Vlastnosti keramického a skleněného nádobí

výhody a nevýhody keramického a skleněného nádobíMagazínČlánky a zajímavosti

Přírodní minerální materiály, tedy sklo a keramika se perfektně osvědčí v troubě při pečení masa, zapékání brambor nebo těstovin i ve sladké kuchyni. Perfektní vodivost kovových materiálů jim v troubě nechybí a naopak disponují akumulací, díky které na stole udržují jídlo teplé i desítky minut.

 

S keramikou se setkáme nejvíc u nádobí určeného do trouby. V moderním sortimentu některých výrobců nicméně najdeme i keramické nádobí vhodné pro indukční desku, ale zatím se jedná spíš o kuriozitu a tato kombinace v sobě nenese žádné velké výhody. Keramika provází lidské stravování od pravěku a tak by se dalo říci, že je docela dobře vyzkoušená.

skleněná pečící formaskleněná zapékací mísa

Obdélníkové skleněné pekáče pro podlouhlé kusy masa nebo na buchtu...

Podobně jako ocel, která má fyzikálně a chemicky odlišné varianty, jsou i keramické materiály v kuchyni odlišné podle složení keramické hlíny a teploty vypálení. Setkáme se tak s názvy jako kamenina nebo porcelán, které se liší mírou slinutí vnitřního materiálu a nepropustností povrchové glazury od keramiky umělecké, která se mnohdy na vaření ani nehodí. U keramického nádobí solidních výrobců nicméně nemusíte mít strach, bývá velmi dobře otestovaná. Zapékací mísy nebo hrnce jsou určené do trouby a pokud výrobce uvede, že je možné je mýt v myčce, tak to tak i bude.

kulatá skleněná pečící mísakulatá skleněná pečící forma

Kulaté skleněné zapékací mísy s víkem pro řadu dalších příležitostí.

Varné borosilikátové sklo má své místo v kuchyni už taky pár desítek let a není divu, že se přesně to stejné využívá i v laboratořích - ani ve styku s vařícími chemikáliemi a kyselinami neuvolňuje nic, co by ovlivnilo přesná měření a výsledky experimentů. V řadě vlastností se shoduje s varnou keramikou, má ale i několik dalších pozitiv.

Hlavní výhody keramického a skleněného nádobí:

Glazovaný povrch keramiky je naprosto netečný vůči chemickému působení vody, vzduchu nebo potravin a velmi dobře odolává vysokým i nízkým teplotám, stejně tak i sklo. Keramickému ani skleněnému nádobí nečiní potíže ani přesun z rozpálené trouby za okno na mráz a pak do lednice, ani po dlouhodobém skladování potravin nehrozí jejich znehodnocení uvolňováním jakýchkoliv látek.

kameninová zapékací mísa s víkemkulatá zapékací mísa keramika

Kvalitní kamenina s pěknou krémovou a červenou glazurou budou ozdobou nejen každého stolu, ale radost bude dělat i v troubě.

Sklo, vypálená kamenina nebo porcelán je tvrdší, než v kuchyni používané kovy. Není možné ji jednoduše poškrábat, to si spíš zničíte ostří nože. Proti holému kovu keramika díky nízké vodivosti nemá takovou tendenci připalovat.

Moderní, ale i dědičné keramické nádobí často velmi dobře vypadá a je možné v něm servírovat jídlo z trouby rovnou na stůl. Prospěje i fakt, že keramika vyndaná z trouby drží teplo ještě několik desítek minut.

Varné sklo je průhledné, i v zavřeném skleněném pekáči vidíte, kolik máte pod masem šťávy a jestli se nepřipaluje. Servírování ve skle na stůl je také možné a vypadá to dobře.

Nevýhody:

Keramika i sklo jsou křehké a jeden pád na dlažbu znamená jejich konec. Jsou poměrně těžké, což trochu znepříjemňuje manipulaci. Případy, kdy keramika praskne vlivem prudkého ochlazení (třeba vodou), nejsou vyloučené, ale s takovými fyzikálními pokusy byste si zničili i většinu kovového nádobí.

Naše doporučení:

 

sklěněná pečící mísa

Skleněné zapékací nádobí

Průhledné borosilikátové sklo odolává vysokým teplotám i mrazu a umožňuje kontrolovat průběh pečení i bez zvedání poklice. Naprosto hladký povrch neuvolňuje žádné škodliviny a má minimální nároky na údržbu.

 

kameninová pečící miska

Keramické pečící formy

I keramika dává v troubě velice dobré výsledky, skvěle akumuluje teplo a udržuje jídlo teplé i při servírování na stůl. Krásně vypadá a pro milovnici vaření bude vždycky šikovným dárkem, který udělá radost.

 
Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.