Výhody a nevýhody freshness zóny

k čemu je dobrá bio zóna v ledniciMožná právě váháte s nákupem lednice vybavené takzvanou Zero nebo taky Freshness zónou. V podstatě chápete, že pro určité druhy čerstvých potravin je to dosud chybějící prostor pro prodloužení jejich životnosti. Ale budete ho skutečně potřebotat?

Předchozí díl: Zero nebo freshess zóna - co to je?

Výhody a nevýhody freshness zóny

Část potravin, které běžně dáváme do lednice nebo mrazáku, podléhá i tak poměrně rychlé zkáze. Třeba čerstvé maso nebo ovoce. V chladničce je teplota příliš vysoká, takže se degradace sice zpomalí, ale ani tak nemůžeme mluvit o výdrži v řádu dní, jako spíš v řádu desítek hodin. V mrazáku zase naopak vzniknou v potravinách krystalky ledu, které natrvalo znehodnotí jejich texturu, barvu a nakonec i chuť. Pokud třeba od oběda zbyde nakrájené syrové maso, můžete ho ve speciálním chladícím boxu uchovat do dalšího dne bez nutnosti vakuování nebo alespoň zavírání do obalů a krabiček.

vakuování potravin

Jednou z metod, která dovoluje prodloužit trvanlivost čerstvých potravin na maximum bez rizika pomalé zkázy v lednici a spálení mrazem v mrazáku jsou vakuové obaly. Druhou variantou pak může být oddíl se speciálně nastavenou teplotou, regulací vlhkosti a ionizací vzduchu.

Velice často je součástí lednice s freshness zónou také ionizátor vzduchu, antibakteriální nástřik stěn a těsnění. Všechny tyto vymoženosti ještě víc prodlužují životnost potravin uložených při nízké teplotě. Sami potom určitě zjistíte, které potraviny je lepší nechat ležet volně nezabalené, které se vyplatí dát do standardních krabiček a které je vhodné vakuovat pomocí některé z domácích sad na vakuování potravin.


smegNáš tip: Kuchyně vyladěná v designu a barvách SMEG

Proč taky jednou neinvestovat do sebe. Proč si nezařídit byt pěkně, když v něm trávíme tolik času. Proč nedat průchod kreativním nápadům a nezkusit něco nového, co vlastně vypadá stejně dobře, jako to staré, hodně staré. Edice spotřebičů SMEG v designu zlatých padesátých let.
 


Nevýhodou může být čistě to, že lednice s třetí zónou prostě stojí víc peněz a mají větší spotřebu. Jestli se takový nákup vyplatí, pak může být dost individuální. Pokud máte ve zvyku nakupovat ve velkém, ale často vyhazujete část prošlého jídla, může vás lepší lednice ve finále dokonce vyjít levněji. Velká rodina zpravidla spotřebuje čerstvé potraviny najednou a velmi zaměstnaní jedinci často jedí trvanlivé potraviny nebo polotovary a tak by pro speciální oddíl v lednici neměli uplatnění.

Zásady, tipy a triky

  • Maso, ryby a plody moře je potřeba skladovat v suchém prostředí. Pokud nelze zajistit speciální odvlhčování, je potřeba maso uložit do obalu, do krabičky, nebo nejlépe vakuovat. Při teplotách kolem nuly vydrží čerstvé maso asi týden, při delším skladování je potřeba ho zmrazit.
  • Ovoce jako jahody, maliny, borůvky a zelenina potřebují k uchování v čerstvém stavu vlhký vzduch a často při teplotách kolem nuly vydrží i měsíce. Jedinou výjimkou mohou být plodiny citlivé na etylenové výpary ze zrání. Banány, meruňky nebo rajčata během skladování odpařují alkohol a například jablka, mrkve, okurky nebo brambory v jejich přítomnosti rychleji dozrají, ale také se rychle zkazí. Tyto potraviny je proto potřeba držet odděleně.
  • Vajíčka mohou vydržet čerstvá i 45 dní, pokud jsou do nízké teploty uložena včas.
  • Zakysané mléčné produkty je potřeba skladovat hermeticky uzavřené, jedno jaká teplota nebo vlhkost. Sýry vyžadují suché skladování.
  • Chléb může v teplotách kolem nuly vydržet až týden, pokud je zabalený v papírovém sáčku
  • Petržel, saláty nebo třeba jarní cibulku je před skladováním potřeba pečlivě umýt tekoucí vodou a osušit papírovým ubrouskem. Uloženy by měly být v běžných miskách na skladování potravin, aby se navzájem nemačkaly. Měsíc tak vydrží beze známky žloutnutí.
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.