Štítky: Sushi recepty
Rybí maso, lepivá rýže a tenká slupka z mořské řasy daly vzniknout jednomu z nejikoničtějších jídel na světě. Není divu, že by si chtěl člověk z běžně dostupných surovin něco podobného vyzkoušet i doma, když mu sushi zachutná.
Pojďme se tedy pustit do díla s přihlédnutím k obavám úplných začátečníků.
I když si vzápětí řekneme o tom, na jaké druhy sushi nejčastěji narazíme a jak si je doma připravit, jedna věc platí jako určitý základ - jedná se o jednohubku, porci tak akorát určenou do úst, která se skládá převážně ze speficicky lepivé rýže, rybího (často syrového) masa a proužku řasy, která (u nejobvyklejšího tvaru Maki) drží celé sousto pohromadě a dává mu tvar úhledného válečku. Právě dokonalý tvar a barevné kombinace jsou u sushi stejně důležité, jako čerstvost a chuť ingrediencí. Proto taky řekneme něco, co se v jiné domácí kuchařce nedočtete - dokud člověk nevstřebá (třeba v nějaké lepší restauraci) onu specifickou chuť, konzistenci jednotlivých surovin, vůni a v neposlední řadě i estetiku servírování, bude se mu domácí sushi dělat špatně, jedno jak dokonalý k tomu bude mít návod.
Tělo každého sousta lahodného sushi tvoří z velké části rýže, ale ne jen tak ledajaká. I když jsme na rýži ve střední Evropě zvyklí, oceníme na ní diametrálně odlišné vlastnosti - především se díváme na to, aby nelepila. Chuť a konzistence sushi rýže je úplně jiná - při vaření se nesolí a neochucuje, do rýže uvařené přijde zálivka z rýžového octa, cukru a jen malé špetky soli. A hlavně lepí tak, že drží pohromadě.
Sada nádobí určená speciálně pro konzumaci sushi, skládající se z hranatých talířů, misek a dřevěných hůlek, vše v luxusní krabici vhodné jako dárek.
Vezmeme tedy 300 g pravé kulatozrnné sushi rýže a proplachujeme ji v sítu pod tekoucí vodou, dokud protékající voda není úplně čirá. Někdy se říká, že je rýži potřeba obrousit, ale spíš jde o to vyplavit jemný prášek, který se v suché rýži vytvoří během dopravy a skladování.
Do hrnce dáme rýži s vodou v poměru 1:1,2, čili o 20% víc vody. Ta se v průběhu vaření ztratí a vsákne do rýže a její poměr je tak podstatný, aby rýže ve finále nebyla suchá, nebo aby se z ní nestala kaše.
Často se dočtete, že s výhodou využijete rýžovar, což je pravda, ale objedete se i bez něj. Proces přípravy spočívá v rychlém přivedení k varu a potom v pomalé přípravě na mírný výkon. Proto je vhodné použít třeba litinový hrnec, který dobře rozloží do plochy počáteční vysokou teplotu a poté rovnoměrně vyzařuje v době, kdy se výkon vařiče sníží na minimum.
Další možností, jak si milovník sushi může udělat radost, případně obdarovat někoho milého, je tatková dárková sada misek na sushi spolu s dřevěnými hůlkami, opět v krásné dárkové krabici.
Po 12 minutách na mírný výkon dejte hrnec stranou, místo poklice zakryjeme rýži utěrkou a nechte dalších 10 minut odpočívat.
Zálivku připravíme z 25 ml rýžového octa, 2 polévkových lžic cukru a cca 5 g soli. Potom, co se suroviny v zálivce rozpustí a směs vychladne, smícháme zálivku s rýží, ideálně v dřevěné misce a dřevěným nástrojem. Zejména na dřevěných nádobách a nástrojích si sushi puristi zakládají, protože kov může v kombinaci s octem nechat v pokrmu nežádoucí aroma.
Pokračujte k dalším receptům v naší sbírce.
Druh sushi, který se člověku vybaví na prvním místě právě kvůli ikonickému vzhledu geometricky pravidelných válečků s černým povrchem tvořeným proužkem řasy, který kontrastuje s bílou náplní z rýže a barevným středem, kde se nejčastěji vyskytuje syrové rybí maso.
Jak napovídá název, recept nepochází tak úplně z Japonska, ale vznikl na americkém kontinentě v momentě, kdy sushi získávalo v nových podmínkách obrovskou popularitu. Dostanete ho ovšem i v hodně tradiční japonské restauraci.
Pokud si zvykneme sushi vnímat jako geometricky přesné válečky z rýže s masem a zeleninou uvnitř, Nigiri nám tuto představu zase nabourá. Jedná se o váleček s rýže s velkým kusem rybího masa nonšalantně položeným nahoře, jakoby se někomu nechtělo pracně vyrábět obvyklou rolku....
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
navštivte také eKitchenAid.cz
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.