Potřebuje smaltovaná litina seasoning?

seasoning smaltovaného litinového nádobíPovrch litinového nádobí je potřeba trvale držet mastný a před prvním použitím ho takzvaně "zajet", čili nechat olej, ať se vsákne a zuhelnatí. Jenže moment. Platí to pro všechny typy litiny? Co když existuje takové litinové nádobí, které nejen že vypálit nepotřebuje, ale ještě si ho tím poškodíte?

Pojďme se podívat na dva typy litiny a povědět si o rozdílech v jejích údržbě. Třeba se dozvíte i něco nového.

Co je to litina a jak se liší dva typy litinového nádobí?

Litina je ocel s vysokým obsahem uhlíku, ze které se primárně vyrábí věci tím, že se roztavená naleje do formy z písku. Povrch, který takto vznikne, je všechno možné, jenom ne dokonale hladký. K tomu si přičtěte to, jak ochotně a jakou silou drží na holém železe všechno, co se připálí. Proč holé kovové povrchy připalují, jsme psali například v tomto článku. Je jasné, že nějakým způsobem se holý kovový povrch, navíc od výroby pórovitý, musí ošetřit, tak, aby ve styku s potravinami nedělal neplechu.

Přírodní litina, aneb když si nádobí sami tak trochu vyrábíte

První variantou, jak může vaše nádobí vypadat, je takzvaná přírodní litina, kdy není litinový povrch pokrytý žádnou umělou vrstvou. Výrobce takové nádobí sám namáčí do jedlého oleje a v kontrolovaných podmínkách nechá olej vlivem tepla uhelnatět a spékat se, až vyrobí odolný film se slušně nepřilnavými vlastnostmi. Taková vrstva slouží dobře, ale je potřeba ji po každém použití obnovovat, nesmí se odřít drátěnkou nebo rozpustit jarem a tak znamená takové nádobí spoustu práce navíc. Řeknete si - kdo by to chtěl? A budete překvapení, jak moc lidí si v údržbě přírodní litiny libuje a má z toho koníček. Jejich argument, že nechtějí mít v jídle žádné cizorodé látky, je založený na konspiraci, ale to nic nebere na faktu, že nádébí z přírodní litiny je po právu oblíbené.

přírodní litina skeppshult

Zástupce přírodní litiny - vysoce kvalitní nádobí švédského výrobce Skeppshult. Povrch nádobí je již z výroby vypečený s jedlým olejem a tak je potřeba ho jen udržovat. Odvděčí se stále se zlepšujícími se vlastnostmi.

Smaltovaná litina, nádobí bez nadbytečné práce s údržbou

Smalt vypadá a chová se jako sklo, nebo spíš glazura na keramickém nádobí. Sklovitě hladká vstva, která je úplně stejně chemicky odolná a nijak nereaguje s potravinami, ani při vysokých teplotách v troubě. Takový povrch je potřeba držet čistý a žádné vypalování oleje nepotřebuje.

Proč to tedy rozebíráme? Protože jsme na internetu a tady se můžete dočíst cokoliv, třeba i návod na to, jak vypálit olej na povrchu smaltovaného nádobí (používá se pro to anglické slovíčko seasoning).

smaltovaná litina Gourmetina, český smalt

Smaltované nádobí české výroby, opatřené všemi certifikáty jakosti a nezávadnosti - příběh poslední smaltovny zachráněné čistě z lásky k řemeslu. Gourmetina - český smalt.

Smaltované nádobí povrch z vypečeného oleje nepotřebuje.

Vrstva podobná sklu nebo keramice neobsahuje kovové atomy, které tak milují vytváření silných vazeb s bílkovinami. Sice se nechová jako Teflon, na který se nepřichytí prakticky nikdy nic, ale v porovnání s holým kovem si vystačíte jen s menším množstvím oleje a nejjednodušší údržbou pomocí houbičky a jaru.

Naopak, pokud se vám povede na smaltu připálit olej, znehodnotíte nejen jeho vzhled, ale na takových místech se naopak začnou potraviny častěji připalovat. Takže odmočit a pořádně umýt.

V čem je smaltovaná litina třeba lepší, než přírodní?

Jednoznačně v údržbě a pohodlí při používání. Ne každý chce před a po každém vaření rituálně věnovat další čas údržbě oblíbené pánvičky, nebo hrnce. A to si z toho neděláme legraci, protože naprosto chápeme, jak uspokojivé je sledovat, jak se hrubý litinový povrch pravidelným používáním vyhladí, a jak se vlastnosti nádobí postupně zlepšují. Smalt je dostatečně tvrdý na to, aby se na pánvi mohly používat kovové nástroje, nepřijímá pachy ani chutě, a tak je vlastně ideálním materiálem pro každodenní použití v kuchyni.

litina staub

A nyní kuriozita, jak také může vypadat špičkové a super kvalitní smaltované litinové nádobí, když se do něj pustí Francouzi. Značka Staub samozřejmě nabízí i běžné litinové pánve a hrnce, ale s ozdobnou řadou nádobí ve tvaru třeba dýně, rajčete nebo artyčoku slaví úspěch po celém světě.

Přesto - najdou se i případy, kdy je nutné smaltované nádobí vypálit s olejem?

Vzácně, ale najdou. Jedná se o tyto dvě varianty:

Smaltované litinové nádobí má holá místa, například na horním okraji. Takové plochy je vhodné udržovat mastné a nedrhnout jarem, aby na nich mastnota přirozeně zůstávala a vypékala se.

Smalt je tak poškozený, že prosvítá holé železo. V takovém případě je teoreticky možné prostě pánev vypéct mastnou a vyrobit si jakš takš nepřilnavý povrch. Raději ale přemýšlejte o tom, že je možné poškozené nádobí opískovat a znovu smaltovat. O tom ale jindy.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.