Proč je smaltované litinové nádobí tak skvělé?

litinové nádobí staubMagazínČlánky a zajímavosti

Nádobí Staub, vyrobené ze smaltované litiny, to je vaření, pečení a smažení jako za starých časů, poctivě a s mnohem lepší chutí.

Konstrukce nádobí i jeho povrchu přináší uživatelům řadu výhod, které jiné materiály, nebo dokonce konkurenční litinové výrobky nemají. Víte, na co všechno se můžete těšit?

 

Litinové nádobí Staub je velmi hezké a jistě je to i jeden z důvodů, proč si ho pořídit domů. Nebylo by ale úplně fér neuvést všechny jeho prospěšné vlastnosti, ať už souvisejí s použitím litiny a smaltu obecně, nebo vyplývají z unikátní konstrukce nádobí Staub. Takže s chutí do toho.

Litinové nádobí Staub

Řada litinového nádobí Staub nabízí pestrou škálu barev, ale především poctivé těžké hrnce na pečení, vhodné i do trouby.

Jak je to u litinového nádobí s vedením tepla a akumulací

Někdy se ve spojistosti s litinovým nádobím dočtete, že je famózní vodič tepla a jak výrazně při používání litiny ušetříte na energiích. Skutečnost tomu není vzdálená, ale i tak bychom rádi tento mýtus vysvětlili. Nejoblíbenější materiál pro sady nádobí - nerezová ocel - je nejhorší vodič tepla ze všech kovů používaných v kuchyni, ale vynahrazuje to bezúdržbovostí a neomezenou životností nádobí. Litina vede teplo o poznání lépe, než nerezová ocel, ale hůř, než třeba hliník a měď, další dva kovy, které najdete v korpusu některých typů nádobí.

To důležité je u litiny nicméně akumulace tepla a vyzařování. Fakt, že se z litiny do dneška vyrábějí topná tělesa, má jednoduché vysvětlení. Teplo, které litinové nádobí vstřebá, velmi intenzivně a rovnoměrně vyzařuje. Proto je i svatomartinská husa upečená v litině lepší a propečenější, než v jiných materiálech.

Litinové nádobí Staub díky tomu exceluje při pečení a dušení, kdy rovnoměrně rozehřátý hrnec sálá dovnitř a propeče maso i zeleninu pěkně do hloubky. Zde se jedná o výhodu, která je vlastní všemu kvalitnímu litinovému nádobí.

litinový wok Staub

Z litiny se nevyrábějí jen poctivé těžké hrnce, ale například i pánve wok. Na obrázku je jedna obzvlášť vymazlená, která obsahuje i odnímatelnou nerezovou mřížku na nahřívání během vaření, a skleněnou poklici na dušení.

Proč se v litinovém nádobí skvěle dusí

Kromě zmíněného vyzařování tepla, ve kterém litina obecně překoná další materiály, je nyní prostor pro pochválení produkce značky Staub. Správné dušení totiž spočívá v recyklaci páry, která při vaření vzniká. Tím, že se ve formě vodních papek vrací na dno hrnce, nedovolíme jí uniknout z pod pokličky ven, neodnáší s sebou ani chuť a aroma dušených jídel. A tady se naplno projeví konstrukční vychytávky litinového nádobí Staub, které v sobě tradiční materiály a výrobní postupy spojuje s nejmodernější vědou.

Za zmínku stojí samotná poklice, která díky tvaru dokonale přiléhá na horní okraj litinového hrnce nebo pánve a nedovolí tak ani špetce páry zmizet nadobro v digestoři. Výstupky, které pokrývají vnitřní povrch poklice, potom usnadňují kondenzaci a okapávání páry, takže se vrací pod dušené potraviny rovnoměrně na celé ploše.

Je litinové nádobí nepřilnavé?

Opět musíme upozornit, že některé pravdivé výhody litinového nádobí si někteří prodejci značně zveličují, aby nalákali zákazníky. A přitom říci věci tak, jak jsou, pověsti litinového nádobí nijak neuškodí, protože skutečně za určitých podmínek brání přichycení potravin.

Připalování potravin je především chemickou reakcí mezi atomy kovu a atomy z molekul bílkovin, jak jsme už v minulosti psali v článku Proč nádobí připaluje?. Pokud necháte například jedlý olej, aby se na kovovém povrchu trochu připálil, obsadí kovové atomy a riziko připálení se tak rychle snižuje. Litinové nádobí Staub je smaltované, takže jeho povrch ani žádné kovové atomy k připálení nenabízí. Jeho povrch potom dále na nepřilnavosti získává připalováním dalšího oleje, stejně jako veškeré další litinové a smaltované nádobí, jedno od jakého výrobce.

Můžeme mýt smaltovanou litinu v myčce?

Smalt je obecně velmi trvanlivým povrchem, který nereaguje s chemikáliemi, takže smaltované litinové nádobí v myčce mýt lze (pozor, je celkem těžké). Určitě jste si ale všimli, jak vypadá po několika letech mytí v myčce sklo - je zašlé a jakoby poškrábané. Prostředí v myčce poškozuje všechny povrchy, i když velmi pomalu. Pokud Vám jde o co nejdelší zachování krásného vzhledu vašeho litinového nádobí, případně o zachování dříve zmíněné získané nepřilnavosti, myjte raději nádobí v ruce.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.