Pracovat v kuchyni se sadou nevyvážených, tupých, nebo jinak nevyhovujících nožů může být peklo. Možná jste si za ty roky zvykli, ale představte si - i taková maličkost, jako krájení čerstvého masa, zeleniny nebo pečiva - může být ve skutečnosti požitek.
Sada kuchyňských nožů Zwilling Professional S na první pohled neomráčí ani nádherným zpracováním střenek, ani obrovským počtem nástrojů. Důvod, proč se v názvu skrývá "profesionál" tak musíme hledat někde jinde - a o tom bude dnešní recenze.
Složení sady nožů Zwilling Professional S
- Kuchařský nůž 20 cm - klasický poctivý velký nůž se širokou čepelí, se kterým po dobrém naostření zvládnete nakrájet v kuchyni prakticky všechno od čerstvých bylinek přes průhledné plátky rajčat až po pěkně šťavnaté steaky.
- Plátkovací nůž 20 cm - při stejné délce o hodně hubenější a proto obratnější v řezu.
- Nůž na pečivo 20 cm - s rovnou čepelí opatřenou pilkou se bez problému zakousne do křupavé kůrky na čerstvých bagetách nebo chlebu. Dobře drží směr řezu a rájí pěkné rovnoměrné krajíce.
- Univerzální nůž 13 cm - zvláštní doutníkový tvar čepele s pilkou - možná přesně ten typ a délka nože, které vám v kuchyni zatím chyběli. Překvapivě šikovný v řadě pomocných prací.
- Špikovací nůž 10 cm - krátký obratný nožík, který využijete všude od loupání cibule až po avizované špikování pečeně.
- Kuchyňské nůžky - poctivé, pevné nůžky, navíc s kleštěmi na otevírání pet lahví. V kuchyni k nezaplacení.
- Ocílka 23 cm - důležitá pro rovnání nejjemnější části ostří, aby nůž déle podával profesionální výkony
- Bukový blok na nože - stabilní a pěkný
Bonusové parametry
- Čepel, záštita a trn nože jsou tvořené jedním kusem oceli bez spojů a svárů. To je dobré pro vyvážení v ruce a dlouhou životnost celého nože. Trn probíhající celou střenkou nenamáhá materiál rukojeti při krájení.
- Masivní záštita chrání prsty před sklouznutím na ostrou čepel, ale také vyvažuje nůž v ruce, což snižuje únavu po delší práci.
- Kovaná ocel kalená metodou Friodur - Nejlepší fyzikální vlastnosti, dostatečná tuhost i tvrdost, díky šokovému kalení tekutým dusíkem výborně homogenní po celé délce čepele.
- Ruční doostření, leštění a kontrola tvaru laserem - pověstná německá preciznost špičkové výroby
Jak se s noži Zwilling krájí?
- Madlo ze syntetické pryskyřice patří vzhledem i pocitově spíš k průměru a rozhodně se nevyrovná některým super tvarovaným a protiskluzovým rukojetím jiných značek. Na druhé straně je syntetika sesazená s nerezovou ocelí tak čistě a pečlivě, že ani pod lupou neuvidíte mezírku, ani u záštity, ani podél trnu nože, ani v nýtech. Je evidentní, že zvolená technologie nemá jen vypadat "klasicky", ale hlavně vydržet léta pravidelného používání.
- Po chvilce vyvažování nože v ruce a balancování musíme uznat, že jsou všechny nože krásně vyvážené a ani při své vyšší hmotnosti nijak neunavují ruce.
- Nábrus na čepeli a celková povrchová úprava nožů svědčí o neskutečně pečlivé ruční práci a vyšší cenovce. Pečlivky a puntičkáři zaplesají, tohle je opravdu krása.
- Krájení, řezání, sekání na kostičky, tenké plátky a různé frajeřinky jsou s nožem vyslovená zábava. Těžší, vyvážený a přitom perfektně nabroušený nůž krájí maso, jako by to byl vzduch. Pěkně prorostlý steak se povedl ukrojit tak hladce a rovnoměrně, že máte chuť krájet znovu a znovu.
Celkový dojem a skóre
Nože Zwilling ze sady Professional S skutečně působí velice profesionálním dojmem. Perfektně se ovládají a krájí čistě a lehce.
Povrch bez spár a mezer vyhovuje hygienickým standardům a snadnému mytí po každém použití
Záštita sice perfektně chrání prsty, ale poněkud nepochopitelně běží od hřbetu nože až k čepeli, místo toho, aby konec čepele zůstal volný. Tohle může být nepříjemné při broušení na brusném kameni, nebo lidem, kteří rádi používají čepel od špičky až k druhému konci.
Celkový vzhled a také vzhled bukového bloku by za ty peníze mohly být živější, ale tohle je otázka osobního vkusu. Věříme, že klasický až strohý zevnějšek víc vyhovuje kuchařským profesionálům a že životnost a nenáročná údržba mohou být důležitější, než třeba dřevěné střenky a více barev.
- Dílenské zpracování: 10/10
- Pocit z úchopu, vyvážení 10/10
- Práce s noži 10/10
- Vzhled, estetika 8/10
reklama
Nejlepší profesionální a poloprofesionální nože, jaké za tuto cenu dostanete. Vyrobeno v německém Solingenu, ruční kontrola kvality. Malé sady v papírovém obalu i sady v dřevěném bloku.