4 další jídla, která vám pomohou zhubnout

jídla, která vám pomohou zhubnoutChutná a plnohodnotná jídla, která pomáhají s hubnutím? To zní až příliš dobře na to, aby to byla pravda, že? Pořád platí, že je hubnutí o jednoduché matematice: na to, aby člověk ztratil na váze, musí sníst méně kalorií, než kolik vydá.

"Některá jídla vám pomohou shodit nadbytečná kila čistě tím, že vás nasytí na delší dobu a předcházejí chuti se během dne dojídat" říká Heather Mangieri, mluvčí Academy of Nutrition and Dietetics.

Některé z nich dokonce popohánějí váš metabolismus. Takže tady je seznam, který si příště vezměte s sebou na nákup:

První část článku | Druhá část článku

6. Ořechy

Když jde o to něco polknout mezi hlavními jídly, měl by se člověk ovládnout a vyhnout se v kanceláři zásuvce plné oplatků a čokolád. Nabalit si doma místo toho do malé krabičky směs oříšků totiž pomůže vyhnout se tomu největšímu zlu, které se skrývá v průmyslových sladkostech. Z oříšků si tělo alespoň vezme něco prospěšného.

Ovšem pozor. Jestli pod dojmem předchozího odstavce otevřete každý večer dvacet deka oříškové směsi u televize, sice možná nejíte nic nezdravého, ale je to kalorická bomba, která se na vaší postavě viditelně podepíše.

7. Jablka

V našich zeměpisných šířkách všeobecně rozšířená a proto také možná opomíjená potravina - obyčejné jablko. Vytěsněte teď z hlavy představu čerstvě vymačkané šťávy a prostě a jednoduše se pořádně zakousněte do celého jablka. Dokáže nahradit nezdravou svačinku, dodat vitamíny a přesvědčit mozek, díky žvýkání, že skutečně něco pozřel.


Vakuování potravinNáš tip: Domácí vakuování potravin

Zdravá svačina ve formě nakrájených jablek, mrkve, zeleniny, nebo třeba i domácí směsi ořechů a sušeného ovoce, potřebuje nějakou solidnější krabičku, pokud ji s sebou máte brát do práce nebo na výlet. U čerstvého ovoce navíc oceníte možnost dózu vakuovat.


8. Jogurt

Nechystáme se tu znovu objevovat kolo a vůz. Jogurt znají všichni dietní poradci i zdravě se stravující lidé. Ale pozor. Ne všechno, co pod názvem jogurt koupíte v supermarketu, je pro vás to pravé. Odtučněné a pasterované krémy s takzvaným čerstvým ovocem mají ke zdravému jogurtu asi tak blízko, jako levné předsmažené rybí prsty ke kvalitnímu kousku zdravého rybího masa.

Mléčný tuk patří k těm nejzdravějším a váže se na něj několik vitamínů a živin, které v odtučněných výrobcích nenajdete.

9. Grapefruit

A na závěr jedna taková kuriozita. Není jasné, čím je to způsobeno, protože grepová šťáva neobsahuje nic zázračného, co by neposkytovaly jiné citrusy, ale půlka grepu před jídlem vedla ve srovnávacích studiích u obézních lidí ke ztrátě hmotnosti až o dvě kila za 12 týdnů.

Podle našeho napůl laického názoru to ukazuje spíš na jednu z podstatných příčin obezity mezi lidmi - někteří z nás se na jídlo vrhají jako hladové šelmy a sní tak před tím, než se dostaví pocit sytosti, zbytečně moc. Správně naservírované předkrmy pomohou prodloužit čas, který si na jídlo rezervujeme, a tím ve finále ukrojit jeho množství.

Co říci závěrem? Zdravá míra je více, než nejzdravější superpotraviny

Z nějakého záhadného důvodu jsme se naučili potraviny rozdělovat na zdravé a nezdravé a přesto naši generaci provází celá řada zažívacích obtíží ruku v ruce s obezitou. Jestli jíme zdravě nebo nezdravě se nerozhoduje u jediného pokrmu, ale v delším časovém rámci, kde se sčítá množství cukrů, tuků, bílkovin, mikronutrientů, vitamínů a kalorická hodnota všeho, co jíme. Jedno "zdravé" jídlo nenapraví náš dlouhodobě špatný jídelníček a naopak, jedny hody dlouho do noci se ztratí, pokud jíme dlouhodobě střídmou a pestrou stravu.

První část článku | Druhá část článku

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.