Proč vařit v tlakových hrncích

vaření v tlakovém hrnci

Tlakový hrnec je nedílnou součástí většiny českých kuchyní. Jeho provoz je úsporný, vařené pokrmy zdravé a chutné. Přesto k tlakovým hrncům chová řada kuchařek nedůvěru a jeho výhody tak nevyužívají. Pojďme si probrat vlastnosti tlakového hrnce pěkně po pořádku.

Omrkněte naše recepty pro tlakové hrnce

 

Tlakové hrnce - jak fungují

Pokud páře unikající z vařené vody neumožníte nějakou dobu utéct z hrnce ven, stoupne uvnitř tlakového hrnce tlak na předem nastavenou hodnotu. Vaření při vyšším tlaku probíhá zároveň za vyšší teploty a je tak rychlejší, ekologičtější a zdravější.


tlakový hrnec practicaNáš tip: Tlakový hrnec Practica Plus 6l

Parádní šestilitrový tlakový hrnec pro každou rodinu. Dostatečně robustní konstrukce s bajonetovým poklopem, který se zamyká na madle a se zesíleným dnem kvůli tepelné vodivosti. 

 

Tlak a teplota

A nyní trocha fyziky - ale jen trocha. Bod varu vody je ovlivněn tlakem. Zatímco v běžných tlakových podmínkách (nezakrytý hrnec) voda vře podle pana Celsia při 100 stupních, při nižším tlaku vře třeba již při devadesáti. Britští horolezci si tak v devatenáctém století stěžovali, že čaj připravený ve výškovém táboře je zcela bez chuti, protože vodu nelze pořádně ohřát. Naopak, pokud k zesílenému hrnci přidáte zesílenou poklici s uzamykatelným závěrem a tlakovou pojistkou nastavenou například na dvě atmosféry, dosáhnete bodu varu u vody až při 120-130°C.

Dalšímu růstu teploty a tlaku brání u moderních tlakových hrnců systém dvou až tří tlakových ventil. Proto papiňáky na plotně syčí a proto jsou zcela bezpečné.


Tlakový hrnec Barazzoni Bonita 3,5 lNáš tip: Tlakový hrnec Barazzoni Bonita 3,5 l

Malý a šikovný tlakový hrnec pro singles nebo páry. Mimořádně skladný, konstrukčně jednoduchý. Využívá oválnou poklici a pákový mechanismus. Nabízíme několik velikostí, které se liší barvou.

 

Rychlost

Vaření při vysokém tlaku má jednu velikou výhodu a tou je rychlost. Zatímco v nezakrytém hrnci brambory uvaříte třeba za dvacet minut, v Papinově tlakovém hrnci je máte hotové za pět. Spočítejte si, kolik ušetříte energie a hlavně času!

Potraviny vařené při vyšší teplotě jsou měkčí a uvařené v mnohem kratším čase. Z toho plynou i další výhody tlakového hrnce a takového vaření potravin.

Vitamíny

Vaření je jak známo nepřítelem vitamínů, syrové potraviny jsou zase naopak hůře stravitelné. Proto většinu jídel tepelně upravujeme, ale k tomu jíme syrovou zeleninu a ovoce jako doplněk. Sto stupňů Celsia je pro vitamíny, jmenujme zejména vitamín C, teplota, při které dochází k jejich rozkladu na další látky. Krátké vaření při vyšší teplotě ponechá potravinám vyšší obsah původních teplem nerozložených vitamínů a dalších látek.


sada tlakových hrnců Vita 4 + 7 lNáš tip: Sada tlakových hrnců Vita 4 + 7 l

Vařit dvě porce ve velkém hrnci je hloupost. Několikrát do roka pak nemít v čem uvařit pro rodinou sešlost je taky nešikovné. Kupovat dva kompletní hrnce, když bude vlastně na plotně vždycky jen jeden z nich - zbytečné.

Sada dvou hrnců o stejném průměru a různé velikosti umožňuje použít jedno tlakové víko a na druhém hrnci třeba jen obyčejnou poklici.

 

Chuť

Kdokoliv ochutnal například guláš z papiňáku, potvrdí, že stejný recept v obyčejném hrnci s pokličkou prostě chutná jinak a hůř. Kratší rychlé vaření při vysoké teplotě v tlakovém hrnci pomáhá zachovat původní chuť potravin mnohem více, než delší vaření v hrnci s pokličkou. V tlakovém hrnci můžeme připravovat všechny druhy masa, pouze u ryb je to celkem zbytečné, protože ty jsou rychle hotové i při jiných metodách vaření. Tlakové hrnce se osvěčují i při vaření brambor a luštěnin. S výhodou v tlakovém hrnci připravujeme zeleninu s tvrdší dužinou, jako je celer nebo červená řepa, které díky tomu změknou po mnohem kratší přípravě. Velké zjednodušení přípravy zeleniny a masa ocení zejména mladé maminky, které vaří samy doma příkrmy pro své malé děti.

Proč se tlakového hrnce některé hospodyňky zbytečně bojí?

Snad každý někdy slyšel historku o výbuchu tlakového hrnce. Staré hliníkové tlakové hrnce, které jsme měli všichni doma ještě před dvaceti léty, mohly při mizerné údržbě skutečně dělat problémy. Pokud hospodyňka dodržovala plnění vodou pouze do dvou třetin, nepoužívala příliš nasekaného koření a zeleniny, které by se dostalo do ventilu tlakové pojistky, a samotnou tlakovou pojistku udržovala v čistotě, byly i tyto staré tlakové hrnce bezpečné. Přesto ale stačila historka předaná přes pět známých a už tu byla nejistota, jestli je tlakový hrnec vůbec bezpečný.

Pokud má tlakový hrnec v pořádku těsnění a čistý ventil, je skutečně naprosto bezpečný. Dříve se člověk občas mohl setkat s nekvalitním zbožím, dnešní tlakové hrnce předních výrobců jsou ale daleko daleko kvalitnější a vysoká konkurence na trhu je nutí k prezentaci stále dokonalejších pojistek.

Dnešní tlakové hrnce jsou především vyrobené z ušlechtilé nerezavějící oceli a neobsahují jednu, ale hned několik bezpečnostních pojistek proti nárůstu tlaku a teploty. Spolu s nespornými výhodami tlakového vaření je tak tlakový hrnec bezvadným pomocníkem v kuchyni a skvělou chuť a provozní úspory ocení celá rodina.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.