Dýňová polévka

Dýňová polévka recept

Ať už americký Haloween slavíme nebo ne, pokud máme děti, dlabání dýní se stejně nevyhneme. No a když už jsme u toho, z přebytečné dužiny lze uvařit velmi chutnou dýňovou polévku.

Samozřejmě že můžeme taky dýni koupit přímo na jídlo, nabízí se jich několik druhů - a nemusíme čekat ani na Haloween.

 

Dýňová polévka je sezónním receptem - dýně dozrávají začátkem podzimu a i když si o jejich zdobení do podoby strašidelných obličejů budeme myslet svoje, z jejich dužiny se dá připravit řada podzimních pochoutek, mimo jiné i husté pyré, čili dýňová polévka. Podle chuti může být řidší nebo hustější, odlišná volba koření z ní pokaždé udělá odlišný chuťový zážitek, každopádně pokaždé zahřeje a dodá do těla zdravé živiny.

Co budeme potřebovat

  • 1 dýně, z ní 1 kg oloupaných kostek
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • volitelně - proužky pomerančové kůry, zakysaná smetana, dýňová semínka

Jak oloupat dýni?

Kdo to někdy zkusil, ví, že je to docela oříšek. Prakticky všechny druhy dýně za syrova disponují tvrdou křehkou slupkou podobnou glazuře na keramice, která nereaguje na škrabku na brambory a na nic dalšího. O hodně lépe to půjde, když si na začátku vezmete největší a nejostřejší kuchyňský nůž, co doma máte, a nakrájíte ji na čtvrtky. Ty se potom loupou o poznání snáz.


titanová pánev Scanpan proIQ 28 cmNáš tip: Startovní sada pro vakuování potravin

Když prodloužíte trvanlivost potravin v lednici na trojnásobek, ušetříte čas, benzín a tím i peníze. Odčerpejte vzduch z vakuových dóz a pochutnejte si na svačince nachystané večer, jako kdybyste si ji namazali před pěti minutami.

 

Samotný postup

Oloupanou dýni nakrájejte na kostky velké zhruba 2,5 cm. Vynechte místa kolem stopky, která bývají velmi tvrdá. Vemte hlubokou pánev, rozpusťte v ní máslo a zpěňte najemno nakrájenou cibuli s česnekem. Potom přidejte dýni a duste 2 - 3 minuty.

Přidejte připravený vývar a na středním plameni přiveďte do varu. Vařte asi 20 minut, dokud dýně nezměkne. Na začátku varu dochuťte solí a pepřem, zázvorem a citronovou šťávou, kdo chce, může přidat pomerančovou kůru na provonění. Tu na závěr zase vyndáváme, takže ji nechte na větší proužky.

Po dvaceti minutách varu je dýně měkká a prostoupená přisypaným kořením, takže ji necháme trochu vystydnout a rozmixujeme. Použít můžeme stolní mixér, ale pozor, když do něj polévku dáte příliš horkou, vzniklá pára po zapnutí mixéru vám může polévkou vymalovat celou kuchyni. O hodně šikovnější na to tyčový mixér, se kterým polévku převedete do krémové jemnosti přímo v hrnci na plotně.

V tomto momentě máte polévku sice dojemna rozmixovanou, ale většinou už je trochu studená a je potřeba ji znovu ohřát (proto je praktičtější tyčový mixér a nechat hrnec na vypnutém sporáku).

Servírujeme ozdobené šlehačkou nebo zakysanou smetanou, posypat můžeme hoblinkami parmazánu, nasekanou pažitkou nebo opraženými dýňovými semínky.

Bonus - opražte si dýňová semínka

Z dlabání haloweenských masek nebo přímo z přípravy dýňové polévky nám vznikne možnost opražit si všechna ta dýňová semínka. Nejen že jsou skvělá na mlsání, ale můžeme jimi potom zdobit třeba i hustější zeleninové polévky.

Z vláknitého středu dýně izolujeme semínka rukama do misky. Tam je propláchneme vodou. Dáme je uschnout do trouby na plech, ale jen tak, aby se nezačala péct! Nepoužívejte na sušení ubrousky nebo utěrku, protože se semínka přilepí a už je nikdy snadno nesundáte.

Suchá semínka nyní nasypte do plastové misky s uzavíratelným víkem, hned si řekneme proč. Do misky k nim přidejte olivový olej a sůl, a jemně protřeste tak, aby se obsah důkladně promastil a spojil se solí.

Semínka pečeme v troubě na plechu, můžeme podložit pečícím pepírem.

K přípravě tohoto jídla s výhodou využijete:

 

hrnce

Pořádný hrnec na polévku

Pravděpodobnost, že se pustíte do plévky a chybí vám hrnec, je sice astronomicky malá, ale bylo by škoda nepřipomenout, že nabízíme jednotlivé hrnce i sady ze všech běžně používaných materiálů.

 

hluboká pánev

Hluboká pánev na dušení

Na dušení zeleniny se nejlépe hodí plochý kastrol nebo hluboká pánev. Obsah je tak lépe přístupný obracení vařečkou, ale zároveň ho můžeme zakrýt poklicí a pořádně dusit.

 

tyčový mixér

Tyčový mixér

Všechna zeleninová pyré je potřeba homogenizovat dohladka mixérem. Možnost nechat je přitom v hrnci a prostě je jen projet tyčovým mixérem je jedna z nejlepších vychytávek při vaření hustých polévek.

 

stolní mixér

Stolní mixér

Stejně tak kvalitně ale polévku můžeme dohladka rozmixovat ve stolním mixéru, který nadto využijeme pro výrobu smoothies, přípravu kaší, marinád, dipů a podobně. Výkonné mixéry si poradí i s ledem nebo ořechy - přesně takové nabízíme.

 

 

Fotografie v úvodu: Pixabay

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.