Jaká je káva z moka konvice?

Moka konvičce se někdy lidově říká konvička na espesso. Znamená to, že si v ní skutečně uvaříte kávu, která se bude blížit pravému espressu? To ani ne. Přesto je to metoda vaření kávy v Itálii tak rozšířená, že má konvičku doslova každý doma. Pokud zvažujete, že si ji pořídíte také, vyplatilo by se vědět, jak funguje a jakou kávu si doma s její pomocí připravíte.

Každá metoda přípravy kávy má samozřejmě svoje specifika a trochu odlišnou chuť, i když nejdůležitější  jsou samozřejmě vstupní suroviny - čili aby vám chutnala káva, kterou dáte dovnitř. Nezřídka si některou z metod oblíbíte právě proto, že vám na poprvé káva zachutná.

Jak funguje moka konvice?

Samotná konvička se skládá ze tří částí. Dolní nádobky na vodu (s ventilem), sítka na kávu s přívodním trychtýřem a horní nádobky, která je uprostřed vybavena jakýmsi komínkem.

moka konvice

Italský výrobce Barazzoni nabízí moka konvice vzhledem připomínající hranatou klasiku. Vzhledem k celohliníkové konstrukci si v takové konvičce ale neuděláte kávu na indukci.

 

Příprava začíná odměřením namleté kávy do sítka. Množství je potřeba odhadnout podle objemu konvice. Mějte na paměti, že uváděných šest šálků odpovídá šesti náprstkům pro pravé Italy a pokud radši pijete kávu o něco slabší, ale z většího hrnku, je potřeba číslo vydělit dvěma nebo klidně i třemi. Já osobně považuji za minimální možné množství kávy 1 dcl a cokoliv menšího mě neuspokojí. Konvička na šest šálků je tak pro mě na tři a dávám si tři vrchovaté lžičky mleté kávy do filtru.


moka konviceNáš tip: Prohlédněte si naše moka konvice

Od obyčejných až k takovým, které vám vyrazí dech. Vybíráme pro vás moka konvice klasického vzhledu i umělecké skvosty. Hliníkové konvičky pro milovníky klasiky i nerezové výrobky na indukci a pro všechny, kteří hliník z nějakého důvodu nechtějí.


Velikost filtru u konviček hodně klame. Tři lžičky na tři decové hrníčky misku zaplní tak do poloviny a při plném filtru je výsledná káva skutečný smrťák.

Káva v sítku se nijak nepěchuje. Stačí zarovnat lžičkou.

V následujícím kroku spodní nádobku naplníme vodou zhruba po ventilek, vložíme sítko a přišroubujeme horní polovinu konvice natěsno.

jak funguje moka konvice

Mezi dolní a horní nádobkou je malá komůrka, zdola i zhora ohraničená jemným sítkem. Toto je pohled na horní část konvice otočené vzhůru nohama.

V průběhu zahřívání vody na plotně dojde v dolní nádobce k varu, vzniklá pára začne vytvářet přetlak a v jednom momentu prožene bublající vodu směrem vzhůru přes sítko s kávou. Horká voda pokračuje komínkem v horní nádobce vzhůru a přetéká dovnitř, dokud v dolní nádobce nedojde. V tom momentě poznáte po sluchu, že konvička už jen chraptí, jak horký vzduch honí v trubici poslední kapky vody. V tom momentě máte hotovo, konvičku sundáte z plotny a můžete nalévat do hrníčku.

Jak káva z moka konvice chutná?

kdo očekává espresso s pěnou, bude zklamaný. Káva je podobnější té z překapávače, ale chuťově výraznější právě díky tlaku páry a vodě přesně na bodu varu. Jemným sítkem se do nápoje nedostává žádná sedlina a celkově jde o rychlou a šikovnou metodu přípravy, vhodnou nejen na doma, ale i na cesty.

Nerez nebo hliník?

Někde na rozhraní mýtů a dobrých rad se pohybuje informace, že káva z hliníkové konvičky chutná lépe, než z nerezové. Italské originály se vždycky vyráběly jako hliníkový odlitek, protože Italové hodně vaří na plynu, nikomu to nevadilo. V našich domácnostech, kde rychle převládá indukce, jsme ocenili konvičky nerezové, které jsou na indukci připravené.

Osobně nevím, co si o celé věci myslet. Jak říkám - víc záleží na kvalitě a chuti mleté kávy a rozhodně se podepíše tvrdost vody. Jestli je vroucí voda krátkou chvíli ve styku s nerezem nebo hliníkem, nemůže mít na chuť žádný podstatný vliv.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.