Zero nebo freshess zóna - co to je?

zóna čerstvostiKuchyňská lednice je už přes sto let starý vynález a tak by se mohlo zdát, že už není jak zdokonalovat. Přesto se do popředí zájmu občas dostane nějaká funkce nebo prvek ve vybavení, které mohou posloužit k výraznému užitku, ale také by bylo záhodno je popsat a vysvětlit. Dnes se tedy podíváme na speciální zónu s teplotou nastavitelnou kolem bodu mrazu, která není ani chladničkou, ani mrazákem.

Že nízká teplota a optimální větrání dělají divy s výdrží potravin, na to naši prapředci přišli asi už nad kýtou ze šavlozubého tygra. Přesto ještě naše prababičky s uložením potravin spoléhaly na chladný sklep nebo dobře větranou spižírnu. Dodnes žijící pamětníci by povyprávěli o ledničce na plynový pohon (to skutečně existovalo) a ti mladší o jednodveřové lednici s takzvaným výparníkem, což byla zóna uvnitř chladničky, kde za lehkými dvířky panoval skutečný mráz. Dnes máme k dispozici nejčastěji dvojdveřovou lednici s odděleným mrazákem a chladničkou a ti opravdu šťastní ještě najdou v chladničce box s individuálně nastavitelnou teplotou.

O čem je vlastně řeč?

Vita, Fresh, Cool, Chill, Nature, Bio nebo třeba Zero a nejrůznější kombinace těchto slov - tak se nyní popisuje zařízení, o kterém si dnes povídáme. Nejčastěji tvoří přihrádku uvnitř chladící části, podobnou obvyklému boxu na zeleninu, ale u některých lednic může klidně představovat oddělený prostor za třetími dveřmi, často ještě rozdělený do několika zásuvek.

Smyslem všech těchto fresh a bio zásuvek je nabídnout teplotní rozmezí nižší, než nabízí chladnička a ne tak nízké, jaké nabízí mrazák. Udržovat choulostivé potraviny těsně nad bodem mrazu a k tomu třeba regulovat vzdušnou vlhkost tak, aby se oddálily chuťové změny a degradace potravin co nejdéle.

lednice s freshness zónou

Nejčastěji najdete přihrádku se sníženou teplotou uvnitř chladničky, buď v těsném sousedství dolní přihrádky na zeleninu, nebo naopak zcela nahoře.

Co tato zóna čerstvosti umí a jaké jsou její typy?

Jak bylo řečeno, hlavním cílem je nastavení velice stálé teploty v těsném rozmezí bodu mrazu, konkrétně od -2 do +3 °C, což jsou ideální skladovací podmínky pro celou řadu potravin, které jsou schopné změnit svoji chuť a vzhled třeba i v řádu hodin.


Kombinovaná lednice s mrazákem dole 50´s Retro Style, pravá, pastelově modrá, 344 + 137 lNáš tip: Kombinovaná lednice s objemem 344 + 137 l

Skutečně vás nešálí zrak, tato dvojdveřová lednice je skutečně vyvedená v pastelově modré barvě. Že vám bílé a nerezové domácí spotřebiče také už dávno přišly okoukané? Vidíte, tady pro vás máme řešení.
 


Neméně zajímavé jsou potom možnosti řízené ventilace a regulace vlhkosti od nízkých až po naopak vysoké hodnoty, opět v závislosti na typu potravin, které zde uložíme. Pokud lednice nabízí pouze jednu přihrádku, zpravidla se chová jako suchá zóna a perfektně vyhovuje různým druhům masa, ryb nebo i plodům moře, které mohou být uchovávány bez obalů. Pokročilejší systémy, které nabízejí i zónu s vysokou relativní vlhkostí pak naopak vyhovují čerstvému ovoci, bylinkám a dalším potravinám s přirozeně vysokým obsahem vody.

V nejlevnějších lednicích často narazíte na dedikovaný box, který se chladí přes tenkou stěnu společnou s mrazákem. I když je to lepší, než nic, o nějaké nastavitelnosti a homogenních podmínkách v boxu nemůže být řeč.

Střední třída lednic pak často nabízí zónu čerstvosti spojenou s mrazákem přívodem vzduchu, který je automaticky regulovaný termostatem. Tak je docíleno stabilních podmínek, které ale nemusejí fungovat, pokud je box zaplněný a část potravin tak dostává spršku ledového vzduchu, zatímco na další část se nedostane.

Nejlepším řešením jsou pak samostatně nastavitelné boxy s vlastním chlazením, které často garantují i uchování teploty během výpadků proudu.

Pokračujte ve čtení:

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.