Český smalt - jaký je rozdíl mezi černým a bílým vnitřním povrchem?

V Komárově u Hořovic na půl cesty mezi Prahou a Plzní přežila díky nadšení jednoho člověka poslední česká smaltovna. V novém boji o místo na trhu zvolila historicky autentické tvary a velikosti tradičního litinového nádobí a zájem o jejich výrobky neustále roste. S tím ale také přibývá otázek: Jaký je rozdíl mezi bílým a černým smaltem uvnitř nádobí? Zeptal jsem se s tužkou v ruce přímo jednatele společnosti pana Jana Nováka, takže vám to teď zkusím přetlumočit.

Ještě jednou, jak zněla otázka?

Jaký je rozdíl mezi bílým a černým smaltem uvnitř nádobí?

 

smaltované litinové nádobísmaltované litinové nádobí český smalt

Tyto dvě pánve spolu mají mnoho společného - v obou případech se jedná o pánev Magdalena 28 cm z designové řady Gourmetina, ale ta vlevo je vybavena tradičním bílým vnitřním smaltem, jaký pamatují generace našich (pra)předků a ta vpravo novějším černým. Jak se tedy liší?

V zkratce - obě pánve jsou skvělé. Ta bílá je vzhledově tradičnější a černá je o něco odolnější, o něco méně připaluje a dosahuje lepších výsledků při smažení. S tou bílou budete o něco spokojenější, pokud na pánvi hlavně dusíte ve šťávě. Ale jinak obě pánve umí smažit i dusit a jsou dokonale univerzální.

Bílý smalt

Tradiční smaltované nádobí je uvnitř bílé nebo světle krémové. Ne že by naši předci nedovedli vyrobit vnitřek nádobí třeba zelený, ale nebyl důvod. Světlá barva je hygienická - na první pohled vidíte, jestli je nádobí čisté, což se před rozšířením moderních mycích prostředků určitě hodilo.

Tradiční bílý smalt se skládá ze tří vrstev. Je to podkladový sintr, který vyrovná drobné nerovnosti odlitku, a potom dvě vrstvy smaltu nad sintrem. Všechny tři vrstvy dohromady dávají povrchu skleněný lesk a dokonalou hladkost, kterou oceníte při mytí. Smalt je přirozeným způsobem částečně nepřilnavý, ale pozor, ani tak neumožňuje smažení bez tuku!

Černý smalt

Novodobý černý smalt se skládá jen ze dvou vrstev, chybí podkladový sintr. Povrch odlitku, do kterého se při výrobě otiskla zrníčka z pískové formy, tak není ničím zarovnaný a výsledkem je tak voskově lesklý vzhled, matnejší, než je u tradičnějšího třívrstvého smaltu.

Matný černý smalt označený od výrobce jako "black edition" je proti bílému ještě odolnější proti odštípnutí a ještě méně připaluje. Ale možná pro někoho postrádá tu tradiční estetickou přidanou hodnotu.

Černý smalt z obou stran nádobí

 

litinové nádobí český smaltsmaltovaná litina v kuchyni

Litinový pekáč Gustav se nabízí v barevných variantách s bílým vnitřkem, nebo celý černý. Ten celočerný může i na otevřený oheň nebo do grilu na dřevěné uhlí.

Litinové pánve, hrnce, pekáče a pečící formy vyrábí český výrobce v množství lákavých barev, ale také ve variantě, kdy najdete novodobý matně černý smalt uvnitř i zvenčí. Důvodů je pro to několik.

Nejdůležitějším z nich je to, že tento matný černý smalt odolává přímému zahřívání na ohni, u barevných lesklých variant se to nedoporučuje. Neméně důležitý je ale také vzhled pro majitele moderních kuchyní, kterým se konejšivě babičkovské nádobí do interiéru prostě nehodí a dají přednost černému. Jasnou volbou je tento černý smalt tam, kde se chystáte používat litinu na grilu nebo nad ohněm.

litinová forma na beránkalitinová forma na bábovkupečící forma věnec

V sortimentu výrobce Český smalt najdete řadu dalších krásných věcí. Určitě stojí za to se podívat a třeba si i udělat radost.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.