Asijské stir-fry: Umění rychlého vaření plné chuti

Asijské stir-fry je tradiční metoda tepelné přípravy, která pochází především z čínské kuchyně a rozšířila se do mnoha dalších asijských kultur. Tato rychlá a zároveň zdravá technika spočívá ve rychlém smažení kousků masa, zeleniny a případně i dalších přísad ve speciálním woku nebo hluboké pánvi na vysoké teplotě. Následně se všechny ingredience smíchají s omáčkou a kořením, což vytváří výrazně chutné a aromatické pokrmy.

Jedním z klíčových prvků asijského stir-fry je rychlost přípravy. Díky vysokým teplotám a krátkému času vaření zůstávají přísady šťavnaté a zachovávají svou chuť a texturu. Výsledkem je lahodná kombinace jemně uvařeného masa, křupavé zeleniny a bohatých omáček.

Základní postup stir-fry

Příprava ingrediencí: Maso (hovězí, kuřecí, vepřové nebo krevety) a zelenina (brokolice, paprika, cibule, mrkev) se nakrájí na menší kousky. Důležité je zajistit, aby všechny přísady byly připraveny před začátkem vaření, protože proces stir-fry je velmi rychlý.


litinová wok pánevNáš tip: Litinová wok pánev Skeppshult

Ze všech možných materiálů a povrchových úprav bychom rádi vyzdvihli litinovou pánev wok od švédského výrobce Skeppshult. Jedná se o litinu bez povrchové úpravy, takzvanou přírodní. Černý povrch je tvořený vypáleným jedlým olejem a je základem částečné nepřilnavosti a ochrany proti korozi.


Rozehřátí woku nebo pánve: Wok, speciální pánvička se zakřivenými stěnami, je ideální pro stir-fry díky svému tvaru umožňujícímu rychlé a rovnoměrné vaření. Před začátkem se wok nebo pánev dobře rozehřeje.

Smažení masa: Kousky masa se nejprve osmahnou na vysoké teplotě. Důležité je nechat maso krátce smažit, aby zůstalo šťavnaté.

Přidání zeleniny: Jakmile je maso hotové, přidají se do woku nakrájené kousky zeleniny. Vaří se jen krátce, aby zůstala křupavá a zachovala si svou barvu.

Přidání omáčky a koření: Kombinace sójové omáčky, rybí omáčky, hřebíčku, česneku a zázvoru dodává pokrmu autentickou asijskou chuť. Omáčky jsou rychle vmíchány do směsi.

Dokončení a podávání: Stir-fry se podává horký, obvykle s rýží nebo nudlemi. Může být ozdoben čerstvými bylinkami, jako je koriandr, a posypaný sezamovými semínky.


wok pánevNáš tip: Wok pánev s uchy a poklicí

I toto je wok pánev. Jen se nehodí na metodu přípravy při vysoké teplotě a rychlém míchání stir-fry. Wok s poklicí využijete jako běžnou hlubokou pánev spíš na dušení, ovšem i s výhodami vysokých stěn, velkého objemu a přecejen možnosti obsah promíchat s větší vervou.


Výhody asijského stir-fry

Rychlost a jednoduchost: Stir-fry je ideální pro ty, kteří mají málo času na přípravu jídla. Celý proces trvá obvykle pouze několik minut.

Zachování živin: Díky krátkému času vaření zůstávají vitamíny a minerály ve zelenině zachovány, což přispívá k vyvážené stravě.

Variabilita: Recepty na stir-fry jsou velmi variabilní. Lze je přizpůsobit podle preference jednotlivce, což umožňuje vytvářet různorodé a chutné pokrmy.

Asijské stir-fry představuje umění rychlého a zároveň výtečného vaření. Je to skvělý způsob, jak spojit zdravou stravu s exotickými chutěmi asijské kuchyně, ať už vaříte pro sebe nebo pro svou rodinu.

fotka v úvodu: James

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.