Sushi pro začátečníky

sushi recepty pro začátečníky

Rybí maso, lepivá rýže a tenká slupka z mořské řasy daly vzniknout jednomu z nejikoničtějších jídel na světě. Není divu, že by si chtěl člověk z běžně dostupných surovin něco podobného vyzkoušet i doma, když mu sushi zachutná.

Pojďme se tedy pustit do díla s přihlédnutím k obavám úplných začátečníků.

I když si vzápětí řekneme o tom, na jaké druhy sushi nejčastěji narazíme a jak si je doma připravit, jedna věc platí jako určitý základ - jedná se o jednohubku, porci tak akorát určenou do úst, která se skládá převážně ze speficicky lepivé rýže, rybího (často syrového) masa a proužku řasy, která (u nejobvyklejšího tvaru Maki) drží celé sousto pohromadě a dává mu tvar úhledného válečku. Právě dokonalý tvar a barevné kombinace jsou u sushi stejně důležité, jako čerstvost a chuť ingrediencí. Proto taky řekneme něco, co se v jiné domácí kuchařce nedočtete - dokud člověk nevstřebá (třeba v nějaké lepší restauraci) onu specifickou chuť, konzistenci jednotlivých surovin, vůni a v neposlední řadě i estetiku servírování, bude se mu domácí sushi dělat špatně, jedno jak dokonalý k tomu bude mít návod.

Jak na sushi rýži?

Tělo každého sousta lahodného sushi tvoří z velké části rýže, ale ne jen tak ledajaká. I když jsme na rýži ve střední Evropě zvyklí, oceníme na ní diametrálně odlišné vlastnosti - především se díváme na to, aby nelepila. Chuť a konzistence sushi rýže je úplně jiná - při vaření se nesolí a neochucuje, do rýže uvařené přijde zálivka z rýžového octa, cukru a jen malé špetky soli. A hlavně lepí tak, že drží pohromadě.


sushi setySushi sety MIJ

Sada nádobí určená speciálně pro konzumaci sushi, skládající se z hranatých talířů, misek a dřevěných hůlek, vše v luxusní krabici vhodné jako dárek.
 


Vezmeme tedy 300 g pravé kulatozrnné sushi rýže a proplachujeme ji v sítu pod tekoucí vodou, dokud protékající voda není úplně čirá. Někdy se říká, že je rýži potřeba obrousit, ale spíš jde o to vyplavit jemný prášek, který se v suché rýži vytvoří během dopravy a skladování.

Do hrnce dáme rýži s vodou v poměru 1:1,2, čili o 20% víc vody. Ta se v průběhu vaření ztratí a vsákne do rýže a její poměr je tak podstatný, aby rýže ve finále nebyla suchá, nebo aby se z ní nestala kaše.

Často se dočtete, že s výhodou využijete rýžovar, což je pravda, ale objedete se i bez něj. Proces přípravy spočívá v rychlém přivedení k varu a potom v pomalé přípravě na mírný výkon. Proto je vhodné použít třeba litinový hrnec, který dobře rozloží do plochy počáteční vysokou teplotu a poté rovnoměrně vyzařuje v době, kdy se výkon vařiče sníží na minimum.


misky na sushiSushi misky MIJ

Další možností, jak si milovník sushi může udělat radost, případně obdarovat někoho milého, je tatková dárková sada misek na sushi spolu s dřevěnými hůlkami, opět v krásné dárkové krabici.

 


Po 12 minutách na mírný výkon dejte hrnec stranou, místo poklice zakryjeme rýži utěrkou a nechte dalších 10 minut odpočívat.

Zálivku připravíme z 25 ml rýžového octa, 2 polévkových lžic cukru a cca 5 g soli. Potom, co se suroviny v zálivce rozpustí a směs vychladne, smícháme zálivku s rýží, ideálně v dřevěné misce a dřevěným nástrojem. Zejména na dřevěných nádobách a nástrojích si sushi puristi zakládají, protože kov může v kombinaci s octem nechat v pokrmu nežádoucí aroma.

Jaké se nabízejí základní typy sushi?

Pokračujte k dalším receptům v naší sbírce.


maki sushi receptMaki sushi

Druh sushi, který se člověku vybaví na prvním místě právě kvůli ikonickému vzhledu geometricky pravidelných válečků s černým povrchem tvořeným proužkem řasy, který kontrastuje s bílou náplní z rýže a barevným středem, kde se nejčastěji vyskytuje syrové rybí maso.
 

uramaki sushi californiaUramaki sushi (California rolls, California Maki)

Jak napovídá název, recept nepochází tak úplně z Japonska, ale vznikl na americkém kontinentě v momentě, kdy sushi získávalo v nových podmínkách obrovskou popularitu. Dostanete ho ovšem i v hodně tradiční japonské restauraci.
 

nigri sushi receptNigiri sushi

Pokud si zvykneme sushi vnímat jako geometricky přesné válečky z rýže s masem a zeleninou uvnitř, Nigiri nám tuto představu zase nabourá. Jedná se o váleček s rýže s velkým kusem rybího masa nonšalantně položeným nahoře, jakoby se někomu nechtělo pracně vyrábět obvyklou rolku....


 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

navštivte také eKitchenAid.cz

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.