Špaldový chléb s droždím

špaldový chléb s droždím receptZpůsobů, jak upéct domácí chléb, je celá řada. Koneckonců stejně jako existuje spousta druhů chleba, ze kterých si každý může vybrat. Jednou z překážek, proč se do pečení lidé třeba nechtějí pouštět, je zdánlivá náročnost na přípravu a na čas a možná i strach, jestli se na první pokus pečení povede. Dobrou zprávou je, že domácí chléb jako z pekárny se vám s největší pravděpodobností povede upéct na poprvé a v čase pod dvě hodiny.

Připravte si:

  • 600 g špaldové mouky
  • 700 ml vlažné vody
  • 400 g žitné chlebové mouky
  • 2 polévkové lžíce octa
  • 2 kávové lžičky soli
  • 1 kostku (42 g) čerstvého droždí
  • 2 kávové lžičky kmínu
  • hladkou mouku na podsypání těsta

Jak na to:

Ve velké míse kuchyňského robotu (dohromady budete mít skoro dvě kila surovin) smíchejte 700 ml vody, mouku, rozdrobte droždí, sůl, kmín a ocet.


kuchyňský robot kitchenaid artisanNáš tip: Kuchyňský robot KitchenAid Artisan

Naprostou klasikou pro domácí, ale i profesionální pekaře, jsou přístroje amerického výrobce KitchenAid. Nejen že koncept kuchyňského robota vymysleli, ale do dneška představují světovou jedničku v kvalitě a celostvětovém rozšíření značky. Masivní tělo z kovového odlitku, silný motor, co nikdy neběží nadoraz a celokovové převody = téměř neomezená životnost.

 


Robot pusťte na nejnižší nebo druhou nejnižší rychlost a nechte obsah mísy promíchat a vypracovat hnětacím hákem. Podle toho, jak dobře to robotu půjde, můžete pomoci tím, že párkrát stěrkou od stěn seškrábnete materiál, na který hák špatně dosáhne a který může zůstat nezamíchaný. Hotovo byste měli mít cca za 10 minut.

Těsto z mísy vyklepněte na pomoučený vál, zakryjte čistou suchou utěrkou a nechte odpočinout po dobu 30 minut. Pokud je ještě těsto lepkavé, klidně ho vyškrábněte z mísy stěrkou. Na závěr rukama vytvarujte z těsta přibližný tvar bochánku, abyste na něj nemuseli sahat, až nakyne.


kuchyňské roboty smegNáš tip: Kuchyňský robot SMEG

Jestli se vám líbí designový styl padesátých let, který je podle mnohých do dneška nepřekonaný, všechny ty chromy a laky vyleštěné do vysokého lesku, možná oceníte i tohoto italského sportovce. Robot SMEG patří k nově vyráběné produktové řadě spotřebičů silně ovlivněných designovou školou padesátých let v USA a podle našeho názoru se náramně povedl. Jak vzhledem, tak i kvalitou.
 


Nyní si připravte ošatku na kynutí, nebo pokud nemáte, tak hlubokou mísu odpovídajícího tvaru. Utěrku, kterou jste těsto na začátku zakrývali, použijte na vyložení mísy / ošatky před tím, než do ní přemístíte těsto. Vysypte mísu taky moukou, ať se těsto nespojí s utěrkou. Nahoře můžete budoucí bochník buď přikrýt cípy utěrky uvnitř mísy, nebo novou čistou utěrkou, aby těsto mělo dost vlhkosti. Takto by mělo odpočívat a kynout dalších 50 minut.

Připravte si troubu na 250 °C. Chleba budete péct na plechu, takže si ho poprašte moukou v místě, kam bochník posadíte. Teď je čas na to, jestli si chcete chleba nazdobit prořezáním, promáčknutím okrajů, nebo nechat tak. Potom na něj už nesahejte.

A teď pozor - troubu před vložením chleba ztlumte na 150 °C a na plech na dně vylejte 50 ml vody, aby se na začátek pečení vytvořila pára. Pokud používáte plynovou troubu a hrozí zatečení do spalovací komory, mějte od začátku nachystaný druhý plech na dně jako mísu na vodu.

Pečte cca 50 minut. Lepší o něco déle, než vytáhnout chléb z trouby nedopečený.

špaldový chléb recept


Trouby SMEGNáš tip: trouba SMEG

Designoví mágové z italské Sicílie nevyrábějí jen podařenou sérii malých domácích spotřebičů do kuchyně. Naopak, v jejich arsenálu do dnešního dne převládá velká kuchyňská technika, jako jsou lednice, trouby nebo myčky. My třeba nabízíme inteligentní trouby jako vystřižené z fantastického filmu. Pečou podle programu, hlídají čas, umí vytvořit vlastní páru.
 


Rady závěrem:

Na vypracování chlebového těsta je opravdu lepší přizvat elektrického pomocníka. Zatímco s menší navážkou mouky může bohatě stačit ruční šlehač (pokud je vybaven hnětacími háky), jak se hmotnost směsi přehoupne výrazně přes 1 kg, už je lepší rukám dát pohov a zaměstnat robot.

Kvalitnější kuchyňské roboty jsou vyrobené tak, že metla (nebo v našem případě hnětací hák) opisují v míse kružnici tak, že se téměř dotýkají dna a stěn. Je to tak kvůli tomu, aby se vypracovalo všechno těsto stejnoměrně a na okrajích nezůstávaly zbytky. Pokud máte to štěstí a vlastníte robot KitchenAid, myslete i na to, že zdvih hlavy robotu vůči míse je po delším čase potřeba zkonstrolovat a třeba i jemně seřídit, aby mohl bez potíží pracovat další generace.

 

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.