zlomky milimetru.
- Dovedete si představit, kolik práce dá ruční válení těsta a ruční krájení nudlí? Ano, naše babičky to tak dělaly a jejich nudle si ještě řada z nás pamatuje. Dnes ale perfektní domácí těstoviny tolik práce nevyžadují - vlastně jen vložit těsto do strojku a zatočit klikou. Strojek na jedno nastavení vyválí naprosto přesně tenký pruh těsta, to se nám ručně jen tak nepovede. Po nasazení řezacího nástavce získáte z rovnoměrného pruhu těsta naprosto přesné nudle, vlasové, tenké, vlnkované, nebo libovolně široké.
Jak strojek na těstoviny funguje?
- Nejlépe si ho představíte jako malý stolní mandl. Kus těsta vložíte mezi dva válečky, velmi citlivě nastavené otočným kolečkem, a zatočíte klikou. Stejně jako mandl, i strojek na těstoviny protlačí těsto mezi válečky a vznikne naprosto přesně tlustý pruh těsta. Pokud pruh těsta znovu překládáte a protahujete mezi válečky, strojek na těstoviny supluje i hnětení. přeložením nebo zaříznutím odkraů můžete získat přesné, tenké a široké plátky těsta jako na lasagne. A v tu chvíli můžete použít některý z řezacích nástavců.
- Pokud nasadíte na strojek na těstoviny řezací nástavec, vytlačované těsto je precizně krájeno soustavou ostrých břitů. Na libovolně tlusté nudličky nebo nudle, špagety, nebo další nepřeberné množství tvarů.
A výsledek?
- Pokud si s těstem rádi hrajete holýma rukama a s válečkem to umíte, tenkou placku vyválíte s pomocí mouky na válu na stole taky. A stejně jako to dělaly naše babičky, ostrým nožem potom nakrájíte domácí tlusté nudle, přesně takové, jaké si pamatujete z dětství. A nebo jen zatočíte klikou, žádné moučení válu, manipulace válečkem, ani krájení se zatajeným dechem, aby neujela ruka. Strojek na těstoviny zvládá tolik různých tlouštěk těsta a tvarů, že se Vaši hosté budou cítit jako v Itálii, jen co Vaše jídlo uvidí.