Jak vybrat mezi tlakovými hrnci?

jak vybrat tlakový hrnecMagazínČlánky a zajímavosti

Tlakové hrnce jsou k dostání ve velikostech cca od 3 do 12 litrů, různí výrobci nabízejí v některých detailech odlišná řešení uzavírání a bezpečnosti, dostupnost náhradních dílů je také důležitá.

Tlakové hrnce se dnes vyrábějí v drtivé většině případů z nerezové oceli a u alespoň trochu solidnějších značek jsou absolutně bezpečné.

 

Při výběru tlakového hrnce nás přirozeně zajímá značka jako garant kvality a cena, ale neméně důležitým parametrem je třeba objem. Některé varianty tlakových hrnců se v závislosti na konstrukci lépe obsluhují, některé usnadňují mytí, ale všechny by měly být především bezpečné proti nežádoucímu nárůstu tlaku a selhání těsnosti. Vhodné je také vybrat si takový tlakový hrnec, ke kterému je běžně k dispozici sortiment náhradních dílů.

Velikost tlakového hrnce - jedna z možností, jak šetřit prostředky

Ne nadarmo se tlakové hrnce prodávají ve velké škále velikostí. Nejedná se jen o to, kolik porcí najednou budeme vařit a aby se do hrnce vešly, ale také o to, že tlakový hrnec vyžaduje naplnění vodou do dvou třetin objemu, aby se vyvinul patřičný tlak páry. Pokud dvě porce vaříte v hrnci pro čtyřčlennou rodinu, ohříváte zbytečně moc vody a kovu.

Tlakové hrnce 2 - 3 litrů, na omáčky nebo pro jednu osobu. Takto malý tlakový hrnec seženete zřídka, nejčastěji bývá součástí sady dvou hrnců s jednou tlakovou poklicí. Vynikne při samostatné přípravě omáček a při běžném použití pro jednu osobu. Uvaří dvě porce rýže nebo šest naběraček polévky.

Tlakové pánve 3 - 5 litrů. Tuto zvláštnost v obchodě příliš neuvidíte a je to škoda. Kdo ji má, koupil ji nejčastěji v cizině. Pánev vyniká při dušení masa a při přípravě jídel pro dva lidi. Větší plocha dna i při relativně menším objemu dává lepší výsledky v přenosu tepla do plátků masa. Zvládne tři porce rýže nebo 8 naběraček polévky.

Čtyřlitrový tlakový hrnec je optimální pro dvojčlennou rodinu na většinu jídel. U dvou porcí nejrychleji vyprodukuje dostatek páry a neohřívá zbytečně moc vody, ani samotného kovového materiálu. Pokud zatoužíte po vepřovém koleni, může být ale 4 l dost málo.

Tlakový hrnec 6 - 8 litrů - nejběžnější pro čtyřčlennou rodinu. Toto je univerzální velikost, ve které čtyřčlenná až šestičlenná rodina uvaří největší výběr pokrmů i s nějakou tou porcí na druhý den. Pokud si nemůžete koupit dva různé hrnce, je jeden šestilitrový zpravidla nejoptimálnější volbou. Najednou uvaří 6 porcí rýže nebo 16 naběraček polévky.

Tlakový hrnec Bonita 7 l

Sedmilitrový hrnec zvládne šest porcí masa nebo rýže a je tak optimální volbou pro čtyřčlenné rodiny, kde je ve zvyku vařit i na druhý den. Pokud se vám 7 l zdá být hodně, je samozřejmě nutné podotknout, že se hrnec plní pouze po rysku, která je ve dvou třetinách objemu.

Velké tlakové hrnce 10 litrů a více. Pokud ho doma máte, zpravidla se na plotnu dostane jen párkrát do roka, v ten moment je ovšem nenahraditelný. Díky své velikosti umožňuje třeba zavařování sklenic - najednou pojme čtyři jednolitrové sklenice. Nutností je samozřejmě ve velkých rodinách, u chovatelů velkých psů, pravidelně ho používají středně velké restaurace. Uvaříte v něm 10 porcí rýže nebo 25 naběraček polévky.

Nezapomeňte, že se tlakový hrnec plní vodou maximálně po vnitřní rysku, tedy do dvou třetin, a to po naplnění potravinami. Nižší hladina je možná, ale delší dobu trvá uvedení do stavu tlakového vaření. Vyšší hladina není efektivní a představuje bezpečnostní riziko.

Náš tip: nejlepší variantou je mít jeden menší a jeden větší tlakový hrnec, jako je třeba sada dvou tlakových hrnců Eclipse s jedním tlakovým víkem. Díky tomu, že dva hrnce sdílí při stejném průměru stejné tlakové víko, dostanete dva hrnce za nejnižší možnou cenu a další náklady ušetříte volbou správné velikosti při každém jídle. Pokud vaše skříň nebo peněženka variantě dvou hrnců říká ne, řiďte se uvedenými přepočty na porce rýže a polévky a předpokládaným vytížením tlakového hrnce.

Tlakové víko hrnce - oválné nebo bajonet

Pokud si vzpomínáte na staré hliníkové tlakové hrnce z osmdesátých let, jejich tlakové uzavření bylo na principu oválného víka, které bylo možné zešikma vsunout pod horní okraj hrnce a po otočení do správné polohy po celém obvodu přiléhalo a těsnilo. Stejný princip využívají pro svoji nepřekonatelnou jednoduchost někteří výrobci dodnes - například tlakové hrnce Barazzoni z naší nabídky právě na jednoduchost osvědčené konstrukce sází, samozřejmě v kombinaci s vysoce jakostní nerezovou ocelí.

Druhým principem je bajonet, kdy je dolní část hrnce po obvodu vybavena plochými výstupky a víko hrnce kryje okraj hrnce shora. Nasazuje se v místě, kde výstupky hrnce zapadnou do otvorů v poklici a pootočením dojde opět k zajištění víka a jeho přilnutí po celém obvodu. Tuto konstrukci využívají z naší nabídky výrobci Korkmaz a BergHOFF.

tlakový hrnec bajonet

Tlakový hrnec Korkmaz s bajonetovým uzávěrem poklice. Zde je zřetelně vidět, že poklice překrývá okraj hrnce shora a upevní se pootočením do správné polohy.

tlakový hrnec s oválným víkem

Tlakový hrnec Barazzoni s oválným víkem. Jak ukazuje obrázek, víko lze do hrnce vsunout pouze v jednom směru, pootočením dojde k dokonalému přilnutí a utěsnění.

V obou případech je víko tlakového hrnce na místě zajištěno pojistkou, aby během vaření nešetrným uchopením nebo nárazem nemohlo dojít k pootočení poklice a tím i ztrátě těsnosti. O bezpečnost se vždy stará nejen masivní konstrukce hrnce, kdy jsou stěny i víko mnohem pevnější, než v běžných sadách nádobí, ale i série dvou nebo tří nezávislých tlakových pojistek.

Náš tip: Je celkem jedno, které ze dvou variant hrnce dáte přednost. Hrnce s oválnou poklicí zpravidla snáz otevřete nebo zavřete jednou rukou, hrnce s bajonetem díky masivnějšímu víku působí sofistikovanějším a odolnějším dojmem, podle varianty pojistky proti otevření mohou ale vyžadovat dvě ruce.

Materiál madel a vaření na plynu

Na první pohled to není nejmarkantnější rozdíl, ale některé tlakové hrnce v naší nabídce mají celokovová madla, zatímco další disponují madly z odolného plastu. Druhá uvedená se při vaření méně zahřívají a dá se říct, že budou ve většině případů komfortnější, neboť nevyžadují rukavice nebo chňapky. Pokud ovšem vaříte na plynu, plastové díly na bocích hrnce dostávají tak říkajíc zabrat a po pár letech používání mohou vykazovat známky opotřebení. Celokovová madla tlakových hrnců Barazzoni naproti tomu odolají čemukoliv.

Dostupnost náhradních dílů

O těsnost hrnce a o jeho bezpečnost se stará několik dílů - těsnění, ventilů a pojistek, které se z pochopitelných důvodů dají vyměnit. Pokud chcete tlakový hrnec komfortně využívat třeba i celý svůj život, vyberte si takového výrobce, který se na trhu pohybuje už nějakou dobu a je záruka, že budou náhradní díly stále k dostání.

Navštivte oddělení v našem e-shopu:

 

tlakové hrnceTlakové hrnce

Vaření za zvýšeného tlaku je velmi rychlé. Tím je i úsporné na energii a šetrné k vitamínům, živinám, barvě a chuti potravin. Moderní tlakový hrnec je rozumnou investicí do vybavení domácnosti na dlouhé roky dopředu.

 

Omrkněte některý z našich receptů a návodů:

 

vaření v pářeVaření v páře nebo tlakovém hrnci

Vaření v tlakovém hrnci nebo v páře k sobě mají překvapivě blízko, v obou případech se jedná o šetrnou přípravu potravin, která dává nezvykle intenzivní chuť se zachováním výživné hodnoty vstupních surovin.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.