Oheň lepší než televize - jaký vybrat na zahradu?

ohýnek na zahraděMagazínČlánky a zajímavosti

Mít na zahradě u domu možnost posedět u otevřeného ohně, to by chtěl každý. Ve městě to může být problém, ale ani na venkově už nejsou výjimkou golfové trávníčky, kde popel z ohniště nemá co dělat.

Pojďme se podívat, jaké jsou možnosti vybavení domku a zahrady ohništěm, krbem nebo grilem tak, aby bylo kde příjemně posedět.

 

Podle některých pramenů si předkové moderního člověka osvojili oheň před 270 tisíci lety. Tepelně upravená strava nepodléhala tak rychle rozkladu a pečení nebo vaření umožnilo získat z potravy jinak nestravitelné živiny. Na opačném konci lidské historie stojí nyní moderní člověk, kterého pohled do plápolajícího ohně pudově přitahuje stejně, jako pravěké lovce, i když pro něj dávno není otázkou přežití v divočině.

Ano, je to tak. Do ohně, na tekoucí vodu a na rozplývající se mraky na letní obloze se člověk vydrží dívat neomezeně dlouho. Tento pohled uklidňuje a nikdy neomrzí. A zatímco potůček na zahradě nemá každý, letní mraky jsou kriticky závislé na ročním období a počasí, posezení u ohně je vyhledávaným odpočinkem napříč všemi světovými kulturami - protože je všem víceméně dostupné.

Jak si udělat táborový ohníček na čistě upravené zahrádce

Češi jsou národem čundráků a táborníků, nebo to platilo alespoň o generaci dnešních otců a matek od rodin. I když jen menšina z nás o víkendu obléká maskáče a napichuje na přiostřený klacek špekáčky, rozhodně to většina z nás zažila a třeba nám to i chybí. Jenže - i když máme za domem zahrádku, uděláme si tam pořádné ohniště? Uprostřed trávníku, který stál nemalé peníze a další polyká na hnojení a kropení?

Ať už si nechceme rozrýt golfový pažit, nebo máme místo travnatého dvorku dlážděnou terasu, jedna možnost tu zůstala. Vyrábějí se totiž přenosná ohniště, tedy přesně to, co byste čekali - ploché kovové mísy s uchy a na stabilních nohách, ve kterých je oheň částečně chráněn před bočním větrem, nerozhoří se po okolní trávě, dokonce můžete ohniště postavit i na terasu v patře a po příjemném večeru s přáteli ho schovat, nikde ani smítko popela.


Naše tipy: Přenosná ohniště

 

Přenosné ohniště Leda Outfire XL

Designově nápadné a zajímavé ohniště s geometricky reliéfním povrchem.

 

K nabízeným přenosným ohništím lze přikoupit poklopy, drátěné kryty nebo trojnožky s grilovací mřížkou.


Obývák na zahradě - solidní venkovní krb nemůže chybět

S dnešní širokou nabídkou prefabrikovaných venkovních altánů a cenově dostupných terasových dílců má nejeden z nás na zahradě de facto druhý obývák. Pohodlné sedačky pod baldachýnem altánku kryté před případnými dešti, tlumené osvětlení a třeba i lednička na nějaký ten lahváček, nic z toho není už výsadou nejbohatší smetánky, všechno se dá pořídit při troše snahy. Výborným nápadem je zabudovat do nového venkovního obýváku také venkovní krb.

Jako venkovní krby se označují taková hořeniště, kterým nevadí povětrnostní vlivy a dovedou před nimi do značné míry uchránit hořící dřevo, zatímco na něj umožní relativně nerušený pohled celé rodině. Venkovní krb je zpravidla vybaven dostatečně dlouhým komínkem, aby měl tah a nekouřil pod částečné zastřešení terasy nebo altánku, který jsem zmínil na začátku.


Naše tipy: Venkovní krby

 

venkovní krb AduroVenkovní krb Aduro

Designově zajímavý krb určený pro celoroční umístění venku, vyrobený z legované 3 mm tlusté oceli. Přirozeně se pokrývá rezavou patinou, která ho poté chrání před další oxidací. Po dokoupení roštu lze krb použít i ke grilování,  Cena - 8650 Kč

 

 

venkovní krb leda fire towerVenkovní krb Leda Outfire Fire Tower

Litinový zdroj tepla na zahradní party, nebo nápaditý krb (bez vlastního odkouření). Je vyrobený z litiny a masivní. Dřevo v něm hoří velmi dobře a krb příjemně sálá do stran. Zejména v chladnějším počasí tak najdete všechny své hosty hlavně kolem něj. Cena - 8500 Kč

 

 

K venkovním krbům výrobce nabízí velkou škálu pečících kamenů, grilovacích mřížek a tálů.


Maso na grilu může být zdravější, než na pánvi

Třetím, a dá se říci nejrozšířenějším způsobem, jak si užít ohně v prostoru zahrádky, terasy nebo chaty, je samozřejmě gril. Respektive - jak se to vezme. V grilu dřevo nehoří, nebo by hořet nemělo. Posezení u otevřeného ohně gril nenabízí, pokud není gril nástavbou přenosného ohniště nebo venkovního krbu, oboje je samozřejmě možné.

Přesto si i obyčejným grilováním řada z nás plní jakousi dětskou zálibu na hraní si se zápalkami a ohněm, jen si to připusťme. Rozfoukat gril na dřevěné uhlí a oznámit přátelům, že je připravený na grilování, je pořád ukázkou jakéhosi chlapského umění.

Jinak tomu je u plynových grilů. Tam jdou všechny parádičky s rozděláváním ohně stranou, plynový gril je prostě na grilování. Pokud vás už ceremoniály rozdělávání ohně nebaví a chcete mít prostě nedělní grilovaný oběd za dvacet minut hotový, přijdete, zapnete, grilujete. Plynové grily používají restaurace, hotely a další gastronomický zařízení, kde jde o rychlost, efektivitu a provozní náklady.


Naše tipy: Zahradní grily

 

https://www.homeware.cz/krby-a-grilovani/gril-na-drevene-uhli-broil-king-keg-2000Gril na dřevěné uhlí Broil King Keg 2000

Gril typu Kamado, který svým specifickým vejčitým tvarem reguluje cirkulaci horkého vzduchu a vylepšuje výsledky grilování.

 

 

 

V sortimentu plynové grily nebo grily na dřevěné uhlí nabízíme zajímavé rozpětí cen a užitné hodnoty, až po luxusní výrobky určené pro profesionální kuchaře.


Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.