Máte v lednici správnou teplotu?

jak nastavit teplotu v ledniciVíte, jaká by měla být teplota uvnitř vaší lednice? A víte, kolik tam skutečně máte? A víte taky, že se teploty na horní a na dolní polici mohou lišit klidně až o čtyři stupně Celsia? A že hodně záleží na tom, kam umístíte jednotlivé druhy potravin?

Trvanlivost potravin závisí na maličkostech, které spousta lidí dělá špatně.

V lednici mám pět stupňů. Opravdu?

Každý z nás pamatuje ledničky, které se regulovaly otočným kolečkem od jedničky do pětky. Legrační bylo, že vlastně nikdo pořádně nevěděl, jestli je pětka nejnižší nebo nejvyšší teplota, ale natočit kolečko někam mezi dvojku a trojku byla tak nějak jistota. Od určité doby už nám lednička hlásí vnitřní teplotu na digitálním displeji i s možností citlivějšího nastavení. Jenže kolik je vlastně správně?

Podle toho, kde se zeptáte, doporučují výrobci, odborníci na výživu a více nebo méně zasvěcené časopisy hranici teploty pět, někdy čtyři a někdy dokonce tři stupně celsia. Tolik by měl ukazovat displej s nastavením. Realita bývá uvnitř chladícího prostoru ale diametrálně odlišná - studený vzduch, jak známo, klesá dolů a teplejší stoupá. V horní polici tak můžete mít klidně i o čtyři stupně víc, než v přihrádce na zeleninu. Jak to ale zjistit?

Není v tom žádná složitá věda, stačí pokojový teploměr, nebo třeba i teploměr z bazénu, na nějaké půlce stupně nepřesnosti nesejde. Položte ho na horní polici a přijďte se podívat třeba za čtvrt hodiny, s rezervou až kompresor vyrovná uvnitř teplotu po vašem otevření dveří. A to stejné vprostřed nebo v dolní přihrádce.


lednice SMEGNáš tip: Designové a moderní lednice SMEG

Moderní lednice mívají nejrůznější systémy vynucené cirkulace vzduchu nebo zóny s odlišnou teplotou a vnitřním klimatem. To se vyplatí nastudovat a využívat co nejvíc ve váš prospěch. Čerstvá zelenina nebo syrové maso například vyžadují teploty až těsně nad nulou, celá lednička ale nemusí jet na maximální výkon.

 


Jakou teplotu potřebují různé druhy potravin?

Nejnižší teplota bývá přirozeně v dolních přihrádkách. Proto do nich dáváme jednak čerstvou zeleninu a ovoce, ale také syrové maso a ryby (rozhodně je ale nedávejte k sobě do jedné přihrádky kvůli riziku přenosu různých breberek). Tato teplota by měla být blízká nule, ale ne nižší, aby se čerstvé potraviny neničily mrznutím. V lednici nastavené na pět stupňů často skutečně dosáhnete v plastových zásuvkách nižší teploty bez dalšího snažení. Jejich uzavření a regulace větrání pak pomáhají udržet ideální vlhkost, která je pro potraviny rovněž velmi důležitá.

V prostředních policích ledničky se bude nejlépe dařit uvařeným jídlům, uzeninám, jogurtům a dalším mléčným výrobkům. Tyto potraviny jsou ve své podstatě odolnější proti degradaci, než tepelně neupravené čerstvé maso nebo zelenina a tak na jejich chlazení není potřeba plýtvat.

V horní polici je teplota relativně nejvyšší a určitě se vyplatí tam mít uložené máslo (pokud ho nedáváte do dveří, kde je ještě tepleji). Mohou tam být otevřené konzervy, které se chystáte druhý den dojíst, vejce, nebo trvanlivé salámy.

Dveře lednice zpravidla využíváme na nápoje (v dolní části) a do zbývajících přihrádek se toho zase tak moc nevleze. Určitě tu můžete mít zmíněné máslo, vejce nebo třeba léky, které vyžadují uložení v chladu, ale pozor na nenechavé děti.

Rady na závěr?

Naládovat lednici, co se do ní vleze, do dneška dělá některým lidem dobře. Bohužel, pokud se tím zamezí cirkulaci vzduchu (přirozené i vynucené) začnou se dít věci. Teplotní rozdíly vyrostou podstatně víc, než na zmíněné čtyři stupně, a některé potraviny se začnou kazit, protože zůstanou jaksi v závětří.

Na zadní stěně lednice probíhá kondenzace, protože tudy proudí chladící kapalina a vlhkost pouštíte dovnitř při otevírání dveří. Potraviny by se zadní stěny neměly v žádném případě dotýkat. Mohou zmoknout stékající vlhkostí, přimrznout, nebo dokonce lednici vyřadit z provozu.

Některé potraviny do lednice nepatří. Jsou to citrusy a obecně exotické ovoce, ale třeba také rajčata, okurky, brambory nebo cibule a česnek.


domácí vakuování potravinNáš tip: Vakuování potravin prodlouží jejich životnost.

Trvanlivost potravin je možné výrazně prodloužit vakuovým balením. Kromě nízké teploty stárnutí a degradaci potravin brání také izolace od okolního vzduchu, snížení tlaku vzduchu uvnitř balení a zabránění nežádoucímu schnutí a vlhnutí.
 


Nastavení teploty lednice se ze všech spotřebičů nejvíc podepíše na vašich složenkách. Pokud vás láká nějaký ten stupínek přidat, nikdo vám to nemůže zakázat. Bude to ale taky znamenat přizpůsobit se s režimem ukládání potravin. Stejně dobře ale také můžete ušetřit, když postavíte lednici nejméně 10 cm od zdi, nebude stát vedle trouby a topení, nebude na ni svítit přímé světlo z okna, nebo když si odvyknete do ní dlouhé minuty hledět, jestli tam od vaší poslední kontroly magicky nepřibyla nějaká dobrota.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.